Skip to content

Поддръжка и грижа за фасетите​

Както разбрахте от предходния ни материал, фасетите са най-доброто решение за коригиране на форма, големина и цвят на зъбите. Те представляват тънки люспи, които покриват несъвършенствата на предните зъби, а поставянето им е способно да направи усмивката на всеки един пациент като такава от корица на списание. Това, разбира се, се отразява на самочувствието и увереността.

Много от пациентите ни с оцветени и отчупени зъби предпочитат тази процедура, тъй като чрез нея се подобрява цялостната визия на лицето. Фасетите ще ви дадат мечтаната усмивка, но не забравяйте, че и вие трябва да се грижите за тях! Веднъж поставени, те могат да останат в перфектно състояние между 10 и 15 години. От съветите ни по-долу можете да разберете какви са основните грижи, които трябва да полагате.

Добри хигиенни практики

Първата стъпка от грижата за вашите фасети се състои в придобиването на добри и правилни хигиенни техники и навици. Това включва четкането на зъбите два пъти дневно, използването на конец за зъби или орален душ и вода за уста след всяко хранене.
По този начин удължавате живота на своите фасети! По повърхността им не е възможно да се появи кариес, но останалата част от зъбите ви е възможно да бъде засегната от такъв. Това опасение допълнително засилва нуждата от добри хигиенни навици.
Подходящите четка и паста за зъби
Специалистите от дентална клиника Impresson Dent съветват пациентите с поставени фасети, да използват четка за зъби с мек косъм. По този начин се запазва гланцът на фасетите и съответно не се поврежда. Когато става дума за паста за зъби – не е препоръчително да се използва такава с груби абразиви. Доверете се на вашия стоматолог, относно препоръката за подходяща паста, която можете да използвате всекидневно.

Пазете венците си от заболяване

Заболяванията по венците могат да предизвикват възпаление, което да доведе до оголването им. При оголването на венеца може да се стигне до откриване горната част на фасетите, което съвсем естествено разваля добрия вид на усмивката. Ако имате съмнения за гингивит, не отлагайте прегледа при стоматолога си и възможно най-скоро го посетете.

Редовни прегледи

След поставянето на фасетите е необходимо да предвидите посещения при своя стоматолог веднъж на всеки 6 месеца. Венците и зъбите ви трябва да бъдат здрави, защото по този начин и животът на фасетите ви се удължава.
Посещението при дентален специалист може да гарантира навременното лечение или превенция, които да запазят усмивката ви сияеща.
Избягвайте захапването/дъвченето на твърди предмети
Въпреки че фасетите са издръжливи, те не могат да бъдат толкова здрави, колкото са зъбите ни. Важно е да избягвате дъвченето или захапването на твърди предмети и храни като лед, карамелени бонбони и моливи. Ако забелязвате наличието на такъв навик, знайте че е възможно той да повлияе негативно върху вида на фасетите ви.

Откажете цигарите

Всички знаем, че пушенето е вреден навик по ред причини. Никотинът вреди на здравето ни, както и на състоянието на зъбите ни. Тютюнопушенето може да доведе до промяна на цвета на фасетите, а сме сигурни, че това никой не желае. Една от основните грижи, които можете да положите за добрия вид и здравина на фасетите ви, е да се въздържите от пушене.
Със сигурност това са само част от съветите, които можете да вземете предвид при грижа за здравето на усмивката и поставените ви фасети. Насоките, дадени от стоматолога ви, са основополагащи за това да изглеждате и да се чувствате добре. Не забравяйте, че грижата е във вашите ръце – ако желаете да се сдобиете с холивудска усмивка и да я запазите възможно най-дълго, то направете всичко възможно за това!
Запазете своя час за безплатен първи преглед при д-р Бялев тук или запишете своя час за консултация на телефон: +359 886 117 887

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

детско ортодонтско лечение
Полезно
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Защо се изкривяват детските зъби?

Home Честа тема на статиите ни стават изкривенит е или неправилно подредени зъби, които се оказват проблем не само при възрастните, но и при децата. Добрата новина е, че съществуват начини за лечението им, особено тогава, когато се явяват фактора за ниско самочувствие. Нека си поговорим за това какви са

Прочети цялата статия
фасети сапфирени дентална клиника Impression Dent гр.София
Полезно
Д-р Бялев

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Home Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават. Различните по вид брекети

Прочети цялата статия
Дентална-Клиника-Impression-Dent-Кабинет-Д-р-Бялев
Полезно
Д-р Бялев

Какво представлява лазерната стоматология?

Home Стоматологията е дял от медицината, който предлага богат арсенал от възможности за подобряване здравето и естетическия вид на усмивката. Съществуват практики, които са предпочитани от пациентите ни предвид лекотата, с която се прилагат и добрия резултат, който се постига – например лечението с брекети или поставянето на фасети. Има

Прочети цялата статия