Skip links

Какво са силантите и как защитават детските зъби?

Силанизиране на зъбите е едно от най-добрите решения за предотваратяване на развитието на кариеси. В тази статия ще разберете:

  1. Какво представляват силантите и кога се използват?
  2. Какъв е ефектът от силанизирането?
  3. Кога е препоръчително да се поставят силанти?

Какво представляват силантите и кога се използват?

Силанизирането по същество представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби.
Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал на базата на фотополимеризираща пластмаса. Той се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите и запечатва профилактично неравните повърхности на зъба.
Най-релефни и задържащи хранителни остатъци са именно дъвкателните повърхности на моларите (кътниците) на постоянните зъби, които трудни се почистват с влакната на стандартна четка за зъби. Нека не забравяме и фактът

Postavqne-na-silanti-Sofia-Dr-Yana-Impression-Dent.j

Какъв е ефектът от силанизирането?

Известно е, че зъбите в детска възраст са по-слабо минерализирани, а това е предпоставка за по-бързото пронбикване на киселини от хранителните остатъци. Това от своя страна може да е предпоставка за развитие на кариес.
Целта на поставянето на силантите е да се запълнят фисурите (неравните повърхности по зъба) и по този начин да се предпазят от действието на кариесногенните фактори.
Ефективността на силантите се дължи на съдържащите се в тях микролементи флуор и калций. Те участват в изграждането на емайла и потози начин водят до по-бърза минерализация и правят зъбите по-устойчиви.

Кога е препоръчително да се поставят силанти?

Обикновено най-подходящият момент за поставянето на силанти е след началния пробив на постоянните зъби около 6-годишна възраст. Показано е поставяне на силанти и на деца до 12-годишна възраст, когото минерализицията на зъбите достига своя максимум.

Самата процедура по поставяне на силанти не е сложна и не е свързана с голям дискомфорт за детето. Първоначално стоматологът почиства зъбчето с паста и четка, след което го подсушава.
Следва поставянето на специален гел, който осигурява връзка между силанта и повърхността на зъба. Накрая се поставя силант, който се обработва с полимеризираща лампа, с което процедурата приключва.
Доверете грижата за здравата усмивка на вашето дете в ръцете на нашите опитни специалисти.
Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Свържете се с нас Потърсете ни на телефон +359 886 117 887 и запазете своя първи час за консултация! Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.