Клиничен случай – лечение на флуороза

Днес ви представяме клиничен случай лечение на флуороза от практиката на д-р Яна Мохаммад-Бялева. Както ясно се вижда от снимките флуорозата е състояние, което сериозно уврежда емайла на зъбите. Освен естетически, този проблем може да доведе и до редица рискове за цялостното здравословно състояние на пациентите, страдащи от флуороза. 

 

Какво представлява флуорозата и какви са предпоставките за развитието ѝ? 

Флуорозата е заболяване, причинено от интоксикация с флуор. Най-често това се случва при консумация на питейна вода с повишена концентрация на флуор в съдържанието ѝ. Най-характерният симптом на това заболяване е по появата на бели или кафяви петна по зъбите. 

Макар  неприятното оцветяване на зъбния емайл да е най-видимият признак на флуорозата, то далеч не е единственото поражение върху организма. Известно е, че интоксикация с флуор води до поражение на костите в човешкия организъм.

Проникването на флуора в кръвта оказва негативно влияние и върху функциите на щитовидната жлеза. Именно измененията на функцията на щитовидната жлеза са причината за действието на флуора върху минерализирането на емайла на зъба.

Как подходихме при този случай?

Терапията при флуороза е строго индивидуална и зависи пряко от етапа на развитие на заболяването и до каква степента е стигнало увреждането на емайла. 

 

За да се овладее флуорозата е важно да се предприеме насищане на твърдите зъбни тъкани с важни за него микроелементи (т.нар. реминерализация). Следващата стъпка е  покриване на емайла със защитно съединение, чиято цел е да намали чувствителността на зъбите.

Преди

Клинични случаи-Флуороза-Преди

След

Клинични случаи-Флуороза-След

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

dr yana 1

Вашият лекар

Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Ортодонт

Аз ще се погрижа да имаш перфектно подредена усмивка. Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва Медицински университет „Факултет по Дентална медицина“ в гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.

Вижте други клинични случай

1 Мирела Бахова
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Болки в ставата бяха поводът Мирела да дойде на консултация при д-р Яна Мохаммад-Бялева. Причината да иска да посети стоматолог обаче беше, че искаше да подобри външния вид на усмивката си и да се радва на перфектно подредени зъби.

Прочети цялата статия
преди-след ортодонтско лечение алайнери Invisalign
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Неправилно подреждане на зъбите беше причината нашата пациентка да се обърне към д-р Яна Мохаммад-Бялева за консултация. По време на първоначалния преглед се установи, че за корекция на усмивката ще е необходимо ортодонтско лечение. За щастие обаче то не се наложи да продължи дълго благодарение на системата прозрачни алайнери Invisalign®.

Прочети цялата статия
Clinical-case-Invisalign-Dr-Yana-Before-After
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Множество диастеми (разстояния) и неправилна подредба на зъбите доведоха нашия пациент в кабинета на д-р Яна Мохаммад-Бялева. Неговото желание беше да подобри усмивката си и да може да се усмихва широко и уверено.

Прочети цялата статия