Клиничен случай – бондинг

Бондингът е един от най-нашумелите напоследък процедури за корекция на различни несъвършенства на зъбите (форма, големина и т.н). В този случай д-р Яна Мохаммад – Бялева използва метода за възстановяване на естетическия вид на усмивката на пациент с т. нар. абразия (некариозното разрушаване на зъбните тъкани).

Какво установихме при първия преглед и консултация?

Пациентът дойде при нас с желанието да възстанови естетичния вид на усмивката си, тъй като появилите се във времето промени го накараха да се притеснява. Състоянието на неговите зъби беше резултат от т. нар. абразия. Тя представлява износване на зъбния емайл под въздействието на механични външни фактори.

Сред най-честите причини за абразията на зъбите са агресивно четкане с твърда четка, дъвчене на различни предмети в ежедневието (например химикалка), консумация на модерните напоследък фрешове и др.

Именно прекомерната консумация на споменатите напитки беше станала причина за състоянието на нашия пациент, които сподели, че пиенето на прясно изцеден фреш е неразделна част от ежедневието му.

Макар и богати на витамини и други ценни вещества, тези напитки могат да имат пагубно влияние върху зъбните тъкани, когато се консумират прекомерно. Високото съдържание на захари в тях води до рязко увеличаване на киселинността в устната кухина. Това от своя страна става причина за разрушаване структурата на зъбния емайл.

Една от най-важните препоръки, които следва да имаме предвид при консумация на фрешове е винаги да ги пием през сламка, а веднага след консумация да пием вода. Така успяваме до известна степен да ограничим полепването на захарите по зъбната повърхност.

Как подходихме за разрешаване на проблема?

При лечение на абразията на първо място е важно да се премахме причиняващия фактор и да се премине към възстановяване на зъбите с естетичен фотополимер. Това беше и подходът, който д-р Яна Мохаммад-Бялева възприе при лечението на нашия пациент. 

Чрез бондинг успяхме да елиминираме не само неприятните последици върху зъбите, причинени от абразията, но и да направим някои съвсем деликатни корекции по формата и големината на зъбите. Резултатът беше красива и естествено изглеждаща усмивка, с която нашият пациент вече се чувства добре в кожата си и не се притеснява да се усмихва. 

Преди

Bonding-Klinichen-Sluchai-Predi-Dentalna-Klinika-Sofia
Bonding-Klinichen-Sluchai-Predi-Dentalna-Klinika-Sofia-Dr-Byalev.jpg
Bonding-Klinichen-Sluchai-Predi-Dentalna-Klinika-Sofia-Impression-Dent.jpg

След

Bonding-Klinichen-Sluchai-Sled-Dentalna-Klinika-Sofia.jpg
Bonding-Klinichen-Sluchai-Sled-Dentalna-Klinika-Sofia-Dr-Byalev.jpg
Bonding-Klinichen-Sluchai-Sled-Dentalna-Klinika-Sofia-Impression-Dent.jpg

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

д-р Ибрахим Бялев от Дентална клиника Impression Dent

Вашият лекар

Д-р Бялев

Естетична Стоматология

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология, той залага на висококачествените медицински материали от най-ново поколение, като следва тенденциите в областта на стоматологията.

Вижте други клинични случай

1 Мирела Бахова
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Болки в ставата бяха поводът Мирела да дойде на консултация при д-р Яна Мохаммад-Бялева. Причината да иска да посети стоматолог обаче беше, че искаше да подобри външния вид на усмивката си и да се радва на перфектно подредени зъби.

Прочети цялата статия
преди-след ортодонтско лечение алайнери Invisalign
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Неправилно подреждане на зъбите беше причината нашата пациентка да се обърне към д-р Яна Мохаммад-Бялева за консултация. По време на първоначалния преглед се установи, че за корекция на усмивката ще е необходимо ортодонтско лечение. За щастие обаче то не се наложи да продължи дълго благодарение на системата прозрачни алайнери Invisalign®.

Прочети цялата статия
Clinical-case-Invisalign-Dr-Yana-Before-After
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Множество диастеми (разстояния) и неправилна подредба на зъбите доведоха нашия пациент в кабинета на д-р Яна Мохаммад-Бялева. Неговото желание беше да подобри усмивката си и да може да се усмихва широко и уверено.

Прочети цялата статия