Какво е пулпит и как се лекува?

Пулпитът е едно от най-неприятните състояния, водещи до болка в зъба. Ако не се лекува адекватно и навременно пулпитът може да стане необратим.
В тази статия ще научите:

Как представлява пулпитът?

Пулпитът представлява възпаление на пулпата на зъба. Причината за него са бактерии, които попадат в зъбната пулпа, ако твърдите тъкани са били увредени. Така възпалението води до подуване на зъбната пулпа, което на свой ред предизвиква силна болка.

Пулпитът може да бъде обратим и необратим.  При обратимия пулпит се наблюдава леко възпаление. При тези случаи зъбната пулпа може да се възстанови и запази.

За съжаление обаче при необратимия пулпит, възпалението е много по-сериозно и затова пулпата няма как да се възстанови и запази. Категорично необратимият пулпит е по-серизното състояние, защото може да доведе до инфекция в канала зъба и силна болка. Ако инфекцията не се лекува, тя може да завърши с гангрена на пулпата.

 

Какво причинява пулпита?

Най-честите причини за развитието на пулпит са разрешаването на емайла и дентина на зъба. Когато тези защитни слоеве бъдат нарушени, това води до развитието на кариес. Ако той не бъде лекуван, се стига до навлизането на бактерии в пулпата, които причиняват така типичното за състоянието подуване. Така на практика възпалената пулпа остава затворена вътре в зъба, а подуването й в това затвореното пространство оказва натиск и се стига до остра болка.

Сред рисковите фактори, свързани с пулпита са лошата орална хигиена, честата консумация на храби с високо съдържание на захар, хроничен бруксизъм (стискане със зъби) и др.

 

Dental Clinic Impression Dent Sofia Dr Byalev dental

Как се лекува пулпит?

Както вече споменахме, навременното лечение на пулпита е от ключово значение за това дали той ще остане обратим или необратим.

Лечението при обратим пулпит се извършва чрез отстраняване кариозната зъбна маса и обтурация или т.нар. пломбиране на засегнатия зъб. При необратим пулпит обаче се налага се проведе кореново лечение.

Съветваме ви да се обърнете към дентален лекар непосредствено след първите симптоми. Най-честите индикации за пулпит са  възпаление, чувствителност при консумация на горещи или студени храни и напитки или сладки изделия, лош дъх, неприятен вкус в устата и т.н.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

 

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

д-р Ибрахим Бялев от Дентална клиника Impression Dent

Вашият лекар

Д-р Бялев

Естетична Стоматология

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология, той залага на висококачествените медицински материали от най-ново поколение, като следва тенденциите в областта на стоматологията.

Вижте други полезни статии

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия