Skip links
Пулпит 01

Какво е пулпит и как се лекува?

Пулпитът е едно от най-неприятните състояния, водещи до болка в зъба. Ако не се лекува адекватно и навременно той може да стане необратим.

Как представлява?

Пулпитът представлява възпаление на пулпата на зъба. Причината за него са бактерии, които попадат в зъбната пулпа, ако твърдите тъкани са били увредени. Така възпалението води до подуване на зъбната пулпа, което на свой ред предизвиква силна болка.

Той може да бъде обратим и необратим.  При обратимия се наблюдава леко възпаление. При тези случаи зъбната пулпа може да се възстанови и запази.

За съжаление обаче при необратимия, възпалението е много по-сериозно и затова пулпата няма как да се възстанови и запази. Категорично необратимият пулпит е по-серизното състояние, защото може да доведе до инфекция в канала зъба и силна болка. Ако инфекцията не се лекува, тя може да завърши с гангрена на пулпата.

Какво причинява пулпита?

Най-честите причини за развитието на това заболяване са разрешаването на емайла и дентина на зъба. Когато тези защитни слоеве бъдат нарушени, това води до развитието на кариес. Ако той не бъде лекуван, се стига до навлизането на бактерии в пулпата, които причиняват така типичното за състоянието подуване. Така на практика възпалената пулпа остава затворена вътре в зъба, а подуването й в това затвореното пространство оказва натиск и се стига до остра болка.

Сред рисковите фактори, са лошата орална хигиена, честата консумация на храби с високо съдържание на захар, хроничен бруксизъм (стискане със зъби) и др.

Dental Clinic Impression Dent Sofia Dr Byalev dental

Как се лекува?

Както вече споменахме, навременното лечение на заболяването е от ключово значение за това дали той ще остане обратим или необратим.

Лечението при обратим пулпит се извършва чрез отстраняване кариозната зъбна маса и обтурация или т.нар. пломбиране на засегнатия зъб. При необратимия обаче се налага се проведе кореново лечение.

Съветваме ви да се обърнете към дентален лекар непосредствено след първите симптоми. Най-честите индикации за заболяването са възпаление, чувствителност на зъбите при консумация на горещи или студени храни и напитки или сладки изделия, лош дъх, неприятен вкус в устата и т.н.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.