Има ли риск при използването на дентален рентген?

В тази статия ще научите:

Защо се правят рентгенови снимки на зъбите?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието на кариеси, особено на труднодостъпни места или под съществуващи обтурации (пломби). Рентгеновите снимки служат също за откриване на евентуални промени в костта, както и при откриването на стартирал патологичен процес, кисти и други

При децата понякога също се налага да бъде направена рентгенография. Като най-честите причини за това са преди ортодонтско лечение, за визуализация на зародишите на постоянните зъби в случаите, когато не са пробили и т.н.

Какви рискове крие рентгеновото облъчване?

Едно от най-големите притеснения на пациентите по отношение на рентгеновите снимки като цяло е радиационното лъчение. Благодарение на съвременната високотехнологична апаратура повод за притеснение няма. При направата на обикновена рентгенография в стоматологията лъчението е около 9 микросиверта или малко над 20 при панорамна рентгенова снимка*. 

Подобни стойности не крият риск за здравето на човека, защото дори радиацията, която поемаме от природата на годишна база е по-голяма.

Колко често могат да се правят рентгенови снимки?

Важно е да знаем, че рентгенографии не бива да се правят прекалено често и безразборно. Дали трябва да бъде направен рентгенова снимка зависи от състоянието на пациента и анамнезата му. В определени случай, когато се налага дентална рентгенография може да бъде направена и през 6 месеца, докато при други рентгениграфия може да се прави веднъж на 1 или дори 2 години.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

 

*По данни на American Dental Association (ADA)

 

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Вижте други полезни статии

детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият?

Прочети цялата статия
Чувствителни-зъби-лечение-и-причини
Полезно
Д-р Бялев

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителността на зъбите е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него

Прочети цялата статия
x-ray-teeth
Полезно
д-р Гребенарова

Има ли риск при използването на дентален рентген?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието

Прочети цялата статия