Skip links

Invisalign или брекети – как да изберем?

Ако вече сте взели решение да подобрите усмивката си чрез ортодонтско лечение, то със сигурност търсите най-подходящият начин да се сдобиете с нова перфектно подредена усмивка. В следващите редове ще ви дам няколко полезни съвета как да направите своя избор, така че да че лечението да даде възможно най-добри резултати.

Консултирайте се с квалифициран специалиаст ортодонт

Слагам този съвет на първо място, защото от лекарят на когото ще се доверите изцяло зависи вашето лечение. Само и единствено квалифициран и опитен специалист може да направи правилната преценка за това кой вид ортодонтско лечение е приложим във Вашия случай. Не се притеснявайте да задавате въпроси и да обсъдите с него други клинични случай от неговата практика. Ако искате да проведете лечение със системата прозрачни алайнери Invisalign, уверете се, че Вашият лекар е сертифицира Invisalign Provider.

Правете разликата между традиционните брекети и Invisalign

Бъдете максимално информирани за тези два метода на ортодонтско лечение. Въпреки, че целта и при двете е подреждане и изправяне на зъбите межди двете все пак има съществени разлики. Какви са те?

Брекетите са неснемаеми, т.е. те са залепени за зъбите и не могат да бъдат свалени самостоятелно от пациента. За пациента това означава известен дискомфот, който трябва да понесе по време на лечението, свързани основно с храненето и хигиената на зъбите. Затова при поставяне на брекети пациентът преминава през специално „обучение“ така, че да може да има добра орална хигиена.

Алайнерите са снемаеми апарати за ортодонтско лечение. Обикновено те са прозрачни и почти незабележими за околните (представляват прозрачни шини). Свалят се по време на хранене  и не изискват много по-специфична грижа за зъбите и венците. Достатъчно е да се поддържа добра орална хигиена и най-важното да не се забравя поставянето им след хранене например, защото носени по-малко от 22 часа на ден не биха имали желания ефект.

Преценете кой метод е повече приложим в ежедневието ви

Това е нещо, на което си струва да помислите предвид разликите между брекетите и алайнери, които посочихме. Ако смятате, че сте достатъчно дисциплинирани и няма риск да забравите да сложите алайнери или пък да смените следващия сет – то тогава лечение с Invisalign би било подходящо за вас. При лечението с брекети – имайте предвид, че трябва да сте наистина стриктни при спазването на висока орална хигиена, за да избегнете появата на кариеси и по-нататъшни проблеми.

Ако мечтаете за пълна промяна на усмивката чрез ортодонско лечение, не се колебайте да запазите своя час за преглед и консултация в Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.