Skip links

Фасети или коронки – как да изберем?

Красива и хармонична форма в комбинация с изкряща белота. Това е едно от най-честите желания на моите пациенти в дентална клиника Impression Dent в София.

В естетичната дентална медицина такава промяна можем да постигнем с фасети или с обличането на зъбите с циркониеви коронки. За тези от вас, на които предстои да вземат решение съм подготвил полезна информация, с която да си помогнат в избора.

Какво представляват фасетите и за какво се използват?

Денталните фасети представляват тънки люспи, чиято дебелина може да варира между 0.3 и 1 мм. Основната функция на фасетите е да подобрят естетически вида на зъбите. Те могат да бъдат изработени от различни материали, като най-често в естетичната дентална медицина се използват керамични или циркониеви фасети.

Характерна особеност за тях е че се поставят вестибуларно (върху предната част на зъба) и така на практика коригират различни несъвършенства, сред които: форма, размери, цвят, разстояния между зъбите, големина и т.н. При фасетите изпиляването на зъбите преди поставянето им е минимално, за да не се отнема много от зъбната тъкан. Някои видове фасети могат да бъдат поставени без предварително изпиляване.

Какво представляват циркониевите коронки и за какво се използват?

Циркониевите коронки са едно от най-добрите решения за преобразяване на усмивката, които съвременната дентална медицина може да предложи. Те се изработват от висококачествен циркониев оксид, който има забележителни естетически качества и здравина. Добре изработените циркониеви коронки могат напълно да наподобяват естествените зъби.

За разлика от фасетите, които покриват само фронталната повърхност на зъба, коронките на практика „обличат“ целия зъб и така изцяло могат да се постигнат желаните форма, големина, цвят и т.н.

Сред най-големите предимства на коронките, изработени от циркониев оксид са, че този материал не предизвиква никакви алергични реакции, в него не се съдържат метални елементи, не задържа бактериалната плака.

Фасетите или коронките са по-дългосрочното решение?

Нормално е да си задавате и този въпрос, ако се колебаете между двете. Все пак преобразяването на усмивката е голяма крачка и със сигурност очаквате да се радвате на красива усмивка възможно най-дълго. Като по-дългосрочно решение аз бих препоръчал поставянето на коронки, изработени от висококачествен циркониев оксид. Те не само са по-здрави, но са и по-устойчиви във времето. С правилната грижа и поддържането на висока орална хигиена можете да се радвате на перфектна усмивка дълги години.

Ако мечтаете за пълна промяна на усмивката чрез фасети или циркониеви коронки, не се колебайте да запазите своя час за преглед и консултация в Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.