Skip links

Какво е бруксизмът (скърцане със зъби) и как се лекува?

Бруксизмът или скърцането със зъби е сериозен проблем, който засяга както възрастни, така и деца и може да доведе до увреждане на зъбите и челюстта.

Въпреки че скърцането със зъби е подценявано от много хора, това далеч не е толкова безобидно състояние. В тази статия ще разберете накво е бруксизъм и бруксомания, какви са причините за бруксизъм и какви са методите за справяне с проблема?

 

Какво е бруксизъм и бруксомания?

Бруксизмът е парафункционална реакция на скърцане със зъби, която се получава в резултат на хоризонтални движения на долната челюст под действието на силно напрегнатите дъвкателни мускули.

Най-характерно за бруксизма е стискането и скърцането със зъби през нощта. При това положение зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и така при плъзгателно движение се чува характерното скърцане със зъби, което вече споменахме.

Сходен проблем е и бруксоманията, която представлява парафункционална реакция на стискане на зъбите само че в статично положение (без движение на долната челюст). Дневното стискане със зъби се нарича бруксомания. Това състояние може да води след себе си редица усложнения като изтриване на емайла, предшествано от чувствителност на зъбите и болезненост.

Повредите върху емайла на зъбите са свързани най-вече с намалената височина на захапката и пренатоварване на ставата на долната челюст. Това на свой ред води до болезнено усещане при отваряне на устата.

Заболяването се свърза също и с болки с мускулите и главоболие, а липсата адекватно лечение може да доведе до по-бързата загуба на зъбите.

Какви са симптомите на бруксизъм?

Понякога разпознаването на състоянието може да се окаже истинско предизвикателство, особено ако живеете сами или спите самостоятелно и няма кой да ви каже, че скърцате със зъби през нощта.

Ако състоянието ви е бруксомания и се развива през деня, шансовете да научите за проблема чрез поведението ви е по-голям.

Най-честите симптоми, по които може да се усъмните за наличието на проблема са:

-износване на зъбния емайл, което води до увеличена чувствителност и възможно увреждане на зъбите

-болка в челюстта, главоболие и болки в ушите

-болка и умора в мускулите на лицето

-в някои случаи се наблюдава повишена чувствителност към топли и студени храни и напитки

-възможно е да се забележат рани или частично увреждане на вътрешната страна на бузите поради непрекъснато дъвчене и стискане на захапката

Разпознаването на симптомите е основополагащо за идентифицирането и разрешаването на проблема, защото при този тип състояния се изисква сътрудничество от страна на пациента и колаборация с денталния специалист за постигане на възможно най-добри резултати за кратко време.

Какви са причините за бруксизъм?

Причините могат да са много и различни, като сред най-честите се нареждат:

  • Повишен стрес, най-често свързан с гняв, напрежение и т.н.
  • Проблеми със съня и заспиването
  • Някои стомашни заболявания
  • Болест на Паркинсон
  • Страничен ефект при някои видове медикаментозна терапия
  • Неправилното разположение на зъбите
  • Разстройства на съня като сънна апнея

 

Какви са методите за справяне с проблема?

Леките случаи на бруксизъм не изискват лечение, но ако се стигне до други функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта, тогава лечението е наложително.

Най-важното, което трябва да знаем за справянето с бруксизма е, че за да бъде излекуван следва да бъде отстранена причината за него. Различните методи за лечение включват шини, психотерапия, медикаментозна или протетична терапия.

Шините могат да бъдат изработени както на долната, така и на горната зъбна редица. Тяхната функция е да държи раздалечени зъбите като предотвратяват допълнителното изтъркване на зъбите.

Шината има положителен ефект върху захапката и мускулния тонус, като понякога предотвратява патологичния рефлекс. Тези шини се изработват от специални пластмасови плаки с определена дебелина, като се носят нощем и не пречат на нормалното ежедневие.

Те се характеризират с някои ключови предимства, като здравина, дълготрайност, биосъвместими материали, от които са изработени. Могат да помогнат за овладяването на състоянието.

Действат като протектор за зъби и пречат на горната и долната зъбна редица да се докосват, да осъществяват триене помежду си и по този начин да се натоварват и износват зъбния емайл.

Психотерапията е приложима, когато причините за състоянието са психологически. В тези случаи терапията следва да е насочена към овладяване на стреса. Ако причината за бруксизма е нарушение на съня, се налагат изследвания на съня и специална терапия.

Медикаментозна терапия включва мускулни релаксанти, които са показани при това състояние, но не винаги терапията е напълно ефективна.

–Протетичната терапия по същество представлява протезиране с корони и мостове на износените зъби и възстановяване на първо място функцията на дъвкателния апарат.

Защо е важно да потърсите помощ от квалифициран дентален лекар?

Поради спецификата на състоянието, понякога идентифицирането на проблема може да се окаже истинско предизвикателство, особено предвид факта, че в повечето случаи се развива нощем по време на сън.

За целта е необходимо да се доверите на специалист в областта на денталната медицина, който да ви помогне да се справите по най-добрия начин и да защитите денталното си здраве.

Ако и вие страдате от бруксизъм или бруксомания, не се колебайте да се свържете с нас, за да намерим заедно решение на проблема. Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Свържете се с нас на телефон +359 886 117 887 или запазете своя час чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment