Skip links

Какво са силантите и как защитават детските зъби?

Много хора смятат, че детските зъби са здрави и не изискват специална грижа, но това далеч не е така. Детските зъби са много по-податливи на инфекции и кариеси. Ето защо е нужна допълнителна грижа. Съвременната дентална медицина предлага иновативни решения като силанизацията. В тази статия ще разгледаме подробно какво са силантите, какви са техните предимства и кога се налага да се поставят.

 

Какво представляват силантите?

Силанизацията е процес на запечатване на фисурите по дъвкателните повърхности на задните зъби. Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал, който се поставя върху зъбите и запечатва профилактично неравностите. Това предотвратява задържането на храна и образуването на бактериална плака, като по този начин намалява риска от кариеси.

 

Предимства на силанизацията

  1. Ефективна превенция на зъбите: Запечатват се фисурите на дъвкателните органи, където най-често се натрупват хранителни остатъци и бактерии.
  2. Дълготрайна защита: Силантите предоставят защита от кариеси за няколко години.
  3. Безболезнена и бърза процедура: Поставянето им е бързо и безболезнено, което е важно за децата.
  4. Икономически ефективно решение: Поставянето на силанти може да ви спести бъдещи разходи за дентално лечение.
  5. Подходящи за всички деца: Те са подходящи за деца с всякакви нужди.

 

Какъв е ефектът от силанизирането?

Детските зъби са по-слабо минерализирани и по-уязвими към киселините от храните. Силантите запълват фисурите и предпазват зъбите от кариеси. Те съдържат микроелементи като флуор и калций, които подпомагат минерализацията и правят зъбите по-устойчиви.

 

Кога е препоръчително да се поставят силанти?

Най-подходящият момент за поставяне на силанти е след пробива на постоянните зъби около 6-годишна възраст. Поставянето на силанти е препоръчително до 12-годишна възраст, когато минерализацията на зъбите достига своя максимум.

 

Как протича процедурата по поставяне?

 

Процедурата е проста и безболезнена. Стоматологът почиства зъба, подсушава го, поставя специален гел, който осигурява връзка между силанта и зъба, и накрая полимеризира силанта с лампа.

В заключение можем да кажем, че поставянето на силанти е ефективен начин за предпазване на детските зъби от кариеси. Доверете грижата за усмивката на вашето дете на нашите опитни специалисти в дентална клиника Impression Dent. Свържете се с нас на телефон +359 886 117 887 или запазете своя час чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment