Skip links

Загубата на зъби е сред най-често срещаните проблеми, пред които хората се изправят. Независимо от причината – дали поради възрастта, неразрешени проблеми, усложнения при заболявания на венците или травми, липсата на дъвкателни органи не само влияе върху вашето самочувствие, облик на усмивката и начин, по който се чувствате, но и върху функционалността.

От дентална клиника Impression Dent ви напомняме, че при липсата на дъвкателен орган, костта започва да се топи, което може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще.

Един от най-доказаните със своята ефективност начини за корекция на това състояние, е чрез изработката и поставянето на зъбни протези.

Съвременните и качествено изработени протези не причиняват дискомфорт при носене и връщат увереността и усмивката на пациента.

Какво представляват протезите?

Зъбните композитни изработки са средство, което може да помогне на хората да възстановят усмивката и функционалността на устната кухина. Те се изработват от различни материали и осигуряват възможност за замяна на естествените дъвкателни органи.

Пазарът предлага различни видове, които изглеждат луксозно и модерно и сливат се с останалите ви зъби. Не причиняват дискомфорт и са отлична възможност да възвърнете самочувствието си.

Протезите са решение при липса на няколко или всички зъби, като могат да бъдат частични или тотални.

Видове

Съвременните зъбни модели са изработени със специални технологии и внимание към детайлите, за да съответстват на високите изисквания на клиентите. Предлагат изключителен комфорт, съчетани с издръжливост и дълготрайност.

Зъбните протези се разделят на частични и постоянни. Частичните са подходящи за хора, които имат няколко липсващи зъба, като те могат да бъдат изработени от различни материали, като метал, акрил или комбинация от тях. Силиконовите също са популярни. Постоянните зъбни изработки, от друга страна, се поставят в устната кухина и са без сваляне.

Те се различават според следните особености:

 • Частична или тотална пластмасова протеза – изработва се от специален пластмасов материал, който е гъвкав и удобен за носене. Тя се изработва по индивидуални зъбни отпечатъци, снети от пациента, за да се постигне точно прилепване. Частичната се закрепва за останалите здрави зъби с помощта на метални куки или други видове фиксации.

  Това осигурява стабилност и сигурност при носене. Докато тоталната се характеризира с липсата на околни дъвкателни органи, за които да се захване. Пластмасовите модели могат да бъдат изработени в различни цветове и оттенъци, което им позволява да се приближат до естествения вид на усмивката ви. Те също така могат да се моделират и полират, за да се подобри вида.

  Те са леки и удобни за носене, защото не носят дискомфорт при храненето и говоренето. Поддръжката на такива изработки включва редовно почистване и подмяна при нужда, за да се запази хигиената и функционалността им. Частичната или тоталната пластмасова зъбна конструкция може да бъде временно или постоянно решение за възстановяване на зъбите.

 • Еластична протеза на Valplast, Vertex ThermoSens, iFlex, Preflex Biosens – представляват модерно решение за възстановяване на липсващи зъби. Те се отличават с някои особености:
  • Материал на изработката – изработени от специални еластомерни материали, които осигуряват гъвкавост, комфорт и не предизвикват раздразнение Те са изключително еластични и се адаптират към формата на устната кухина, предоставяйки прилепване и стабилност. Това е ключовото им предимство;
  • Отличителен външен вид – изработват се от непрозрачни и естествени цветове, което им позволява да се приближат до вида на естествените ви дъвкателни органи максимално. Те се моделират и подобряват с цел постигане на възможно най-добре изглеждащ резултат;
  • Функционалност – предоставят отлично усещане при хранене и говорене. Те се прилепват към съществуващите зъби или тъкани чрез специални закрепващи елементи;
  • Комфорт и лекота –  материалът им придава лекота и тънкост, което ги прави изключително удобни за носене. Те не предизвикват натиск върху устните и венците, което ги прави подходящи за хора с чувствителни устни и венци;
  • Дълготрайност – тези луксозни зъбни изработки са издръжливи и устойчиви на повреди. Те се характеризират със здравина и устойчивост на драскотини и абразии.
 • Моделно лята протеза с куки или вставки – основата се изработва от специален метален материал, който се характеризира като тънък и деликатен. Те се фиксират чрез метални куки или вставки, които се закрепват за съществуващите зъби. Това осигурява стабилност и предотвратяване на нейното сваляне или приплъзване. Те не се разхлабват и стоят неподвижно при хранене и говорене.

Защо да се доверите на Impression Dent?

Когато става въпрос за цените на зъбните протези, те могат да варират в широк диапазон. Това зависи от няколко фактора, включително материала, използван за изработка, сложността на изработката, дизайна и индивидуалните изисквания на пациента.

Ние ще ви предложим оптимални и атрактивни ценови условия, съчетани с висококачествена грижа и функционална изработка. Доверете се на дългогодишния ни опит и професионализъм.

Мнения от наши пациенти

Didi TotevaDidi Toteva
18:47 10 Oct 22
I want to express my gratitude to Dr. Ibrahim and the entire team. Because without them I wouldn't have this smile. Thank you from the bottom of my heart. ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Daria kDaria k
10:14 13 Sep 22
Provided an informative consultation for me, we’re very responsive, and understood my needs.
Antoniya YonovaAntoniya Yonova
16:06 11 Mar 22
I am very happy with my new smile from Dr Byalev and his team - they did their best and the result is amazing! Thank you so much!
Mikael WilmarthMikael Wilmarth
15:45 13 Dec 20
They are perfect !!! Nice front desk !!! all the best !!!
js_loader