Skip links

Клиничен Случай – гингивектомия на горна челюст

Клиничен случай
"Гингивектомия на горна челюст"

Дентална клиника Impression Dent.

Лазерната естетична стоматология набира все по-голяма популярност в денталната медицина. Днес ви представяме клиничен случай гингивектомия на горна челюст с лазер от практиката на д-р Яна Мохаммад-Бялева.

В този случай целта на процедурата беше да хармонираме усмивката на пациентката чрез корекция на венците, за да постигнем оптически промяна във формата и големината на зъбите без на практика да прилагаме каквито и да е други процедури.

С какви оплаквания дойде пациентката?

Притесненията на нашата пациентка бяха основно по посока на естетичния вид на усмивката ѝ. Тя се притесняваше от „неправилната“, според нея, форма и големина на единия централен резец, който отически изглеждаше по-малък и несиметричен спрямо съседния. Първоначалното ѝ желание бе да коригираме тази асиметричност протетично.

След първоначалния преглед установихме, че зъбите и венците са в добро състояние. Обяснихме на пациентката, че можем да постигнем желаната от нея промяна единствено чрез корекция на венците и че в нейния случай не се налагат други манипулации. В дентална клиника Impression Dent се водим от максимата, че по-малко е повече и винаги се стремим да избираме максимално щадящи и минимално инвазивен метод на лечение. Така за изненада дори на самата пациентка успяхме да постигнем наистина хармонична и красива усмивка за по-малко от 30 мин.

Гинвектомията извършихме в кабинета с локална анестезия, което позволи пациентката да премине през процедурата без никаква болка и дискомфорт. Само няколко дни по-късно венечната тъкан беше изцяло възстановена, а желаната от нея промяна беше на лице. За да добавим желаното от нея цялостно подобрява на естетиката направихме премахване на оцветяванията с Aqua Care, като така възвърнахме естествения блясък на зъбите й. Днес нашата пациентка се усмихва уверено и се радва на новата си усмивка.

Какво представлява гингивектомията?

Гингивектомията е хирургично отстраняване на част от венците или т.н. гингива. Прилага се най-често при козметични корекции, каквитова са т.нар. „гингивална усмивка“ или по-просто казано, че когато се виждат повече 2мм от венеца при усмивка. Гингивектомия се прилага и при криви и неправилно подредени зъби, когато е необходима допълнителна корекция и на венците.

Какви са предимствата при извършването на гингивектомия чрез лазер?

За разлика от извършваната със скалпел гингивектомия, при лазерната процедура дискомфортът за пациента е сведен до минимум, а възстановителният период е доста по-кратък. Използването на лазерна апаратура позволява по-висока прецизност по време на манипулацията, по-малко травмиране на венечната тъкан и напълно съпоставими със стандартната гингивектомия резултати. Всичко за процедурата може разберете ТУК.

Преди лечението

След лечението

Към всички клинични случаи

Мнения от наши пациенти

Д-р Яна Бялева

Аз ще се погрижа да имаш перфектно подредена усмивка. Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва Медицински университет „Факултет по Дентална медицина“ в гр.  Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.