Skip links

Клиничен случай подмяна на стари металокерамични конструкции с нови циркониеви

Клиничен случай подмяна на стари металокерамични конструкции с нови циркониеви

Дентална клиника Impression Dent.

Как започна всичко?

Силвия дойде при нас с желание да направим лъчезарната ѝ усмивка истински красива след като от години беше със стари и износени металокерамични коронки. Нейният случай обаче бе по-различен от обикновена подмяна на конструкции, тъй като в миналото пациентката беше преминала през оперативно лечение поради вродена челюстна аномалия.

Какво установихме по време на първия преглед?

В рамките на първото си посещение и среща с д-р Бялев Силвия изяви желание да подобри естетиката на усмивката си, тъй като поставените в миналото металокерамични коронки вече бяха видимо износени и компрометирани. Оголените венци, които се виждаха и с просто око, бяха другото нещо, което я притесняваше сериозно.

По време на този преглед пациентката съобщи и за претърпяна в миналото оперативна намеса поради вродена челюстна аномалия – прогнатизъм или т.нар. „обратна захапка“. Характерното за този тип челюстно-лицеви деформации са неправилно подредените и изкривени зъби, както и неправилно съотношение между челюстите с аномалии на захапката. Това от своя страна обикновено е причина за сериозни лицеви дисхармонии. Подобни аномалии понякога водят до нарушаване на различни функции като хранене, говор и дори дишане и не на последно място естетика.

От снетата анамнеза установихме, че в детска възраст Силвия е преминала през ортодонтско лечение, което обаче не е дало резултати.

Така на 23-годишна възраст пациентката се подлага на операция при доц. Ходор Факих. Следват няколко месеца възстановителен период, а в последствие Силвия преминава през ново ортодонтско лечение с брекети, което постига желаните резултати. На следващ етап са ѝ поставени металокерамични конструкции, които обаче се износват с времето и губят както функцията, така и естетиката си.

Как подходихме за разрешаване на проблема?

След като се запозна с цялостната анамнеза на Силвия и проведе необходимия преглед, д-р Бялев установи, че няма пречка на пациентката да бъдат поставени нови циркониеви конструкции. Благодарение на тях възвръщаме едновременно функцията и естетиката и предлагаме на пациента устойчиво във времето решение.

Така изготвихме смайл дизайн и лечебен план за цялостно преобразяване на усмивката на Силвия. След първоначалните манипулации, един от най-вълнуващите за нея моменти беше поставянето на временните CAD/CAM коронки (идентично копие на бъдещите циркониеви конструкции), които пациентката одобри.
За изработването на тези, както и на постоянните конструкции както винаги взехме предвид индивидуалните черти на лицето на Силвия, цвета на кожата, косата, очите, както и нейните предпочитания.
Една от най-важните задачи по време на изпълнението на лечебния план беше корекцията на захапката, която осигури необходимата функционалност.

Дисциплината и постоянството, проявени от Силвия не само в Impression Dent, но и по време на предходното ѝ нелеко лечение през годините истински ни впечатли и вдъхнови. Днес тя се радва на новата си усмивка и не спира да я показва пред света, а ние истински се гордеем с нея.

Преди лечението

След лечението

Към всички клинични случаи

Мнения от наши пациенти

Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT“, в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.