Skip links

Случаят Даниела – Нова усмивка
с циркониеви корони

Дентална клиника Impression Dent.

Как започна всичко?

През дългогодишната си практика и от многобройните и различни казуси на пациенти, ние от Дентална клиника Impression Dent разбрахме, че проблемите със зъбите създават не само физически неразположения, но и в много от случаите оказват влияние върху психиката на пациента и неговото самочувствие.

Имаме възможността да се срещаме с различни хора и да опознаваме техните лични истории. Благодарение на професионализма на екипа ни, успяваме да дадем нов старт в живота на всеки от пациентите ни, като красивата усмивка е основополагащата за това.

Решихме да ви пренесем в света на реалната практика, като ви запознаем с някои от най-интересните клинични случаи, с които сме се сблъсквали.

Като заначало избрахме да ви запознаем с историята на Даниела – красива и успешна жена, която посети клиниката ни с оплаквания, че не успява да се храни пълноценно, защото някои от задните и зъби са разрушени или напълно липсват. 

Даниела се занимава с комуникация с хора и като един от най-големите си проблеми тя определи ниското си самочувствие. Всички ние разбрахме колко трудна е професията и, а всъщност това, че тя не успяваше да се усмихне на клиентите и партньорите, можеше да се превърне в пагубно.

Какво направихме за нея?

При първото и посещение при нас проведохме първична консултация и направихме рентгенова снимка, с която установихме какви са реалните проблеми. 

Снимката ни даде възможност да анализираме състоянието на всичките и зъби, челюстта, венечната линия и да установим съществуват ли патологични изменения или костни проблеми, свързани с някои от най-честите заболявания.

Взехме необходимите предварителни отпечатъци от зъбите и, за да започнем изготвянето на лечебен и финансов план.

След няколко дни Даниела се върна в клиниката ни, като това второ посещение отне около два часа. В Impression Dent се борим до последно за запазването на всеки зъб, но когато се сблъскваме със силно разрушени зъби и възможностите за лечение са напълно изчерпани, се налага и тяхното изваждане. Това направихме и при случая на Даниела. Също така започнахме постепенното лечение на тези зъби, които можехме да запазим.

Срещите ни продължиха с посещение, в което под местна упойка изпилихме зъбите на горната и долната и челюст, взехме отпечатъци, като по този начин започнахме и работата по направа на циркониеви коронки. Защото знаем, че външният вид е важен за всеки пациент, веднага след изпиляването на зъбите, екипът ни постави временни пластмасови коронки, с които Даниела трябваше да остане в продължение на 3 дни.

Следващото и посещение в клиниката ни беше едно от най-емоционалните за нея, защото именно тогава ние поставихме cad-cam временни пластмасови коронки, с които тя успя да види на практика как ще изглеждат новите и зъби като цвят, форма, размер и съответно контактите при захапка. 

В тази стъпка от лечението пациентът успява да усети коронките си, да разбере как се чувства с тях и при нужда от корекция, тя да се направи. Ако обаче резултатът е добър и с поставените коронки пациентът се храни нормално, то до 5 работни дни се поставят и постоянните коронки. 

И разбира се – черешката на тортата се открива в последното посещение на Даниела, когато в рамките само на час, екипът ни постави изготвените циркониеви корони. За нас е изключително важно резултатът да бъде запазен, а за да се случи това, то инструкциите и краткото обучение за орална хигиена, които правим на пациентите ни, са задължителни.

Даниела си тръгна от кабинета ни с широка усмивка и високо вдигната глава. Когато видяхме това, за пореден път си дадохме сметка, че нашата работа не е просто професия, тя е помощ, човечност и професионализъм в едно.

Преди и след лечението

Към всички клинични случаи

Мнения от наши пациенти

Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT“, в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.