Skip links

Циркониеви Коронки

Циркониеви коронки 01

Възстановяването на липсващи зъби и подобряването на естетиката е сред най-търсените стоматологични услуги. Съществуват различни начини за овладяване на състоянието, като сред най-честите такива касаят направлението имплантология.

Какво представляват циркониевите коронки?

В много случаи, коронката е най-добрият вариант за възстановяване на счупен или разрушен зъб. Така желаната холивудска усмивка също често се постига с поставени изкуствено изградени композити.

Циркониевите изработки са по-здрави и устойчиви, биологично съвместими и нямат алергични реакции.

Циркониевите зъбни коронки са изработени от издръжлив материал – циркониев оксид. Цирконият е изключително здрав, който се използва в стоматологията поради своите уникални свойства.

Циркониевите модели се изработват по индивидуална поръчка и са изключително прецизни. Те се използват за възстановяване на повредени или липсващи зъби.

Какви са предимствата на циркония?

Този материал притежава следните значителни предимства, които го правят популярен избор:

  • Естетика – циркониевите изработки се отличават с висока естетичност и естествен вид. Материалът имитира цвета на естествените зъби, което ги прави практически неразличими от останалите дъвкателни органи. По този начин може да постигнете желаната усмивка, без да се притеснявате, че промените ще се набиват на очи;
  • Здравина и издръжливост – те са изключително здрави и издръжливи. Предлагат висока устойчивост на разрушаване на целостта и износване, което ги прави изключително дълготрайни. Те са подходящи за възстановяване на зъби в задната част на устата, където зъбите се наблюдава по-голямо натоварване;
  • Взаимодействат отлично – една от основните причини за тяхното присъствие в денталната медицина и по-специално имплантологията, е че взаимодействат много добре както с други материали, така и с околните тъкани, венци и дъвкателни апарати;
  • Точност и прецизност – за изработката на циркониевите модели се използват специални технологии, както и компютърно участие за изграждането на дизайна. Това осигурява прецизност и точност в процеса по изработка и ефектен краен резултат.

Избирайки този метод за подобряване на усмивката, вие ще получите още следните няколко положителни характеристики:

Без оцветяване на венеца, предизвикано от окисляването на металния компонент при други видове коронки

По-естетичен, тъй като циркониевият скелет може да бъде оцветен в 16 различни нюанса

Отсъствие на хиперчувствителност – зъбите не реагират на големи температурни амплитуди при топло и студено

Те са щадящи за зъбите, защото изпиляването при тях е минимално и не се налага да се умъртвяват зъбите

При монолитните варианти няма опасност от отчупване на парчета керамика от повърхността им. Този проблем съществува при металокерамичните коронки.

Какво трябва да знаете за поставянето на циркониеви коронки?

След като вече уточнихме какво представляват, както и кои са предимствата им, е време да обсъдим и как се поставят. Процедурата по поставяне на тези изработки и превръщането им в част от вашата усмивка, протича в следните етапи:

  • Консултация със зъболекар – преди поставянето и решението за извършване на тази процедура, е важно да се извърши консултация със зъболекар. Той ще оцени вашата устна кухина и ще определи дали това е подходящо решение за вас и усмивката ви.
  • Индивидуална изработка – както споменахме, те се изработват по индивидуална поръчка, като се взема предвид формата, цвета и размера на вашите естествени дъвкателни органи. Това гарантира че добавените циркониеви елементи ще паснат отлично и ще се постигне максимално добър естетичен резултат.
  • Постепенна обработка – преди поставянето, зъболекарят ще обработи мястото чрез внимателно и прецизно изпилване на част от емайла, за да създаде пространство за коронката. Това може да изисква няколко посещения в денталната клиника.
  • Временна коронка — в някои случаи, след тази обработка и пилене, може да бъде поставена временна изработка. Тя защитава дъвкателния орган и предотвратява чувствителността му, докато постоянната се изработва по индивидуални характеристики.
  • Контролни прегледи – след поставянето ще бъдат необходими редовни контролни прегледи при специалиста, извършил процедурата. Това е важно за следене на състоянието и функционалността.
  • Поддръжка и грижа – изискват редовна и правилна грижа, подобно на естествените зъби. Редовното четене, употребата на правилни продукти за почистване и контролни посещенията при зъболекаря са от съществено значение за поддържането на здравината и дълготрайността на извършената процедура.

От дентален клиника Impression Dent ви предлагаме отлично извършена естетическа процедура на достъпни цени. Посетете ни в София, за да изберем заедно стъпките към съвършената усмивка.

Често Задавани Въпроси

Решихме да отговорим на някой често задавани въпроси, свързани с процедурата: поставяне на фасети, зададени от нашите пациенти

Споменахме за здравината на циркониевите коронки, доближаваща се максимално до тази на естествените зъби – достига до 1200 мегапаскала. Неслучайно преди да навлезе за употреба в медицината, цирконият е широко използван във военната промишленост и самолетостроенето. В сравнение с керамиката, известна с това, че е доста крехка – достига здравина от едва 350 мегапаскала, цирконият е много по-здрав.

Антиалергичен материал – първата употреба на циркония е свързана с направата на изкуствени стави. При направени многобройни изследвания, материалът не предизвиква никакви странични и алергични реакции у пациентите. По същия начин и неговата употреба за направата на коронки, е напълно безопасна и предпочитана от множество пациенти с алергии към различни материали или метали.

Устойчивост – благодарение на гладката им повърхност, те са устойчиви на развитието на бактериална плака, която често пъти се явява причината за болезненост на венците и образуването на така неприятните венечни джобове. Освен това цирконият е по-устойчив на оцветяване и поява на петна от останалите видове коронки.

Щадящи са за зъбите – както за самите зъби, върху които се поставят коронките, така и за останалите, цирконият е по-щадящ. Причина за това е нуждата от по-малко изпиляване, по които се работи, в сравнение с останалите алтернативи. По-щадящи са и за останалите дъвкателни органи в устата, до които се допират, защото са по-гладки и вероятността да предизвикват счупване или надраскване е минимализирана. Иновативност при изработката – за разлика от познатите досега коронки, циркониевите се изработват със специални CAD/CAM технологии, които минимализират рисковете от грешки.

Металокерамиката се приема като здрав ветеран в стоматологията, но нека не забравяме, че това е за сметка на нейната биосъвместимост. Множество пациенти проявяват алергии към метала, което налага по-нататъшна реставрация.

Друго основателно притеснение на пациентите е свързано със сивия оттенък от използвания метален скелет. Пропускливостта на светлината е силно ограничена, от което зъбите изглеждат изкуствени;

Керамиката над метала много често се отчупва тъй като спойката между метала и керамиката е химична;

При корозия на метала, металокерамиката предизвиква неприятно потъмняване и почерняване на венеца;

Металът провежда количество топлина и затова може да се срещне чувствителност от топло и студено;

Изпиляване на зъба от 1,5-2,0 мм.

Интересен факт е, че като материал, цирконият е два пъти по-устойчив в сравнение с керамиката, подсилена с метал и около 5 пъти по-устойчив от чистата керамика. От друга страна цирконият се приема като символ на натуралната естетика.

Мнения от наши пациенти

Didi TotevaDidi Toteva
18:47 10 Oct 22
I want to express my gratitude to Dr. Ibrahim and the entire team. Because without them I wouldn't have this smile. Thank you from the bottom of my heart. ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Daria kDaria k
10:14 13 Sep 22
Provided an informative consultation for me, we’re very responsive, and understood my needs.
Antoniya YonovaAntoniya Yonova
16:06 11 Mar 22
I am very happy with my new smile from Dr Byalev and his team - they did their best and the result is amazing! Thank you so much!
Mikael WilmarthMikael Wilmarth
15:45 13 Dec 20
They are perfect !!! Nice front desk !!! all the best !!!
js_loader