Skip to content

Какво представлява комплексно лечение – ортодонтия и естетика заедно

Когато се говори за естетична стоматология със сигурност методите, които пациентите предпочитат, са по-малко инвазивните. Това е причината в близките години да се работи предимно с такива технологии, чрез които възможно най-лесно и щадящо, се постигат най-добри резултати.
Практиката ни показва, че понякога е препоръчително да се проведе ортодонтско лечение преди поставянето на фасети. Това от своя страна може да наложи носенето на брекети или лечението с Invisalign за от 4 до 8 месеца. Това е едно от най-добрите решения за преместване/подравняване на струпани зъби, ако целта на пациента е такава.

Ако прикривате криви зъби или разстояние между тях е хубаво да помислите върху ортодонтско лечение или поставяне на фасети, като решение на проблема ви. И двата метода, приложени заедно или поотделно, могат да направят усмивката ви ослепителна.
Фасетите са чудесно решение за коригиране на форма, големина и цвят на зъбите. Те представляват тънки люспи с дебелина 0.3-0.6 мм, които се залепват върху предната част на зъба. Трайността им надвишава десет години, ако са старателно изработени от денталния лекар и зъботехник. Разбира се, от голямо значение са и орално-хигиенните навици на пациента.

Важно е да се вземе предвид обаче, че при поставянето на фасети се отнема голяма част от зъбната тъкан.

Ако имате разстояние между зъбите си, вашият стоматолог може да ви препоръча да преминете първо през ортодонтско лечение. Ако запълните тези разстояния само с фасети, е възможно да не постигнете добър резултат, тъй като зъбите, на които са поставени фасети, ще изглеждат по-широки.
Едно от основните предимства при поставянето на фасети е намаляване изпиляването на зъбите, което може да се постигне само с проведено ортодонтско лечение предварително. По този начин се запазва голяма част от структурата на зъба.

 

Ортодонтията дава много повече от изправяне на зъбите

Повечето хора свързват изправянето на зъбите с козметична процедура. Докато правилно наредените зъби подобряват усмивката, корекцията на захапката води до много повече подобрения. Когато зъбите са подравнени правилно, оралната хигиена е на по-високо ниво. Фасетите правят усмивката красива, но цялостно подобрение на оралното здраве се постига с брекети или алайнери.
Кривите зъби създават проблеми, пред които фасетите са безсилни
Когато зъбите ви са струпани, вашата усмивка освен че не изглежда добре, задържа и бактерии и плака, които е трудно да бъдат почистени. Храната остава между зъбите и от своя страна може да предизвика възпаление или киселинна ерозия. Освен това при неправилна захапка, някои зъби компенсират функцията на други, като създават причиняват допълнително износване.
Неправилната захапка води до скърцане със зъби
Усложнението с износването на зъбите, малоклузия или неправилна захапка, често води до заболяване на ТМС (Темпоро-мандибуларната става) и бруксизъм. Тези проблеми включват болки в челюстната става и изтриване на зъбите. Ако челюсите ви не съвпадат правилно, вашите стави се опитват да зъдържат зъбите ви в правилна позиция, което предизвиква травма и разтягане на челюстния мускул.
Какво е ортодонтия?
Ортодонтията е специалност в денталната медицина, която се фокусира върху корекцията, оклузията, подредбата на зъбите и лечението при неправилна захапка.
С правилна диагноза, лечение и грижа, ортодонтията може да даде фантастични резултати при пациентите.
Често съветваме нашите посетители да предприемат лечение с брекети или алайнери преди поставянето на фасети. Понякога резултатът след ортодонтско лечение е толкова впечатляващ, че дори се оказва, че няма нужда от фасети.
Видове ортодонтско лечение
Ортодонтията предлага разнообразие от лечение за пациентите. Някои от видовете са:
• Метални брекети
• Сапфирни брекети
• Лингвални пластинки
• Invisalign® алайнери
Какви са предимствата на ортодонтията?
Ортодонтското лечение преди поставянето на фасети се слави с големи предимства. Някои от тях са:
• При подравнените зъби не се налага изпиляване на голяма част от зъбите преди поставяне на коронките/фасетите;
• Затваряне на разстоянията между зъбите;
• Подравняване на зъбите;
• Подравнява корените на зъбите – ако се предвижда слагането на импланти;
• Подобрява говора;
• Подобрява захапката, което води до по-добро отхапване и дъвчене;
Трябва ли да използвам брекети/алайнери преди поставянето на фасети?
Изправянето на струпани зъби често се извършва с Invisalign или класически брекети. Обикновените брекети прилепват към зъбите и чрез метална дъга се оказва натиск върху тях. Системата Invisalign е изключително напреднала технология и се ползва за различни случаи – от подравняване на зъбите до лечение на неправилна захапка. Вашият ортодонт ще прецени кое е най-подходящото лечение за вас.
Опитът на екипа на Дентална клиника София Impression Dent показва, че ортодонтското лечение преди поставянето на фасети е възможно най-добрият избор. Запезете своя час за преглед на телефон: +359 886 117 887 или попълнете онлайн формата за първи безплатен преглед при нас тук.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

Новини
Д-р Бялев

Спечели звездна усмивка, като на Анелия с Impression Dent

До края на Август – дентална клиника Impression Dent заедно с прекрасната Анелия раздава подаръци на стойност над 8000лв
Защото знаем, че красивата усмивка е синоним на самочувствие и по-добър живот!

Прочети цялата статия
Усмивка-Циркониеви-корони-клиничен-случай
Клинични случаи
Д-р Бялев

Случаят Милена – една мечта за красива усмивка

При първото си посещение при нас, може би донякъде естествено, Милена стъпи в кабинета ни обезпокоена. Запознахме се с лъчезарната млада жена и разбрахме, че „пътешествието“ и сред денталните кабинети продължава дълго. От няколко години Милена се доверява на различни стоматолози с надеждата да се справи с проблемните си зъби.
На пациентката е поставена металокерамика на горната челюст, но видът и не е достатъчно естетичен. Наблюдава се прозиране на метала, а цветът и формата на новите и зъби се оказват проблем и за самата нея.

Прочети цялата статия
Какво представляват фасетите
Полезно
Д-р Бялев

Какво представляват зъбните фасети

За всички онези пациенти, които имат различни притеснения относно естетичния вид на зъбите си, фасетите се явяват едно от най-добрите решения. В подходящите случаи те могат да подобрят драстично цялостния външен вид на зъбите на човек и заедно с това да изградят нова визия, която да бъде причина за много по-добро самочувствие.

Прочети цялата статия