Skip links

Какво представлява комплексно лечение – ортодонтия и естетика заедно

Когато се говори за естетична стоматология със сигурност методите, които пациентите предпочитат, са по-малко инвазивните. Това е причината в близките години да се работи предимно с такива технологии, чрез които възможно най-лесно и щадящо, се постигат най-добри резултати.
Практиката ни показва, че понякога е препоръчително да се проведе ортодонтско лечение преди поставянето на фасети. Това от своя страна може да наложи носенето на брекети или лечението с Invisalign за от 4 до 8 месеца. Това е едно от най-добрите решения за преместване/подравняване на струпани зъби, ако целта на пациента е такава.

Ако прикривате криви зъби

или разстояние между тях е хубаво да помислите върху ортодонтско лечение или поставяне на фасети, като решение на проблема ви. И двата метода, приложени заедно или поотделно, могат да направят усмивката ви ослепителна.
Фасетите са чудесно решение за коригиране на форма, големина и цвят на зъбите. Те представляват тънки люспи с дебелина 0.3-0.6 мм, които се залепват върху предната част на зъба. Трайността им надвишава десет години, ако са старателно изработени от денталния лекар и зъботехник. Разбира се, от голямо значение са и орално-хигиенните навици на пациента.

Важно е да се вземе предвид обаче, че при поставянето на фасети се отнема голяма част от зъбната тъкан.

Ако имате разстояние между зъбите си, вашият стоматолог може да ви препоръча да преминете първо през ортодонтско лечение. Ако запълните тези разстояния само с фасети, е възможно да не постигнете добър резултат, тъй като зъбите, на които са поставени фасети, ще изглеждат по-широки.
Едно от основните предимства при поставянето на фасети е намаляване изпиляването на зъбите, което може да се постигне само с проведено ортодонтско лечение предварително. По този начин се запазва голяма част от структурата на зъба.

Ортодонтията дава много повече от изправяне на зъбите

Повечето хора свързват изправянето на зъбите с козметична процедура. Докато правилно наредените зъби подобряват усмивката, корекцията на захапката води до много повече подобрения. Когато зъбите са подравнени правилно, оралната хигиена е на по-високо ниво. Фасетите правят усмивката красива, но цялостно подобрение на оралното здраве се постига с брекети или алайнери.

Кривите зъби създават проблеми, пред които фасетите са безсилни


Когато зъбите ви са струпани, вашата усмивка освен че не изглежда добре, задържа и бактерии и плака, които е трудно да бъдат почистени. Храната остава между зъбите и от своя страна може да предизвика възпаление или киселинна ерозия. Освен това при неправилна захапка, някои зъби компенсират функцията на други, като създават причиняват допълнително износване.
Неправилната захапка води до скърцане със зъби
Усложнението с износването на зъбите, малоклузия или неправилна захапка, често води до заболяване на ТМС (Темпоро-мандибуларната става) и бруксизъм. Тези проблеми включват болки в челюстната става и изтриване на зъбите. Ако челюсите ви не съвпадат правилно, вашите стави се опитват да зъдържат зъбите ви в правилна позиция, което предизвиква травма и разтягане на челюстния мускул.
Какво е ортодонтия?
Ортодонтията е специалност в денталната медицина, която се фокусира върху корекцията, оклузията, подредбата на зъбите и лечението при неправилна захапка.
С правилна диагноза, лечение и грижа, ортодонтията може да даде фантастични резултати при пациентите.
Често съветваме нашите посетители да предприемат лечение с брекети или алайнери преди поставянето на фасети. Понякога резултатът след ортодонтско лечение е толкова впечатляващ, че дори се оказва, че няма нужда от фасети.
Видове ортодонтско лечение
Ортодонтията предлага разнообразие от лечение за пациентите. Някои от видовете са:
• Метални брекети
• Сапфирни брекети
• Лингвални пластинки
• Invisalign® алайнери
Какви са предимствата на ортодонтията?
Ортодонтското лечение преди поставянето на фасети се слави с големи предимства. Някои от тях са:
• При подравнените зъби не се налага изпиляване на голяма част от зъбите преди поставяне на коронките/фасетите;
• Затваряне на разстоянията между зъбите;
• Подравняване на зъбите;
• Подравнява корените на зъбите – ако се предвижда слагането на импланти;
• Подобрява говора;
• Подобрява захапката, което води до по-добро отхапване и дъвчене;
Трябва ли да използвам брекети/алайнери преди поставянето на фасети?
Изправянето на струпани зъби често се извършва с Invisalign или класически брекети. Обикновените брекети прилепват към зъбите и чрез метална дъга се оказва натиск върху тях. Системата Invisalign е изключително напреднала технология и се ползва за различни случаи – от подравняване на зъбите до лечение на неправилна захапка. Вашият ортодонт ще прецени кое е най-подходящото лечение за вас.
Опитът на екипа на Дентална клиника София Impression Dent показва, че ортодонтското лечение преди поставянето на фасети е възможно най-добрият избор. Запезете своя час за преглед на телефон: +359 886 117 887 или попълнете онлайн формата за запазване на час за преглед при нас тук.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.