Skip links

Брекети за възрастни – възможно ли е?

За видовете брекети и за това, че те са един от най-предпочитаните варианти за лечение на зъбно-челюстни деформации, ви разказахме в предишен материал. Постарахме се и да ви запознаем със 7 важни факти за сапфирените брекети – едни от най-предпочитаните в последните години. И след цялата тази информация, запитвания от клиенти и митове, които срещнахме, дойде време и за едни от най-често срещаните въпроси.

Много от клиентите ни се питат дали брекетите са подходящи само за деца или ако не, до каква възраст биха могли да се възползват от това решение. Ние, от дентална клиника Impression Dent, ще ви отговорим кратко – никога не е прекалено късно да поставите брекети!
Нека и малко по-обстойно отговорим на някои от най-често задаваните ни въпроси, свързани с провеждането на този тип лечение.

Както споменахме, много от възрастните ни пациенти си задават въпроса дали е прекалено късно да поставят брекети. Категоричният ни отговор прочетохте малко по-горе. Но ето защо той е такъв:

Всъщност всеки пациент, било то дете или възрастен може да се възползва от ортодонтско лечение. Ефективността на брекетите е съществена и при възрастни пациенти. Съгласни сме, че тази практика работи най-добре за деца във възрастовата група 9-14 години, но всъщност, резултатите, които могат да се постигнат и при по-възрастни пациенти, са изключителни.

Безцветни алайнери за възрастни? Възможно ли е това?

Да, такива брекети съществуват! Ако търсите по-незабележим начин да изправите зъбите си, то безцветните алайнери са най-подходящата алтернатива, чрез която можете да постигнете забележителната си усмивка. Безцветните алайнери, най-популярните към днешна дата, сред пациенти в България и чужбина, могат да се премахват, когато се храните, когато миете зъбите си или когато посещавате срещи с приятели и партньори. Те се създават със специален 3D принтер, който още преди началото на самото лечение може да визуализира резултатите, които могат да се очакват. Необходимо е алайнерите да се носят между 20 и 22 часа на денонощие, за да бъде достигнат желаният ефект. Повече за Алайнери Invisalign

Колко време продължава лечението?

Ортодонтското лечение не е задължително да продължи дълго време.

Ортодонтите са специализирани в лечението на всякакви случаи, без значение от сложността им. Вашият ортодонт ще анализира конкретният случай и ще избере и предвиди възможно най-краткото време за лечението ви. Здрави и красиви зъби са добра инвестиция независимо от възрастта – запомнете това!

Важно е, разбира се, пациентът да следва напътствията на ортодонта в процеса на цялостното лечение. Точно както при всеки друг тип лечение, вашето съдействие е много ключово за постигането на оптимални резултати. Има няколко фактора, които могат да забавят дългоочаквания финал – като например лошата устна хигиена или неносенето на ластиците или алайнерите по препоръка на вашия стоматолог-ортодонт. Точно и поради тази причина ви съветваме да се вслушвате внимателно в насоките, които вашият стоматолог ще ви даде.

Ортодонтските лечения не се правят само по козметични причини!

Криви и неподравнени зъби са основна причина за ниско самочувствие и фактор, определящ намесата на ортодонт. Много пациенти имат желанието да се подложат на подобен тип лечение, за да се усмихват с увереност и за да се почувстват по-добре сред останалите. Въпреки това, има нещо повече от правилната захапка и подравнените зъби. Струпаните зъби са трудни за почистване и именно в този случай се увеличава рискът от кариеси и заболявания на венците.

В допълнение към това неправилната захапка може да създаде проблеми с преглъщането и да увеличи напрежението на челюстите и на дъвкателните мускули. Това от своя страна може да доведе до главоболие и лицева болка.

Ако отлагате консултация и преглед при ортодонт, защото смятате, че е прекалено късно за възрастта ви, недейте! Здравите и красиви зъби са добра инвестиция независимо от годините ви! Запишете своя час за консултация при специалист-ортодонт и започнете вашето пътуване към прекрасната усмивка!

Екипът на дентална клиника Impression Dent е на разположение за консултация и детайлни съвети, свързани със здравето на усмивката ви! Потърсете ни на телефон: +359 886 117 887 или запазете своя час за преглед при нас

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.