Кога да подменим амалгамените пломби?

Амалгамените пломби са често срещани, като някои пациентите могат да имат по няколко такива. Причината – честата им употреба в близкото минало. Какви са недостатъците на амалгамата и кога е време на подменим старите пломби? В тази статия ще разберете:

Какво е дентална амалгама?

Денталната амалгама представлява смес от живак, сребро, мед, калай и цинк. Тя се използва за запълване на кухини в зъбите. Зъбната амалгама е приблизително половината (50%) живак по тегло. В миналото тя беше един от предпочитаните материали при поставяне на пломба (обтурация) основно заради устойчивостта си като материал.

Амалгамата не се износва, но може да се напука и понякога да счупи зъбни структури. Една от основните причини е, че тя не се свързва със зъбните структури химически, а се използва само механична ретенция.

Амалгамата няма естетични качества, затова не може да се използва по видими повърхности. Този материал не съответства на зъба биологически и не се свързва със зъбните структури.

Амалгама и зъбът имат различни физични качества което води до получаване на микро цепнатини. Впоследствие през тях навлизат микроорганизми, което води до развитие на вторичен кариес.

Безопасна ли е денталната амалгама?

Пломбите от зъбна амалгама могат да отделят малки количества живак в зависимост от броя и възрастта на съществуващите пломби и действия въз основа на нормалната дъвкателна функция. 

Въпреки че не са известни рискове за здравето, свързани с поглъщането на малки частици дентална амалгама, вдишването на живачни пари може да бъде вредно при някои пациенти.

 

При хората с множество зъбни пломби от амалгама може да се наблюдават повишени нива на живак в кръвта или урината, макар тези стойности да остават на ниво, което се счита за безопасно.

Smqna na amalgama plobmi dentalni kliniki Sofia 1

Защо трябва да избягваме амалгамата като обтуровъчен материал?

Въпреки че не е установена пряка връзка между живак от амалгама и възможни вредни последици за здравето, все пак е добре да следим за някои признаци или симптоми на прекомерен живак в тялото, които могат да се изразяват в:

 

  • Нарушения на настроението (тревожност, депресия, раздразнителност и др.)
  • Проблеми със съня
  • Умора
  • Нарушения на паметта
  • Тремор (треперене)
  • Трудности с координацията
  • Промени в слуха и др.

Трябва ли да се отстранят зъбните пломби от амалгама?

Амалгамата се отстранява в случаите, когато под нея се развие процес на вторичен кариес. Тогава е необходимо тя да се замени със съвременния фотополимеризиращ композит. Неговите предимства са, че няма странични ефекти и може напълно да възпроизведе цвета на естествения зъб. 

Ако пломбата ви е в добро състояние и вашият зъболекар или медицински специалист не установи вторичен кариес, премахването на амалгамната пломба не е необходимо. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Ортодонт Доктор Яна Мохаммад-Бялева

Вашият лекар

Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Ортодонт

Аз ще се погрижа да имаш перфектно подредена усмивка. Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва Медицински университет „Факултет по Дентална медицина“ в гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.

Вижте други полезни статии

детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият?

Прочети цялата статия
Чувствителни-зъби-лечение-и-причини
Полезно
Д-р Бялев

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителността на зъбите е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него

Прочети цялата статия
x-ray-teeth
д-р Гребенарова

Има ли риск при използването на дентален рентген?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието

Прочети цялата статия