Skip links

Кога да подменим амалгамените пломби?

В тази статия ще разберете:

Амалгамените пломби са често срещани, като някои пациентите могат да имат по няколко такива. Причината – честата им употреба в близкото минало. Какви са недостатъците на този материали кога е време на подменим старите пломби?

Какво е дентална амалгама?

Денталната амалгама представлява смес от живак, сребро, мед, калай и цинк. Тя се използва за запълване на кухини в зъбите. Зъбната амалгама е приблизително половината (50%) живак по тегло. В миналото тя беше един от предпочитаните материали при поставяне на пломба (обтурация) основно заради устойчивостта си като материал.

Материалът не се износва, но може да се напука и понякога да счупи зъбни структури. Една от основните причини е, че тя не се свързва със зъбните структури химически, а се използва само механична ретенция.
Няма естетични качества, затова не може да се използва по видими повърхности. Този материал не съответства на зъба биологически и не се свързва със зъбните структури.
Амалгамената структура и зъбът имат различни физични качества което води до получаване на микро цепнатини. Впоследствие през тях навлизат микроорганизми, което води до развитие на вторичен кариес.

Безопасна ли е денталната амалгама?

Този тип изработки могат да отделят малки количества живак в зависимост от броя и възрастта на съществуващите пломби и действия въз основа на нормалната дъвкателна функция. 

Въпреки че не са известни рискове за здравето, свързани с поглъщането на малки частици дентална амалгама, вдишването на живачни пари може да бъде вредно при някои пациенти.

При хората с множество изградени зъби чрез този метод и материал може да се наблюдават повишени нива на живак в кръвта или урината, макар тези стойности да остават на ниво, което се счита за безопасно.

Smqna na amalgama plobmi dentalni kliniki Sofia 1

Защо трябва да избягваме амалгамата като обтуровъчен материал?

Въпреки че не е установена пряка връзка между живак от амалгама и възможни вредни последици за здравето, все пак е добре да следим за някои признаци или симптоми на прекомерен живак в тялото, които могат да се изразяват в:

  • Нарушения на настроението (тревожност, депресия, раздразнителност и др.)
  • Проблеми със съня
  • Умора
  • Нарушения на паметта
  • Тремор (треперене)
  • Трудности с координацията
  • Промени в слуха и др.

Трябва ли да се отстранят зъбните пломби от амалгама?

Тази структура се отстранява в случаите, когато под нея се развие процес на вторичен кариес. Тогава е необходимо тя да се замени със съвременния фотополимеризиращ композит. Неговите предимства са, че няма странични ефекти и може напълно да възпроизведе цвета на естествения зъб. 

Ако пломбата ви е в добро състояние и вашият зъболекар или медицински специалист не установи вторичен кариес, премахването на амалгамната изработка не е необходимо. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.