Skip links

Избелване на зъби: всичко, което трябва да знаете

Избелването на зъбите е процедура, която става все по-популярна, тъй като е бърз и достъпен начин за подобряване на на цялостния вид на усмивката без инвазивни процедури. Една красива и здрава усмивка може да подобри самочувствието и да създаде по-добро първо впечатление и това е основната причина все повече хора да искат искрящо бяла усмивка. В тази статия ще разгледаме различните методи за избелване на зъби, предимствата и недостатъците на всеки от тях, както и ще дадем някои важни съвети за поддържане на белотата на зъбите, така че да запазите ефекта от процедурата за максимално дълго във времето.

Какви са методите за избелване на зъбите?

Професионално (клинично) избелване в дентална клиника

Един от най-ефективните методи за избелване на зъби е професионалното кабинетно избелване, което се извършва в дентална клиника. Процедурата обикновено включва използването на висококонцентрирани избелващи агенти под наблюдението на квалифициран лекар по дентална медицина. Този метод предлага бързи и видими резултати, като само след една или две сесии зъбите могат да станат значително по-бели.

Предимства:

 • Бързи и трайни резултати.
 • Професионален контрол и наблюдение.
 • Намален риск от увреждане на емайла.

Недостатъци:

 • По-висока цена в сравнение с домашните методи
 • Възможност за временно повишена чувствителност на зъбите.

Професионални комплекти за домашно избелване

Друг популярен метод са домашните комплекти за избелване на зъби. Тези комплекти обикновено съдържат гелове, ленти или избелващи пасти, които се нанасят върху зъбите за определен период от време. Много е важно да отбележим, че тези комплекти се различават от масовите средства за избелване на зъбите, които да се закупят от аптеки, дрогерии или онлайн магазини.

Въпреки, че избелването на практика се случва в домашни условия, това става под котрола на дентален лекар и след като сте получили подробни инструкции за прилагането му.

Предимства:

 • Лесно и безопасно използване в домашни условия.
 • Възможност за постепенно избелване и резултати сравними с тези, които могат да бъдат постигнати в клинични условия

Недостатъци:

 • Резултатите идват малко по-бавно в сравнение с професионалното избелване.
 • Риск от неправилно приложение и увреждане на зъбите и венците.

Няколко думи и за т. нар. природни методи

Някои хора предпочитат да използват природни методи за избелване на зъбите, като сода бикарбонат, активен въглен или лимонов сок. За някои мотивацията да прибегнат до тях е, че са природосъобразни и по-малко агресивни. Тук е важно да подчертаем, че освен, че ефектът им е доста ограничен, употребата на тези методи крият риск от увреждане на емайла при често използване.

Как да поддържаме белотата на зъбите?

След избелването на зъбите е важно да се предприемат мерки за поддържане на белотата. Ето някои съвети, които могат да помогнат да запазите резултата си за по-дълго време:

 1. Избягвайте оцветяващи храни и напитки: Кафе, червено вино, черен чай и други оцветяващи храни и напитки могат да предизвикат повторно оцветяване на зъбите. Опитайте се да ги консумирате с мярка и да използвате сламка, когато е възможно.
 2. Редовно миене на зъбите: Миенето на зъбите два пъти на ден с избелваща паста може да помогне за поддържането на белотата. Не забравяйте да използвате и конец за зъби, за да премахнете плаката и хранителните остатъци между зъбите. Това ще помогне да поддържате зъбите си по-бели за по-дълги време.
 3. Професионални почиствания: Редовните посещения при зъболекар за професионално почистване на зъбите могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на плака и зъбен камък, които могат да причинят оцветяване.
 4. Използвайте вода за уста: Антибактериалната вода за уста може да помогне за поддържане на здравето на венците и да намали натрупването на плака. Това също е от значение за нюанса на зъбите.

Както вече разбрахме, избелването на зъбите е ефективен начин да подобрите външния вид и самочувствието си. Съществуват различни методи за избелване, които могат да отговорят на различни нужди и бюджети, но най-подходящият за Вас е препоръчително да изберете заедно със своя дентален лекар. Независимо от избрания метод, е важно да се поддържат добри хигиенни навици и редовни посещения при зъболекар, за да се запази белотата и здравето на зъбите.

С правилната грижа и внимание, вашата усмивка може да остане сияйна и привлекателна за дълго време. Ако искате по-бяла усмивка, запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment