Skip links

Фасети за перфектна усмивка

Съвременната стоматология предлага множество решения за подобряване на естетиката и функционалността на зъбите. Едно от най-популярните и ефективни средства в това отношение са фасетите. Тези фини покрития могат да трансформират усмивката на пациента и да му предоставят увереност и самочувствие. В тази статия ще разгледаме какво представляват фасетите, как се поставят и какви са техните предимства и недостатъци.

Какво представляват фасетите?

Фасетите са тънки конструкции, наподобяващи люспи, които се поставят върху предната (вестибуларна) повърхност на зъбите. Целта им е да коригират естетически дефекти като неравности, промяна в цвета, цепнатини или малки кривини на зъбите. Чрез фасетите може да се постигне естествен и красив вид на усмивката, без да се налагат сложни и инвазивни процедури.

Те обикновено се изработват от порцелан, керамика, композитен или циркониев материал.

 

Каква е разликата между най-търсените порцеланови и композитни фасети?

 

  1. Порцеланови фасети: Те се изработват в лаборатория, като се използват индивидуални отпечатъци от зъбите на пациента. Порцелановите фасети са известни със своята издръжливост и естествен вид, който наподобява зъбния емайл. Те са устойчиви на оцветяване и имат отлични естетитески качества. Такъв тип фасети могат да се изработват и от други материали като например керамика и цирконий.
  1. Композитни фасети: Тези фасети се изработват директно в устата на пациента, като стоматологът нанася слоеве композитен материал върху зъбите. Композитните фасети са по-достъпни като цена от порцелановите и могат да бъдат поставени само в рамките на едно посещение при стоматолога. Въпреки това, те са по-малко издръжливи и подлежат на оцветяване с течение на времето.

Как се поставят фасетите?

 

Процесът на поставяне на фасети обикновено включва следните стъпки:

 

  1. Консултация и планиране: Първата стъпка е консултация със стоматолог, който ще оцени състоянието на зъбите и ще обсъди очакванията и желанията на пациента. На този етап се изготвя план за лечение.
  1. Подготовка на зъбите: За да се постигне перфектно прилепване на фасетите, е необходимо да се подготвят зъбите. Това включва отстраняване на малко количество от емайла на предната повърхност на зъбите. Тази стъпка е минимално инвазивна и се извършва под местна упойка. За пациентите, които не желаят дори такова минимално изпиляване на зъбите решението е поставянето на фасети без изпиляване, които се поставят директно върху предната част на зъба.
  1. Отпечатък и изработка: След подготовката се взема отпечатък от зъбите, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Там се изработват индивидуалните порцеланови фасети. За композитните фасети този етап не е необходим, тъй като те се моделират директно върху зъбите.
  1. Поставяне на фасетите: При второто посещение стоматологът ще постави готовите фасети върху зъбите, като ги прикрепи със специално лепило. За композитните фасети този етап включва нанасяне и моделиране на материала директно върху зъбите.
  1. Финални корекции и полиране: След поставянето на фасетите стоматологът ще направи финални корекции и ще ги полира, за да се постигне максимален комфорт и естетика.

 

Предимства и недостатъци

 

Фасетите предлагат множество предимства, но като всяка стоматологична процедура имат и някои недостатъци.

 

Предимства:

– Естетика: Фасетите осигуряват естествен и красив вид на зъбите, като коригират множество дефекти.

– Минимална инвазивност: Подготовката на зъбите е минимална в сравнение с други процедури.

– Издръжливост: Съвременните фасети са изключително издръжливи и устойчиви на оцветяване.

 

Недостатъци:

– Възможност за повреждане: Въпреки своята издръжливост, фасетите могат да се повредят при силен удар или прекомерно натоварване.

– Необратимост: Поставянето на фасети изисква отстраняване на част от зъбния емайл, което макар и минимално е необратимо.

 

В заключение можем да кажем, че фасетите са отличен избор за пациенти, които желаят да подобрят усмивката си и да коригират различни естетически проблеми със зъбите. Те предлагат комбинация от естетика, издръжливост и минимална инвазивност.

Важно е обаче пациентите да бъдат добре информирани и да се консултират с квалифициран стоматолог, за да изберат най-подходящото решение за техните нужди и очаквания. С правилна грижа и поддръжка, фасетите могат да предоставят красива и здрава усмивка за дълги години.

Ако искате по-красивка усмивка, която да постигнем с помощта на фасети, запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

 

Leave a comment