Skip links

Какво е пулпит и как се лекува?

Пулпитът е един от често срещаните проблеми, които водят пацинетите в кабинета на денталния лекар. В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява пулпитът, до какви усложнения може да доведе и какви да методите за превенция и лечение.

Какво е пулпит?

Както подсказва името – той е свързан с пулпата на зъба – най-вътрешната му част, която съдържа нерви и кръвоносни съдове. Меката тъкан има критично важна роля за състоянието на дъвкателните органи и опазването ѝ е ключово за здравето зъбите и на на устната кухина като цяло.

Понякога обаче, когато възпалението проникне през емайла, премине дентина и навлезе в пулпата, се формира състояние, наречено пулпит. То е много сериозно и не бива да бъде подценявано.

Пулпитът е едно от най-неприятните състояния, водещи до болка в зъба. Ако не се лекува адекватно и навременно, той може да стане необратим.

Какво представлява?

Пулпитът представлява възпаление на пулпата на зъба. Причината за него са бактерии, които попадат в зъбната пулпа, ако твърдите тъкани вече са били увредени. Така възпалението води до подуване на зъбната пулпа, което на свой ред предизвиква силна болка и дискомфорт у пациента. Пулпитът може да бъде обратим и необратим.

  1. Oбратим – при него се наблюдава леко възпаление. В тези случаи зъбната пулпа може да се възстанови и запази, стига обаче намесата на зъболекаря да е навременна.
  2. Необратим – възпалението е много по-сериозно и затова пулпата няма как да се възстанови и запази. Категорично необратимият пулпит е по-серизното състояние, защото може да доведе до инфекция в канала зъба и силна болка. Ако инфекцията не се лекува, тя може да завърши с гангрена на пулпата.

Какви са симптомите и как да разпознаете пулпита?

Въпреки че състоянието може да протича безсимптомно в началото, при усложнението най-вероятно ще изпитвате ясни симптоми, които индикират наличието на именно този проблем. Симптомите, чрез които може да разпознаете пулпита, са:

Болка – основният симптом на пулпита е зъбобол, който може да варира от лек до изключително силен и непоносим, включващ дори главоболие. Болката може да бъде постоянна или спорадична и често се влошава при консумация на студени или горещи храни и напитки, включително и по-хладен въздух.

Пулсация или туптене в засегнатия зъб – ако усетите силно пулсиране, съчетано с непоносима болка, това е ясен признак на пулпит е се налага да посетите дентален специалист.

Повишена чувствителност при дъвчене или натиск – поради увреждане на пулпата и засягане на това чувствително място, където се намират нервите, дори при малък и незначителен натиск, като при дъвчене или стискане на зъбите, е възможно да усетите остра болка.

Зачервяване на венците около засегнатия зъб – възможно е зачервяването да бъде придружено с оток.

Общо чувство на неразположение – отпадналост, умора и висока температура са характерни, особено ако инфекцията се разпространи.

В зависимост от състоянието, протичането и симптомите, се различават два вида пулпит – по-лека и по-тежка форма. При първият вариант възпалението все още не е увредила пулпата изцяло и състоянието още е обратимо, а зъбът може да бъде спасен чрез почистване и медикаментозно лечение.

При по-тежката форма, когато възпалението се е разпространило и е увредило пулпата безвъзвратно, може да се наложи лечение на коренови канали или дори вадене на зъб.

Какво причинява пулпита?

Най-честите причини за развитието на това заболяване са разрушаването на емайла и дентина на зъба. Когато тези защитни слоеве бъдат нарушени, това води до развитието на кариес. Ако той не бъде лекуван, се стига до навлизането на бактерии в пулпата, които причиняват така типичното за състоянието подуване. Така на практика възпалената пулпа остава затворена вътре в зъба, а подуването й в това затвореното пространство оказва натиск и се стига до остра болка.

Сред рисковите фактори са лошата орална хигиена, честата консумация на храни с високо съдържание на захар, хроничен бруксизъм (стискане със зъби) и др.

Как се лекува?

Както вече споменахме, навременното лечение на заболяването е от ключово значение за това дали той ще остане обратим или необратим.

Лечението при обратим пулпит се извършва чрез отстраняване кариозната зъбна маса и обтурация или т.нар. пломбиране на засегнатия зъб. При необратимия обаче се налага се проведе кореново лечение.

Желателно е да се обърнете към своя дентален лекар непосредствено след първите симптоми, защото така шансовете засегнатия зъби или зъби да бъдат спасени са най-големи.

Най-честите индикации за заболяването са възпаление, чувствителност на зъбите при консумация на горещи или студени храни и напитки или сладки изделия, лош дъх, неприятен вкус в устата и т.н.

В заключение може да кажем, че пултипът е сериозно състояние, което обаче може да бъде напълно овладяно и излекувано с навременна намеса и адекватно дентално лечение.

Ако имате симптоми на пулпит, не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment