Skip links

Има ли риск при използването на дентален рентген?

Съвременната образна диагностика е усъвършенствана и благодарение на иновациите в сферата на медицината и това важи с пълна сила и за стоматологията. Денталният рентген може значително да улесни диагностиката и лечението на различни заболявания и състояния.

В тази статия ще разгледаме подробно приложението на дентален рентген в стоматологичната практика и ще научите:

Защо се правят рентгенови снимки на зъбите?

Какви рискове крие рентгеновото облъчване?

Колко често могат да се правят рентгенови снимки?

Защо се правят рентгенови снимки на зъбите?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието на кариеси, особено на труднодостъпни места или под съществуващи обтурации (пломби).

Денталния рентген служи също за откриване на евентуални промени в костта, както и при откриването на стартирал патологичен процес, кисти и други.

При децата понякога също се налага да бъде направена рентгенография. Като най-честите причини за това са диагностика преди ортодонтско лечение, за визуализация на зародишите на постоянните зъби в случаите, когато не са пробили и т.н.

Какви са предимствата на денталния рентген?

Рентгеновите снимки на зъбите представляват съвременен метод за диагностика и помощно средство при лечение на редица заболявания в областта на устната кухина. Те позказват детайлен образ не само на дъвкателните органи и венците, но и тъканите, нервите, кръвоносните съдове. Основните предимства, с които се характеризира денталния рентген са:

-Ранно откриване на заболявания – снимките позволяват на зъболекарите да откриват кариеси, инфекции, абсцеси и други проблеми в ранен стадий, дори преди поява на симптоми, които да индикират състоянието. Това може да улесни значително лечението.

-Детайлно изображение – денталния рентген осигурява подробни изображения на зъбите и околните структури. Това помага на зъболекарите да планират лечението по-точно, което е ключово за успеваемостта.

-Мониторинг – много процедури, като ортодонтското лечение, не водят до моментни резултати. Те изискват проследяване хода на лечението, което е напълно възможно чрез образната диагностика.

-Планиране на комплексни дентални лечения – за комплексни лечения, като ортодонтски, имплантологични и сложни ендодонтски процедури, рентгеновите снимки предоставят ценна информация за планиране и изпълнение на лечението. Те помагат на лекарите да разберат точната анатомия на пациента и да предвидят потенциални рискове.

Това са някои от предимствата, които правят този метод на образна диагностика популярен и предпочитан от утвърдените специалисти в областта на денталната медицина не само в България, но и в световен мащаб.

Какви рискове крие рентгеновото облъчване?

Едно от най-големите притеснения на пациентите по отношение на рентгеновите снимки като цяло е радиационното лъчение. Благодарение на съвременната високотехнологична апаратура в рентгените повод за притеснение няма. При направата на обикновена рентгенография в стоматологията лъчението е около 9 микросиверта или малко над 20 при панорамна рентгенова снимка*.

Подобни стойности не крият риск за здравето на човека, защото дори радиацията, която поемаме от природата на годишна база е по-голяма.

Въпреки това, денталният рентген може да бъде противопоказен за бременни жени, особено в първия триместър от бременността. По възможност снимките трябва да се избегнат, а при спешна нужда от извършването им, да се извърши консултация с дентален специалист и акушер-гинеколог, които да оценят рисковете от процедурата.

Колко често могат да се правят рентгенови снимки?

Важно е да знаем, че денталният рентген не бива да се използва прекалено често и безразборно. Дали трябва да бъде направен рентгенова снимка зависи от състоянието на пациента и анамнезата му. В определени случай, когато се налага използването на рентген, то може да е през 6 месеца, докато при други рентгениграфия може да се прави веднъж на 1 или дори 2 години.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

*По данни на American Dental Association (ADA)

Leave a comment