Skip links

Рентгенова Диагностика

Съвременната дентална практика често включва рентгенова диагностика. С помощта на тези специализирани получаване прецизна информация за структурата на зъба, корените, венците, костта, околните тъкани, както и цялостното състояние на дъвкателния апарат и устната кухина. Защо рентгеновите снимки са толкова важна част от денталното лечение, какво трябва да знаете за извършването на процедурата и в кои случаи има противопоказания за извършването на рентгенография?

В дентална клиника Impression Dent ще Ви дадем подробна информация по темата.

Какъв е принципът на диагностиката?

Апаратът за рентгенография излъчва рентгенови лъчи, които преминават през устната кухина и след регистрирането им на специална плоскост, се преобразуват в изображение. Благодарение на това заснемане могат да установени конкретното разположение и зъбна структура и/или наличието на определени проблеми.

В кои случаи се прави рентгенова снимка?

Рентгеновата диагностика е необходима при:

  • Ранна диагностика и предотвратяване на усложнения в бъдеще – рентгеновата снимка позволява на денталния лекар да открие патологични процеси, като кариеси, кисти, джобове или инфекции в ранен етап, преди те да се задълбочат и доведат до по-сериозни усложнения;
  • Планиране на лечение – с помощта на диагностиката и рентгеновите снимки денталните специалисти могат да планират лечението по-ефективно. Това включва определяне на необходимите процедури, материали и времетраене на лечението.
  • При хирургични интервенции – при необходимост от вадене на зъби, грануломи, абсцеси и други проблемни състояния;
  • При ортодонтско лечение – това детайлно заснемане показва зъбното разположение, захапката и други важни обстоятелства преди извършване на ортодонтско лечение.

В кои случаи не се препоръчва този тип диагностика?

В определени случаи този метод може да бъде неблагоприятен и се счита за непрепоръчителен за пациента. Такива могат да са:

  • Бременност – при бременните жени се избягва излагането на рентгенови лъчи, особено по време на първи триместър от бременността – периодът, когато се развиват органите на бебето;
  • Деца – при малки деца се предпочитат алтернативни методи на диагностика (като например ултразвук). Целта е да се избегне ненужното излагане на лъчения;
  • Специфични медицински състояния – когато пациентът има определени медицински състояния, които правят излагането на такива лъчения рисковано, специалистът може да избере алтернативни методи за диагностика.

Дигитална сегментна рентгенография

Този вид снимки на зъбите показват целия зъб – от коронката до края на корена, а също и коста около него.

Те се използват за откриване на патологични изменения в зъбите и околната им кост – кариеси, фрактури на зъбни корени, пародонтални джобове, абсцеси, кисти и др. Зъбните снимки носят важна информация за кореновото лечение, за диагностицирането и проследяването на промени около поставени зъбни импланти, а също са и част от планирането на някои хирургически интервенции.

Дигитална панорамна рентгенография

Качеството на дигиталния образ е по-високо от това на обикновения рентгенов филм.

Показва панорамен образ на съзъбието, челюстите, максиларните синуси и темпоромандибуларните стави. Прилага се за диагностика при лечение в сферата на: терапията, протетиката, ендодонтията, хирургията и ортодонтията

Защо да изберете Impression Dent?

В дентална клиника Impression Dent извършваме сегментна и панорамна рентгенография, която подпомага специалистите ни в хода на планирането и реализацията на денталното лечение.

За целта използваме последно поколение високотехнологична апаратура. Това ни позволява да поставяме точни диагнози и да провеждаме адекватно и прецизно последващо лечение.

Мнения от наши пациенти

Didi TotevaDidi Toteva
18:47 10 Oct 22
I want to express my gratitude to Dr. Ibrahim and the entire team. Because without them I wouldn't have this smile. Thank you from the bottom of my heart. ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Daria kDaria k
10:14 13 Sep 22
Provided an informative consultation for me, we’re very responsive, and understood my needs.
Antoniya YonovaAntoniya Yonova
16:06 11 Mar 22
I am very happy with my new smile from Dr Byalev and his team - they did their best and the result is amazing! Thank you so much!
Mikael WilmarthMikael Wilmarth
15:45 13 Dec 20
They are perfect !!! Nice front desk !!! all the best !!!
js_loader