Skip links

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

В тази статия ще научите:

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.
Добрата новина е, че спазвайки определени препоръки преди и след процедурата, тя няма да се превърне в травматично преживяване, а дискомфортът ще премине възможно най-бързо.

Кога се налага един зъб да бъде изваден?

Процедурата се налага, когато всички варианти за излекуването му са напълно изчерпани. Причините за това могат да са много и различни, но сред най-честите е продължителното отлагане на терапията. Ненавременното лекуване на дълбоки кариеси и пулпити в крайна сметка може да завърши с екстракция.

Към процедурата се преминава, когато той е изцяло разрушен и не може да бъде възстановен протетично (с циркониева коронка например).

Сред останалите най-чести причини, водещи до екстракция са: дълбоко фрактуриран под венеца зъб, липса на резултат от проведено лечение, тежка пародонтоза, грануломи и др.

В определени случаи при мъдреци (които не са пробили напълно) се налага да се пристъпи към екстракция, за да се предотвратят бъдещи усложнения.

Какво трябва да знаем преди екстракцията?

Няма спор, че самата мисъл за предстоящо вадене е достатъчно неприятна сама по себе си. Не забравяйте обаче, че при липса на възможност за лечение, екстракцията е единственият начин да се предотвратят по-сериозни усложнения. Сред тях са развитието на инфекция, бактериално огнище, а понякога дори и сепсис.

В Дентална клиника Impression Dent гр.София ще ви информираме за всичко, свързано с предстоящата процедура – как ще протече тя, защо се налага и т.н.  Не се притеснявайте да задавате въпроси за всичко, което ви интересува преди процедурата. Колкото по-добре информирани сте, толкова по-добре ще бъдете подготвени и ще си спестите голяма част от страха и притеснението.

циркониевти коронки дентална клиника Impression Dent гр.София

Какво да правим и да не правим след вадене на зъб?

Възстановяването след интервенцията може да премине по-леко и без усложнения, ако спазвате препоръките на Вашия лекар за след манипулацията. Едно от най-важните неща, които трябва да знаете е, че в първия ден ще трябва да приемате меки храни или такива под формата на каша. 

Също така е препоръчително да избягвате прием на медикаменти като аспирин преди и след процедурата, тъй като той възпрепятства кръвосъсирването. Това може да стане причина за продължително кървене. 

Ако сте пушач, добре е да знаете, че не бива да пушите поне 72 часа след ваденето. Подробни инструкции за това какво да правите и какво да не правите непосредствено след ваденето на зъб ще получите от лекуващия лекар веднага след процедурата. 

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Гребенарова

Д-р Гребенарова е специалист с 8-годишен опит в денталната терапия. Завършва Факултет по Дентална медицина към Медицински университет – Варна през 2013г.