Skip links

Красивата усмивка не е само причина да имате високо самочувствие и да се усмихвате и да я демонстрирате без притеснения. Тя има отношение към правилното сдъвкване на храната, здравословното състояние на устната кухина и поддържането на нормална флора.

Един от начините за постигане на естетически вид, е чрез поставянето на фасети. От дентална клиника Impression Dent ви даваме подробна информация, с която да се запознаете, за да може да вземете информирано решение.

Какво представляват фасетите?

Фасетите са най-щадящия и естетичен начин да подобрите визията на усмивката си. Те представляват тънки люспи с дебелина 0.3-0.6 мм, които се залепват върху предната част на зъба.

Това са ортопедични конструкции, целящи подобряването на външният облик на съзъбието. Те представляват коронки, които покриват малка част от повърхността. 

Поставят се върху фронталната повърхност на предните зъби, а за да се случи това, се изпилява малка част от вестибуларната (предната видима) повърхност. Изпиляването е в рамките на 1,5мм до максимум 2мм

Те са свързани с него, за да променят формата, цвета, размера или дори дължината му. И въпреки че това може да звучи болезнено, всъщност те са много тънки и могат да бъдат персонализирани според вашата собствена захапка, за да се гарантира, че ще ви бъдат удобни. 

Освен това, те ще придадат естествения облик, който със сигурност желаете да се забелязва. Важно е да се спомене, че венечната тъкан понася лесно порцелановите варианти. Другото предимство на порцелана е, че е почти изцяло устойчив на петна.

Също така е важно да се отбележи, че покритието променя начина, по който изглеждат зъбите ви, но в същото време не ги засяга.

Кога са приложими фасетите?

Ще се изненадате при колко много обстоятелства поставянето на този специален композитен материал може да помогне. Част от най-често срещаните причини за тази процедура, класирана като много популярна в естетичната стоматология, са:

  • Избелване – могат да покрият зъбната повърхност със светлоотразителен материал, който им придава по-бял и поддържан външен вид. Това е един от най-ефективните начини за постигане на избелване на зъбите, особено ако консервативните методи не дават желаните резултати или изпитвате свръхчувствителност към препаратите, използвани за възвръщането на естествената белота;
  • Скриване на зъбни дефекти – могат да скрият различни зъбни дефекти, като счупване и спукване. Те предоставят защитен слой, който предпазва от допълнителни увреждания и подобрява външния облик на дъвкателните органи;
  • Корекция на формата и размера на дъвкателните органи – могат да променят формата и размера, за да се постигне хармонична усмивка. Те могат да изравнят неравномерности, да удължат къси зъби или да създадат симетрия в усмивката. По този начин ще постигнете много по-бързо желаните естетически резултати, без необходимостта от намеса и поставяне на ортодонтски апарати;
  • Изравняване на неравномерности и запълване на пространство – една от най-честите причини, която трудно се коригира. Те могат да коригират неравномерности в зъбния ред и да затворят ненужни пространството, които влияят на естетиката. Това дава възможност за постигане на равномерна и правилна усмивка без необходимостта от ортодонтско лечение.
  • Заздравяване на слаби дъвкателни органи – това се осъществява чрез предоставяне на допълнителна подкрепа и защита. Те могат да бъдат използвани при дъвкателни органи, които са подложени на натиск или които са били подложени на лечение с коренови канали, при което се наблюдава слабост.

Желаете да промените цвета на зъбите си трайно и ефективно? Те са напукани, отчупени, изтрити или просто имат неестетичен вид.

Желаете да промените формата или подреждането на зъбите си. Те са деформирани или има разстояние между тях. Когато са с множество обтурации (пломби).

Фасети 02

Видове фасети

Начин на поставяне:

Според начините на поставяне се разграничават следните два вида:

  • Директно поставяне – изработват се и се поставят директно в устната кухина от зъболекаря. Те се изработват от композитен материал, който се нанася и моделира върху предната повърхност. Процедурата включва моделиране и полиране на композитите, за да се получи желаният външен вид. Те се използват за постигане на по-малки корекции и могат да бъдат завършени в рамките на една посещение при зъболекаря;
  • Индиректно поставяне – изработват се извън устната кухина след вземане на отпечатък на дъвкателния апарат на пациента. Материалите, използвани за изработката на индиректните фасети, включват порцелан, композитен материал или злато. След като моделите са изработени, те се поставят с помощта на специално адхезивно лепило. Те предоставят по-голяма прецизност и контрол върху външния вид и формата на дъвкателните органи. Те са подходящи за по-сложни случаи, където е необходимо постигане на по-значителни промени, като наличие на разстояние, необходимост от подравняване.

Според типа на обработка на дъвкателните органи

При някои процедури и видове е необходимо минимално изпиляване на повърхността, докато при други изобщо не се налагата такова. Последните се считат за най-щадящи и безопасни.

Фасети 03

Според типа на обработка на дъвкателните органи

Тук се различават следните три вида:

  • Фотополимерни – изработени от специален вид фотополимерен композитен материал, който се нанася върху предната повърхност на зъбите и се фотофиксира с помощта на специална светлина. Те предлагат голяма гъвкавост при моделирането на формата и цвета, което позволява постигането на естествен и хармоничен външен вид;
  • Прес керамични – изработени от порцелан, който се пресова и изпича във високотемпературна пещ. Прес-керамичните варианти са изключително здрави и устойчиви на петна и обезцветяване;
  • циркониеви – те също са много популярни. Цирконият е висококачествен материал, характеризиращ се с отличителна здравина.

В дентална клиника Impression Dent извършваме поставяне на фасети на предни зъби на достъпни цени, които да се слеят с естествения цвят на дъвкателните ви органи и да изглежда безупречно.

Често Задавани Въпроси

Решихме да отговорим на някой често задавани въпроси, свързани с процедурата: поставяне на композитен материал, зададени от нашите пациенти

Те са добре познати в козметичната стоматология. Тънкото покритие, обикновено порцеланово, покриващо предната част на зъбите, се използва при натрошени, обезцветени, повредени или неправилно подравнени зъби. Те са изборът на много пациенти, мечтаещи за красива усмивка за дълго време напред.

Козметичната процедура за поставяне на този вид фасети се състои в лепенето на тънки прес-керамични люспи, с чиято помощ се променя техният вид и форма. Това е така наречената „керамика без метал“, като използваният материал може да достигне дебелина от 0.3 мм. Прес-керамиката е изключително подходяща за поставяне на предните резци.

Обикновено естетичните стоматолози препоръчват на пациентите си да поставят фасети след достигането на определена възраст. Това е така, защото при растеж позицията на венеца и зъба се променя, което от своя страна образува разстояние между фасетите и венците. Изключително важно е да се съобразите с нормалния цикъл на растеж на тялото си и да се консултирате със стоматолога си относно възможностите, които денталната медицина предлага.

Любопитен факт е, че при жените растежът на челюстите приключва около навършване на 17 години, а при мъжете след 20-годишна възраст!

При добре полагани грижи за порцелановите модели, те могат да запазят безупречния си вид между 12 и 25 години, три пъти по-дълго отколкото композитните. Порцелановите фасети не променят цвета си във времето, което не налага и тяхната подмяна.

Композитните материали от своя страна издържат между 4 и 8 години, но при правилна хигиенна грижа и поддръжка здравината им е по-голяма, което означава, че можете да се радвате на красива усмивка за по-дълго време.

Не забравяйте, че те са по-податливи на счупвания и повреда, затова грижите, които полагате за тях, са по-специфични според инструкциите, дадени от вашия стоматолог.

Те не могат да повредят или разрушат истинските ви зъби, а напротив – могат единствено да спомогнат за по-добрия им вид.

Функцията им е да укрепят и възстановят вашият дъвкателен апарат, а материалите, от които се изработват, са щадящи и не повлияват негативно на емайла или други структури от зъбите.

Мнения от наши пациенти

Didi TotevaDidi Toteva
18:47 10 Oct 22
I want to express my gratitude to Dr. Ibrahim and the entire team. Because without them I wouldn't have this smile. Thank you from the bottom of my heart. ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Daria kDaria k
10:14 13 Sep 22
Provided an informative consultation for me, we’re very responsive, and understood my needs.
Antoniya YonovaAntoniya Yonova
16:06 11 Mar 22
I am very happy with my new smile from Dr Byalev and his team - they did their best and the result is amazing! Thank you so much!
Mikael WilmarthMikael Wilmarth
15:45 13 Dec 20
They are perfect !!! Nice front desk !!! all the best !!!
js_loader