Skip links

Какво представлява естетичната стоматология?

В тази статия ще научите:

Естетичната стоматология е сред от най-динамично и бързо развиващите сфери на денталната медицина. Затова не е случайно, че все повече хора прибягват към нея, за да се сдобият с мечтаната усмивка, която да им вдъхне самочувствие и увереност.

Какво е естетична стоматология?

Основната задача на естетичната стоматология е да подобри вида на усмивката, за да изглежда значително тя красива и подредена. Затова и мнозина, които „не харесват“ зъбите си се обръщат именно към специалистите, които се занимават с естетична стоматология.

Целта е да се постигне възможно най-добър вид на зъбите и не на последно място, да запази качеството на живот на пациента. Естетичната стоматология дава възможност за пациентите за подобрят външния вид на усмивката си, така както винаги са желали и определено помага за това да имаме повече самочувствие и увереност.

Кои са най-популярните процедури в естетичната стоматология?

Сред най-разпространените методи за промяна на усмивката в стоматологията са поставянето на фасети, циркониеви коронки, както и нашумелия напоследък бондинг.

Фасетите са един от най-добрите методи за корекция, на формата, цвета и други несъвършенства по зъбите. Те  представляват тънки люспи с дебелина между 0.3 и 0.6 мм, които се залепват върху предната част на зъба. Използват се за постигане на по-естетичен вид на зъбите и са особено подходящи за корекции на напукани или отчупени зъби.

Коронките и по-конкретно цирконоевите коронки (смятани за символ на натурална естетика в стоматологията)  са конструкции, изработени от циркониев оксид и са най-доброто решение за цялостна промяна на усмивката. Едно от най-големите им предимства наред със здравината и биологичната съвместимост е красивият им естествен и естетичен вид.

Посредством циркониеви коронки лесно се коригират формата, големината и цвета на зъбите. Добре изработените коронки, съобразени с индивидуалните характеристики на лицето на пациента, създават ефекта на красива и хармонична усмивка с изключително естествен вид (включително прозрачността на зъбите).

Фолк-Певица-Анелия-Циркониеви-Коронки-Дентална-Клиника-Impression-Dent

Бондингът също е сред процедурите в стоматологията, с които могат да се постигнат впечатляващи резултати за промяна на усмивката. При него корекциите по зъбите се извършват посредством естетичен фотополимер. Обикновено за бондинг е достатъчно само едно посещение при стоматолога. Основно предимство на тази процедура е това, че е щадяща за зъбните тъкани.

При бондингът се изисква минимално или никакво изпиляване на зъбните тъкани. Този метод е подходящ за коригиране на различни дефекти, фрактури или дори разстояние между зъбите или т.нар. диастема.

Как се постига перфектно бялата усмивка?

Обръщаме специално внимание на белотата на зъбите, защото именно това е първото, което привлича погледите на околните. Най-доказаният метод за постигане на белите зъби, за които мечтаете, разбира се са процедурите за избелване.

Кабинетното избелване на зъби представлява кратка процедура, която се извършва еднократно, а резултатите от него са налице незабавно. Когато избелването е в домашни условия, пациентът получава специална система, която сам прилага за определен период от време, като спазва стриктно препоръките на стоматолога.

Именно желанието за по-бяла усмивка обикновено е водещо при хората, които се решават на цялостна промяна посредством фасети, коронки или бондинг.

В тази връзка е добре е да знаем, че естествените цветове на зъбите се различават от цветовете на фасетите или коронките например. Това е така, защото за целите на естетичната стоматология са разработени специални порцелани и композити (фотополимери), чиито цветове са избелени (т. нар. bleach). Характерни за тях са снежнобелите нюанси, като те са доста по-светли дори и от най-светлите цветове на естествените зъби.

Нюанси-на-зъби

Показаният на снимката вдясно нюанс В1 е най-светлият естествен цвят, който зъбите могат да имат. Както обаче сами може да забележите, този нюанс изглежда леко жълтеникав, ако го сравним с изкуствения нюанс BL1 (ляво). При промяна на усмивката с фасети или корони е препоръчително е цветът на зъбите да бъде съобразен с цвета на кожата, косата и очите на пациента, така че да изглежда максимално добре.

Холивудска усмивка или натурална естетика?

За мнозина между понятието холивудска усмивка и безупречните перфектно подредени бели зъби има знак за равенство. Какво обаче представлява т.нар. холивудска усмивка и подходяща ли е тя за всеки?

Накратко холивудската усмивка се характеризира с правоъгълни, равни и изключително бели зъби – нюанс, който не се среща в природата.

Друга характерна особеност на холивудската усмивка е, че зъбите са съвсем леко текстурирани или са изцяло гладки, поради което изглеждат „лъскави“. Холивудската усмивка определено привлича вниманието и се превръща във фокус на лицето на човека.

За мнозина този тип усмивка би изглеждала неестествено. Това е така, защото естествените зъби  винаги се различават по формата си един от друг. При тях цветът също е различен и определено не е искрящо бял, а по-скоро с лек жълтеникав оттенък. Това важи дори за здравите и добре поддържани естествени зъби.

Разбира се естетичната стоматология предлага много възможности за постигане на красива и бяла усмивка с максимално естествен вид. А какъв подход да се възприеме зависи изцяло от предпочитанията на пациента и това, което желае да постигне.

За някои холивудската усмивка може да бъде възприемана като неестествена. Това разбира се е въпрос преди всичко на възприятие, а също и на културата. Типичен пример в това отношение са Съединените щати, където холивудската усмивка се приема като символ на висок обществен статус.

Независимо за каква промяна за вашата усмивка мечтаете, важно е да обсъдите със стоматолога си всички детайли, свързани с нея и спрямо неговата преценка да решите заедно какво да предприемете. Имайте предвид, че вашият стоматолог ще вземе под внимание пропорциите на лицето, особеностите на вашите собствени зъби, особеностите на захапката ви и разбира се индивидуалните ви предпочитания.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.