Skip links

Какво трябва да знаем за зъбния кариес?

Едно от най-често срещаните заболявания в устната кухина e зъбният кариес. Именно поради тази причина възможностите за неговото лечение през годините се усъвършенстват до голяма степен, като те зависят и от дълбочината на кариозния процес.

Вероятно повечето от вас са се сблъсквали поне веднъж в живота си с този проблем, но знаете ли, че съществуват три стадия на зъбен кариес в зависимост от дълбочината на лезията?

Кои са те?

  • Деминерализация на емайла – обикновено е доста трудно да се идентифицира самостоятелно. На предилекционните места на зъба се появява бяло тебеширено петно, което обикновено се вижда само при преглед. При тази фаза започва нарушаване на минералната съставка на емайла.Възможно е пациентите да нямат никакви оплаквания или съвсем леки и кратковременни болки от сладка и лепкава храна.
Лечение-Кариес-Дентална-Клиника-Impression-Dent-София

Важно е да знаете, че бялото петно е обратим процес. Чрез флуорни профилактични средства и добра хигиена е възможно да се възстанови зъбната повърхност.

  • Кариес на емайла – при задълбочаване на процесите кариесът преминава в стадий на кафяво петно. Тази фаза също може да е безсимптомна. Обикновено зъболекарския ткабинет се посещава от по-наблюдателните пациенти, забелязали леки нарушения в естетиката на някой зъби с леки болки от сладко и студено.
  • Кариес на дентина – вашите зъби са съставени от слой емайл, под който лежи слой дентин. Дентинът е основният и най-широк слой от зъбните структури. Той е богато инервиран и определя здравината на зъба.

Дълбокият кариес може да засегне пулпата на зъба – така нареченият пулпит. Ако кариесът достигне до дентина в меката, пълна с нерв пулпа, пациентите усещат значителна болка. Следователно в такива случаи се налага кореново лечение на зъба и последващото му умъртвяване.

Питате ли се какви са причините за поява на кариес?

  1. Основните фактори, определящи развитието на зъбен кариес,са структурата на емайла, микроорганизмите, ферментабилните въглехидрати, както и честият прием на захари и намаленото слюноотделяне. Малцина от нас обръщат внимание на тези иначе така важни предпоставки.
  2. Зъбният кариес се развива под плътна бактериална маса, наречена зъбна плака. Една от честите причини за възникването на кариес е образуването именно на такава зъбна плака, която е вследствие на неправилното почистване на зъбите. Някои други инфекции на устната кухина също допринасят за условия, при които може да се развие кариес.
  3. Не бива да пренебрегваме и наследствения фактор, който често пъти се оказва основна причина за появата на този проблем.
  4. Храненето също оказва влияние. Прекалената консумация на храни, съдържащи захари, сол, киселини, както и преработени храни,увеличава риска от кариес. Честотата на захарния прием е много по-рисков фактор отколкото количеството на захарта. Тъй като тези бактерии се хранят със захари и въглехидрати, те оставят след себе си киселинен остатък, който е достатъчно силен, за да повлияе върху износването на емайла и дентина на зъбите ви.

Не допускайте да се образуват кариеси!

Несъмнено превантивната стоматология е единственият начин да се избегнат кариеси и пломби. Тъй като повечето кариеси в ранен стадий не причиняват никаква болка, те често могат да бъдат идентифицирани само по време на преглед или почистване на зъбите.

Не пренебрегвайте грижите за красивата си усмивка и не очаквайте появата на силна болка, щом можете да реагирате навреме. При Д-р Бялев ще получите обстоен преглед, почистване на зъбите и компетентно мнение, за да успявате да поддържате зъбите си здрави.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.