Skip links

Бондинг или фасети?

Естетичната стоматология е дял от денталната медицина, развиващ се с изключително бързи темпове и предлагащ множество алтернативи. Именно поради тази причина, ако се интересувате от здравината на зъбите си, цвета им и правилната им подредба, то най-вероятно често посещавате стоматолога си и сте добре запознати с възможностите за моделиране на красива усмивка.

За тези от вас, които се питат какво представлява бондингът и замества ли той фасетите, ще отговорим малко по-долу:

Когато става дума за козметична корекция на зъби, специалистите предлагат на пациентите си различни начини, чрез които добрия ефект може да бъде постигнат. Най-често бондингът се използва именно при естетична намеса за промяна на формата, дължината на зъбите или техния цвят. Не са рядкост и пациентите, при които с техниката се коригират счупвания на зъби или се лекуват кариеси и неправилно поставени пломби. Това е и популярен начин за покриване на открити корени, поради заболяване на венците.

Бондинг от дентални клиники ImpressionDent и д-р Бялев

Естетичната стоматология е дял от денталната медицина, развиващ се с изключително бързи темпове и предлагащ множество алтернативи. Именно поради тази причина, ако се интересувате от здравината на зъбите си, цвета им и правилната им подредба, то най-вероятно често посещавате стоматолога си и сте добре запознати с възможностите за моделиране на красива усмивка.

Бондингът или в буквален превод „залепването“ е сравнително нова стоматологична процедура, при която върху зъба се поставя фотополимерен материал, а методът се смята за минимално инвазивен и безболезнен.

Бихме могли да наречем бондинга своеобразна алтернатива на фасетите, но както във всяко нещо, така и тук, приликите и разликите между двете са достатъчно, за да им обърнем внимание поотделно.

Разберете повече за денталната процедура бондинг тук

Какво представляват фасетите?

Зъбните фасети са добре познати в козметичната стоматология. Тънкото покритие, обикновено порцеланово, покриващо предната част на зъбите, се използва при натрошени, обезцветени, повредени или неправилно подравнени зъби. Фасетите са изборът на много пациенти, мечтаещи за красива усмивка за дълго време напред.

Функциите на тези техники се припокриват, а разлики можем да открием единствено в предимствата и недостатъците им.

  • Фасетите са по-здрави и обикновено при добра грижа могат да издържат до 10-15 години, дори и повече. Бондингът се счита за временно решение, тъй като материалът, който се използва, се влияе от външните фактори, които не винаги могат да бъдат отстранени.
  • За разлика от поставянето на фасети, бондингът отнема много по-малко физическо време. Много често той може да бъде приложен само с едно посещение при стоматолог.
  • Бондингът е по-достъпен ценово в сравнение с поставянето на фасети.
  • Веднъж поставени, фасетите не могат да се премахнат, но при бондинга процесът е обратим.

Разберете повече за денталната продецура фасети тук

Разлики-Фасети-Бондинг-Дентална-Клиника-Impression-Dent

Изборът между направа на фасети и бондинг зависи от текущото състояние на зъбите на пациента, желания ефект и личните му убеждения. Най-добрият съвет обаче можете да получите от стоматолог, който предвид опита си, ще успее да ви разясни какво можете да очаквате при всяка една от двете техники. Така ще успеете да изберете подходящата за вас без да губите дълго време в очакване на холивудската си усмивка. Д-р Бялев е един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология у нас и е на ваше разположение Заповядайте в дентална клиника Impression Dent, защото ние знаем, че всяка красива усмивка има своята история. А за нас е удоволствие да я напишем заедно с вас.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.