Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Брекетите, както всички знаем, се ползват за козметично, както и за функционално подобрение на зъбите и захапката. Служат за подравняване на зъбите, модифицират оклузията и разкрасяват усмивката. Пациентите ни могат да избират между метални, сапфирени или алайнери, а животът с тях изисква специфични орални грижи. Можете да го улесните следвайки добри хигиенни навици всеки ден. Обърнете внимание на изброените по-долу съвети за поддръжка:

Как да се грижим за брекетите и как се почистват те?

Честотата на почистване на зъбите ви ще се увеличи, тъй като при носене на брекети се задържат повече храна и плака. Времето за четкане на зъбите ви също се увеличава. Най-добрият начин за поддържане на добра хигиена през целия ден е да изплаквате устата си след всяко хранене.
Докато четкате зъбите си, трябва да използвате четка за зъби с мек косъм и да наблегнете на зоната между брекета и венеца. Там се събира най-много храна и плака. Четкането трябва да се извършва с кръгови, вертикални и хоризонтални движения.
За по-добро почистване на брекетите и зъбите се препоръчва да се използва орален душ и интердентална четка за зъби.

Оралният душ премахва натрупаната плака между зъбите. Той работи като изстрелва вода под налягане по зъбите и така ги почиства в дълбочина и из основи – дори и най-труднодостъпните места. Доказано е, че премахва до 99% повече плака в сравнение с миенето на зъбите само с ръчна четка за зъби.

Интерденталните четки са алтернатива на почистването с конци. Могат да се ползват всеки ден и са по-ефективни за отстраняване на междупроксимална плака, отколкото почистването с конец. Те са доказан метод за намаляване на междупроксималната плака.

Водата за уста е добре да използваме като финална стъпка в миенето на зъбите сутрин и вечер. По този начин окончателно ще премахнем остатъците от храна, които не сме успели да почистим с четката и конеца. Можем да я използваме и по всяко друго време на деня, за да освежим дъха си. Важно е да се знае, че тя не отменя действието на четката и конеца за зъби и нуждата от тях.

Нашият съвет: Носете малък дентален комплект навсякъде със себе си.

Комплектът трябва да съдържа четка с меки косъмчета, интердентална четка, паста за зъби и вода за уста.

Възможно е да получите възпаление на устните или бузите след поставянето на брекетите. Това състояние може да се облекчи с малко парче ортодонтски восък. Поставете восъка върху брекетите и ще почувствате моментално облекчение. В случай, че възпалението е по-голямо се свържете незабавно с ортодонта си.

Консумирайте храни, които са подходящи за брекетите!

След поставянето на брекети, трябва да се въздържате от някои видове храна. Трябва да намалите приема на твърда и лепкава храна и на сладкиши. Твърдата храна може да повреди брекетите и да удължи времето за лечение. Ако все пак решите да консумирате твърда храна, тя трябва да е нарязана на малки парченца и да се дъвче със задните зъби. Лепкавите и сладки храни не са препоръчителни, защото причиняват бели петна, които са трудни за премахване.

Предвидете редовно посещение при ортодонта си!

Посещавайте го често, за да успявате да проследите лечението и актуалното състояние на денталното си здраве.

Дори и да следвате правилни хигиенни орални навици, зъбите ви трябва да се почистват и професионално. Това гарантира перфектното състояние както на брекетите, така и на усмивката ви!

Запазете своя час при д-р Бялева – ортодонт с дългогодишен професионален опит, който ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с най-желаното – мечтаната от вас холивудска усмивка!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Още полезни статии от нашия блог

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия
преди-след ортодонтско лечение алайнери Invisalign
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай – ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®

Неправилно подреждане на зъбите беше причината нашата пациентка да се обърне към д-р Яна Мохаммад-Бялева за консултация. По време на първоначалния преглед се установи, че за корекция на усмивката ще е необходимо ортодонтско лечение. За щастие обаче то не се наложи да продължи дълго благодарение на системата прозрачни алайнери Invisalign®.

Прочети цялата статия