лого дентална клиника Impression Dent София

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Брекетите, както всички знаем, се ползват за козметично, както и за функционално подобрение на зъбите и захапката. Служат за подравняване на зъбите, модифицират оклузията и разкрасяват усмивката. Пациентите ни могат да избират между метални, сапфирени или алайнери, а животът с тях изисква специфични орални грижи. Можете да го улесните следвайки добри хигиенни навици всеки ден. Обърнете внимание на изброените по-долу съвети за поддръжка:

Как да се грижим за брекетите и как се почистват те?

Честотата на почистване на зъбите ви ще се увеличи, тъй като при носене на брекети се задържат повече храна и плака. Времето за четкане на зъбите ви също се увеличава. Най-добрият начин за поддържане на добра хигиена през целия ден е да изплаквате устата си след всяко хранене.
Докато четкате зъбите си, трябва да използвате четка за зъби с мек косъм и да наблегнете на зоната между брекета и венеца. Там се събира най-много храна и плака. Четкането трябва да се извършва с кръгови, вертикални и хоризонтални движения.
За по-добро почистване на брекетите и зъбите се препоръчва да се използва орален душ и интердентална четка за зъби.

Оралният душ премахва натрупаната плака между зъбите. Той работи като изстрелва вода под налягане по зъбите и така ги почиства в дълбочина и из основи – дори и най-труднодостъпните места. Доказано е, че премахва до 99% повече плака в сравнение с миенето на зъбите само с ръчна четка за зъби.

Интерденталните четки са алтернатива на почистването с конци. Могат да се ползват всеки ден и са по-ефективни за отстраняване на междупроксимална плака, отколкото почистването с конец. Те са доказан метод за намаляване на междупроксималната плака.

Водата за уста е добре да използваме като финална стъпка в миенето на зъбите сутрин и вечер. По този начин окончателно ще премахнем остатъците от храна, които не сме успели да почистим с четката и конеца. Можем да я използваме и по всяко друго време на деня, за да освежим дъха си. Важно е да се знае, че тя не отменя действието на четката и конеца за зъби и нуждата от тях.

Нашият съвет: Носете малък дентален комплект навсякъде със себе си.

Комплектът трябва да съдържа четка с меки косъмчета, интердентална четка, паста за зъби и вода за уста.

Възможно е да получите възпаление на устните или бузите след поставянето на брекетите. Това състояние може да се облекчи с малко парче ортодонтски восък. Поставете восъка върху брекетите и ще почувствате моментално облекчение. В случай, че възпалението е по-голямо се свържете незабавно с ортодонта си.

Консумирайте храни, които са подходящи за брекетите!

След поставянето на брекети, трябва да се въздържате от някои видове храна. Трябва да намалите приема на твърда и лепкава храна и на сладкиши. Твърдата храна може да повреди брекетите и да удължи времето за лечение. Ако все пак решите да консумирате твърда храна, тя трябва да е нарязана на малки парченца и да се дъвче със задните зъби. Лепкавите и сладки храни не са препоръчителни, защото причиняват бели петна, които са трудни за премахване.

Предвидете редовно посещение при ортодонта си!

Посещавайте го често, за да успявате да проследите лечението и актуалното състояние на денталното си здраве.

Дори и да следвате правилни хигиенни орални навици, зъбите ви трябва да се почистват и професионално. Това гарантира перфектното състояние както на брекетите, така и на усмивката ви!

Запазете своя час при д-р Бялева – ортодонт с дългогодишен професионален опит, който ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с най-желаното – мечтаната от вас холивудска усмивка!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Още полезни статии от нашия блог

Фолк-певица-Анелия-Нова-Усмивка-с-циркониеви-коронки-д-р-Бялев
Клинични случаи
Д-р Бялев

Новата забележителната усмивка на Анелия

Поредният клиничен случай, за който ви обещахме, че ще разкажем, е този на една от най-разпознаваемите и обичани жени у нас – прекрасната поп фолк певица Анелия. Благодарим и за доверието, което ни гласува и сме щастливи, че успяхме да ѝ осигурим забележителната усмивка, с която да продължава да печели още милиони сърца.

Прочети цялата статия
Клиничен-случай-Дете-Ортодонтия-Дентална-Клиника-Impression-Dent-брекети-резултат-след
Клинични случаи
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Клиничен случай детско ортодонтско лечение

От особено значение за развитието и сформирането на психиката и характера на най-малките сред нас, са ранните детски години и в много от случаите проблемният външният вид, който често пъти, за съжаление, става повод за порицание от околните.

В дентална клиника Impression Dent вярваме, че интервенциите, които извършваме на децата успяват да поставят и укрепят основите на пълноценния им, продуктивен и здравословен живот в по-зряла възраст.

Прочети цялата статия