Skip to content

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекетиБрекетите, както всички знаем, се ползват за козметично, както и за функционално подобрение на зъбите и захапката. Служат за подравняване на зъбите, модифицират оклузията и разкрасяват усмивката. Пациентите ни могат да избират между метални, сапфирени или алайнери, а животът с тях изисква специфични орални грижи. Можете да го улесните следвайки добри хигиенни навици всеки ден. Обърнете внимание на изброените по-долу съвети за поддръжка:

Как да се грижим за брекетите и как се почистват те?

Честотата на почистване на зъбите ви ще се увеличи, тъй като при носене на брекети се задържат повече храна и плака. Времето за четкане на зъбите ви също се увеличава. Най-добрият начин за поддържане на добра хигиена през целия ден е да изплаквате устата си след всяко хранене.
Докато четкате зъбите
си, трябва да използвате четка за зъби с мек косъм и да наблегнете на зоната между брекета и венеца. Там се събира най-много храна и плака. Четкането трябва да се извършва с кръгови, вертикални и хоризонтални движения.
За по-добро почистване на брекетите и зъбите се препоръчва да се използва орален душ и интердентална четка за зъби.

Оралният душ премахва натрупаната плака между зъбите. Той работи като изстрелва вода под налягане по зъбите и така ги почиства в дълбочина и из основи – дори и най-труднодостъпните места. Доказано е, че премахва до 99% повече плака в сравнение с миенето на зъбите само с ръчна четка за зъби.

Интерденталните четки са алтернатива на почистването с конци. Могат да се ползват всеки ден и са по-ефективни за отстраняване на междупроксимална плака, отколкото почистването с конец. Те са доказан метод за намаляване на междупроксималната плака.

Водата за уста е добре да използваме като финална стъпка в миенето на зъбите сутрин и вечер. По този начин окончателно ще премахнем остатъците от храна, които не сме успели да почистим с четката и конеца. Можем да я използваме и по всяко друго време на деня, за да освежим дъха си. Важно е да се знае, че тя не отменя действието на четката и конеца за зъби и нуждата от тях.

Нашият съвет: Носете малък дентален комплект навсякъде със себе си.

Комплектът трябва да съдържа четка с меки косъмчета, интердентална четка, паста за зъби и вода за уста.

Възможно е да получите възпаление на устните или бузите след поставянето на брекетите. Това състояние може да се облекчи с малко парче ортодонтски восък. Поставете восъка върху брекетите и ще почувствате моментално облекчение. В случай, че възпалението е по-голямо се свържете незабавно с ортодонта си.

Консумирайте храни, които са подходящи за брекетите!

След поставянето на брекети, трябва да се въздържате от някои видове храна. Трябва да намалите приема на твърда и лепкава храна и на сладкиши. Твърдата храна може да повреди брекетите и да удължи времето за лечение. Ако все пак решите да консумирате твърда храна, тя трябва да е нарязана на малки парченца и да се дъвче със задните зъби. Лепкавите и сладки храни не са препоръчителни, защото причиняват бели петна, които са трудни за премахване.

Предвидете редовно посещение при ортодонта си!

Посещавайте го често, за да успявате да проследите лечението и актуалното състояние на денталното си здраве.

Дори и да следвате правилни хигиенни орални навици, зъбите ви трябва да се почистват и професионално. Това гарантира перфектното състояние както на брекетите, така и на усмивката ви!

Запазете своя час при д-р Бялева – ортодонт с дългогодишен професионален опит, който ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с най-желаното – мечтаната от вас холивудска усмивка!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

детско ортодонтско лечение
Полезно
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Защо се изкривяват детските зъби?

Home Честа тема на статиите ни стават изкривенит е или неправилно подредени зъби, които се оказват проблем не само при възрастните, но и при децата. Добрата новина е, че съществуват начини за лечението им, особено тогава, когато се явяват фактора за ниско самочувствие. Нека си поговорим за това какви са

Прочети цялата статия
фасети сапфирени дентална клиника Impression Dent гр.София
Полезно
Д-р Бялев

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Home Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават. Различните по вид брекети

Прочети цялата статия
Дентална-Клиника-Impression-Dent-Кабинет-Д-р-Бялев
Полезно
Д-р Бялев

Какво представлява лазерната стоматология?

Home Стоматологията е дял от медицината, който предлага богат арсенал от възможности за подобряване здравето и естетическия вид на усмивката. Съществуват практики, които са предпочитани от пациентите ни предвид лекотата, с която се прилагат и добрия резултат, който се постига – например лечението с брекети или поставянето на фасети. Има

Прочети цялата статия