Skip to content

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекети

Как да поддържате добра орална хигиена след поставянето на брекетиБрекетите, както всички знаем, се ползват за козметично, както и за функционално подобрение на зъбите и захапката. Служат за подравняване на зъбите, модифицират оклузията и разкрасяват усмивката. Пациентите ни могат да избират между метални, сапфирени или алайнери, а животът с тях изисква специфични орални грижи. Можете да го улесните следвайки добри хигиенни навици всеки ден. Обърнете внимание на изброените по-долу съвети за поддръжка:

Как да се грижим за брекетите и как се почистват те?

Честотата на почистване на зъбите ви ще се увеличи, тъй като при носене на брекети се задържат повече храна и плака. Времето за четкане на зъбите ви също се увеличава. Най-добрият начин за поддържане на добра хигиена през целия ден е да изплаквате устата си след всяко хранене.
Докато четкате зъбите
си, трябва да използвате четка за зъби с мек косъм и да наблегнете на зоната между брекета и венеца. Там се събира най-много храна и плака. Четкането трябва да се извършва с кръгови, вертикални и хоризонтални движения.
За по-добро почистване на брекетите и зъбите се препоръчва да се използва орален душ и интердентална четка за зъби.

Оралният душ премахва натрупаната плака между зъбите. Той работи като изстрелва вода под налягане по зъбите и така ги почиства в дълбочина и из основи – дори и най-труднодостъпните места. Доказано е, че премахва до 99% повече плака в сравнение с миенето на зъбите само с ръчна четка за зъби.

Интерденталните четки са алтернатива на почистването с конци. Могат да се ползват всеки ден и са по-ефективни за отстраняване на междупроксимална плака, отколкото почистването с конец. Те са доказан метод за намаляване на междупроксималната плака.

Водата за уста е добре да използваме като финална стъпка в миенето на зъбите сутрин и вечер. По този начин окончателно ще премахнем остатъците от храна, които не сме успели да почистим с четката и конеца. Можем да я използваме и по всяко друго време на деня, за да освежим дъха си. Важно е да се знае, че тя не отменя действието на четката и конеца за зъби и нуждата от тях.

Нашият съвет: Носете малък дентален комплект навсякъде със себе си.

Комплектът трябва да съдържа четка с меки косъмчета, интердентална четка, паста за зъби и вода за уста.

Възможно е да получите възпаление на устните или бузите след поставянето на брекетите. Това състояние може да се облекчи с малко парче ортодонтски восък. Поставете восъка върху брекетите и ще почувствате моментално облекчение. В случай, че възпалението е по-голямо се свържете незабавно с ортодонта си.

Консумирайте храни, които са подходящи за брекетите!

След поставянето на брекети, трябва да се въздържате от някои видове храна. Трябва да намалите приема на твърда и лепкава храна и на сладкиши. Твърдата храна може да повреди брекетите и да удължи времето за лечение. Ако все пак решите да консумирате твърда храна, тя трябва да е нарязана на малки парченца и да се дъвче със задните зъби. Лепкавите и сладки храни не са препоръчителни, защото причиняват бели петна, които са трудни за премахване.

Предвидете редовно посещение при ортодонта си!

Посещавайте го често, за да успявате да проследите лечението и актуалното състояние на денталното си здраве.

Дори и да следвате правилни хигиенни орални навици, зъбите ви трябва да се почистват и професионално. Това гарантира перфектното състояние както на брекетите, така и на усмивката ви!

Запазете своя час при д-р Бялева – ортодонт с дългогодишен професионален опит, който ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с най-желаното – мечтаната от вас холивудска усмивка!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

Новини
Д-р Бялев

Спечели звездна усмивка, като на Анелия с Impression Dent

До края на Август – дентална клиника Impression Dent заедно с прекрасната Анелия раздава подаръци на стойност над 8000лв
Защото знаем, че красивата усмивка е синоним на самочувствие и по-добър живот!

Прочети цялата статия
Усмивка-Циркониеви-корони-клиничен-случай
Клинични случаи
Д-р Бялев

Случаят Милена – една мечта за красива усмивка

При първото си посещение при нас, може би донякъде естествено, Милена стъпи в кабинета ни обезпокоена. Запознахме се с лъчезарната млада жена и разбрахме, че „пътешествието“ и сред денталните кабинети продължава дълго. От няколко години Милена се доверява на различни стоматолози с надеждата да се справи с проблемните си зъби.
На пациентката е поставена металокерамика на горната челюст, но видът и не е достатъчно естетичен. Наблюдава се прозиране на метала, а цветът и формата на новите и зъби се оказват проблем и за самата нея.

Прочети цялата статия
Какво представляват фасетите
Полезно
Д-р Бялев

Какво представляват зъбните фасети

За всички онези пациенти, които имат различни притеснения относно естетичния вид на зъбите си, фасетите се явяват едно от най-добрите решения. В подходящите случаи те могат да подобрят драстично цялостния външен вид на зъбите на човек и заедно с това да изградят нова визия, която да бъде причина за много по-добро самочувствие.

Прочети цялата статия