Циркониеви коронки – плюсове и минуси

Красивата усмивка по рождение, за съжаление, не е вечна. Или ако съществуват такива късметлии, то наистина се срещат рядко. Времето нанася своите щети не само върху кожата и телата ни, но и върху зъбите, което е и причината на помощ да се явят стоматологичните решения.

В предишен материал ви разказахме защо циркониевите коронки стават все по-предпочитани пред керамичните, а в този ще се спрем на конкретните им предимства и недостатъци.

Цирконият е рядко срещан природен материал, който се отличава с изключителна здравина. Най-често се среща безцветен, а на външен вид наподобява диаманта. В стоматологията обаче за направата на циркониеви коронки се използва циркониев диоксид, който е напълно съвместим с човешкия организъм и е известен със своята дълготрайност и здравина при различен натиск. Именно тази здравина е и причината този материал да се нарича и “керамична стомана”.

Навярно всеки пациент, нуждаещ се от поставянето на коронки, на първо място би желал естетическият им вид да бъде добър. Ето това е и едно от най-големите предимства на циркониевите коронки. За разлика от метало-керамичните такива, при циркониевите липсва метален скелет, който често пъти е забележим, а прозрачността им е причината те да наподобяват максимално естествените зъби на човек.

Какви са другите предимства на циркониевите коронки?

Споменахме за здравината на циркониевите коронки, доближаваща се максимално до тази на естествените зъби – достига до 1200 мегапаскала. Неслучайно преди да навлезе за употреба в медицината, цирконият е широко използван във военната промишленост и самолетостроенето. В сравнение с керамиката, известна с това, че е доста крехка – достига здравина от едва 350 мегапаскала, цирконият е много по-здрав.

Антиалергичен материал – първата употреба на циркония е свързана с направата на изкуствени стави. При направени многобройни изследвания, материалът не предизвиква никакви странични и алергични реакции у пациентите. По същия начин и неговата употреба за направата на коронки, е напълно безопасна и предпочитана от множество пациенти с алергии към различни материали или метали.

Устойчивост – благодарение на гладката им повърхност, циркониевите коронки са устойчиви на развитието на бактериална плака, която често пъти се явява причината за болезненост на венците и образуването на така неприятните венечни джобове. Освен това цирконият е по-устойчив на оцветяване и поява на петна от останалите видове коронки.

Щадящи са за зъбите – както за самите зъби, върху които се поставят коронките, така и за останалите, цирконият е по-щадящ. Причина за това е нуждата от по-малко изпиляване на зъбите, по които се работи, в сравнение с останалите алтернативи. По-щадящи са и за останалите зъби в устата, до които се допират, защото са по-гладки и вероятността да предизвикват счупване или надраскване е минимализирана.

Иновативност при изработката – за разлика от познатите досега коронки, циркониевите се изработват със специални CAD/CAM технологии, които минимализират рисковете от грешки.

Недостатъци

Недостатъчна прозрачност – макар и циркониевите коронки да са по-прозрачни от металните, то със сигурност прозрачността им не достига в пълна степен тази на естествените зъби. Свойството на светлината да се отразява от вътрешните слоеве на естествените зъби се нарича транспарентност и именно то оказва огромно значение за добрия естетически вид. Добрата новина е, че въпреки липсата на достатъчно прозрачност, благодарение на все по-богатата гама от стоматологични бои и материали, циркониевите коронки могат да се доближат максимално до естествените зъби.

По-висока цена – за никого не е тайна, че циркониевите коронки са по-скъпи от останалите предлагани видове на пазара. Това обаче не е докрай вярно, ако погледнем от една по-различна страна. В сравнение с керамичните коронки, циркониевите при добра грижа и редовно посещение на стоматолога, могат да издържат и десетилетия, което от своя страна оправдава по-високата инвестиция в тях.

Екипът на Дентална клиника Impression Dent препоръчва на пациентите, поставили си циркониеви коронки, да се грижат за тях по същия начин, както и за естествените си зъби. Не е необходима по-специална подготовка или внимание към тях. Въпреки всичко, изборът на качествена паста и четка за зъби е от основно значение за воденето на добра устна хигиена.

Ако се нуждаете от рестарт на самочувствието и усмивката си и вярвате, че за грижата за зъбите ви трябва да се доверите единствено на доказани професионалисти, то екипът на Impression Dent е най-правилният избор за вас. Запазете своя час за първа консултация при нас!

Очакваме ви!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Още полезни статии от нашия блог

детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият?

Прочети цялата статия
Чувствителни-зъби-лечение-и-причини
Полезно
Д-р Бялев

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителността на зъбите е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него

Прочети цялата статия
x-ray-teeth
д-р Гребенарова

Има ли риск при използването на дентален рентген?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието

Прочети цялата статия