Skip links

Циркониеви коронки – плюсове и минуси

Красивата усмивка по рождение, за съжаление, не е вечна. Или ако съществуват такива късметлии, то наистина се срещат рядко. Времето нанася своите щети не само върху кожата и телата ни, но и върху зъбите, което е и причината на помощ да се явят стоматологичните решения.

В предишен материал ви разказахме защо циркониевите коронки стават все по-предпочитани пред керамичните, а в този ще се спрем на конкретните им предимства и недостатъци.

Цирконият е рядко срещан природен материал, който се отличава с изключителна здравина. Най-често се среща безцветен, а на външен вид наподобява диаманта. В стоматологията обаче за направата на циркониеви коронки се използва циркониев диоксид, който е напълно съвместим с човешкия организъм и е известен със своята дълготрайност и здравина при различен натиск. Именно тази здравина е и причината този материал да се нарича и “керамична стомана”.

Навярно всеки пациент, нуждаещ се от поставянето на коронки, на първо място би желал естетическият им вид да бъде добър. Ето това е и едно от най-големите предимства на циркониевите коронки. За разлика от метало-керамичните такива, при циркониевите липсва метален скелет, който често пъти е забележим, а прозрачността им е причината те да наподобяват максимално естествените зъби на човек.

Какви са другите предимства на циркониевите коронки?

Споменахме за здравината на циркониевите коронки, доближаваща се максимално до тази на естествените зъби – достига до 1200 мегапаскала. Неслучайно преди да навлезе за употреба в медицината, цирконият е широко използван във военната промишленост и самолетостроенето. В сравнение с керамиката, известна с това, че е доста крехка – достига здравина от едва 350 мегапаскала, цирконият е много по-здрав.

Антиалергичен материал – първата употреба на циркония е свързана с направата на изкуствени стави. При направени многобройни изследвания, материалът не предизвиква никакви странични и алергични реакции у пациентите. По същия начин и неговата употреба за направата на коронки, е напълно безопасна и предпочитана от множество пациенти с алергии към различни материали или метали.

Устойчивост – благодарение на гладката им повърхност, циркониевите коронки са устойчиви на развитието на бактериална плака, която често пъти се явява причината за болезненост на венците и образуването на така неприятните венечни джобове. Освен това цирконият е по-устойчив на оцветяване и поява на петна от останалите видове коронки.

Щадящи са за зъбите – както за самите зъби, върху които се поставят коронките, така и за останалите, цирконият е по-щадящ. Причина за това е нуждата от по-малко изпиляване на зъбите, по които се работи, в сравнение с останалите алтернативи. По-щадящи са и за останалите зъби в устата, до които се допират, защото са по-гладки и вероятността да предизвикват счупване или надраскване е минимализирана.

Иновативност при изработката – за разлика от познатите досега коронки, циркониевите се изработват със специални CAD/CAM технологии, които минимализират рисковете от грешки.

Недостатъци

Недостатъчна прозрачност – макар и циркониевите коронки да са по-прозрачни от металните, то със сигурност прозрачността им не достига в пълна степен тази на естествените зъби. Свойството на светлината да се отразява от вътрешните слоеве на естествените зъби се нарича транспарентност и именно то оказва огромно значение за добрия естетически вид. Добрата новина е, че въпреки липсата на достатъчно прозрачност, благодарение на все по-богатата гама от стоматологични бои и материали, циркониевите коронки могат да се доближат максимално до естествените зъби.

По-висока цена – за никого не е тайна, че циркониевите коронки са по-скъпи от останалите предлагани видове на пазара. Това обаче не е докрай вярно, ако погледнем от една по-различна страна. В сравнение с керамичните коронки, циркониевите при добра грижа и редовно посещение на стоматолога, могат да издържат и десетилетия, което от своя страна оправдава по-високата инвестиция в тях.

Екипът на Дентална клиника Impression Dent препоръчва на пациентите, поставили си циркониеви коронки, да се грижат за тях по същия начин, както и за естествените си зъби. Не е необходима по-специална подготовка или внимание към тях. Въпреки всичко, изборът на качествена паста и четка за зъби е от основно значение за воденето на добра устна хигиена.

Ако се нуждаете от рестарт на самочувствието и усмивката си и вярвате, че за грижата за зъбите ви трябва да се доверите единствено на доказани професионалисти, то екипът на Impression Dent е най-правилният избор за вас. Запазете своя час за първа консултация при нас!

Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.