Skip links

Какво е галванизъм и за какво да внимаваме при поставяне на метални коронки?

В тази статия ще научите:

Чували ли сте за понятието орален галванизъм. Какво представлява той и може ли да застраши здравето ни. В тази статия ще научите:

  1. Какво е орален галванизъм?
  2. Какви последици може да има електрогалванизма?
  3. Как може да се облекчат симптомите в следствие на електрогалвинизъм?

Какво е орален галванизъм?

Човешкото тяло има електрически заряд по природа. Всяка клетка в тялото е в електрически баланс при оптимално здравословно състояние на организма. Високо заредени токове от метални възстановявания на зъбите (пломби, коронки) могат да попречат на клетъчните функции и активност, което води до определени симптоми, които биха могли да се прояват в последствие. За орален галванизъм говорим при наличие на метали в солен разтвор (какъвто е слюнката на човека). Това води до поток от заредени частици или ток в устата. Известен факт е, че нашите зъбите провеждат електричество под 100mV или 3µA. При пациенти с метални пломби, метални коронки, може да достигне и до 1000 mV.

Какви последици може да има електрогалванизма?

Електрогалванизмът може да причини или допринесе за появата на редица физически състояния, сред които: • Загуба на слуха
• Безсъние
• Психологически проблеми
• Шум в ушите
• Липса на концентрация и памет
• Световъртеж
• Болка в устата/ поява на язви
• Възпаление
• Метален или солен вкус в устатата
• Повишено слюноотделяне
• Усещане за парене по повърхността на езика
• Патологични промени в кръвта, бъбреците или органите, дължащи се на абсорбция на йонизиран метал
• Рефлексна неврологична болка по клоните на тригеминален нерв и др.
Също така оралният галванизъм увеличава процеса на корозия. Електрически токове завишават нивата на жвачни пари (при наличие на амалгамени пломби) и абразивни частици, попадащи в устната кухина. Доказано е, че електрическите токове от различни сплави излползвани в денталната медицина причиняват дразнене на тригеминалния нерв, който е основната черепно-мозъчна нервна система. Електрическата активност обикновено засяга активността на мозъчните клетки.

Prichini-za-afti-i-qzvi-v-ustata-Dentalna-Klinika-Impression-Dent-Sofia

Как може да се облекчат симптомите в следствие на електрогалвинизъм?

Най-ефикасният метод е отстраняване на електроактивните възстановявания на зъбите ( вече споманатите метални коронки и амалгамени пломби). Симптомите могат да изчезнат почти мигновено след отстраняване на метала, което потвърждава, че проблемът е от електрически характер. Затова се препоръчва в съвременнта стоматология възстановяването в зъбните структури да се извършва от биологично съвместими материали като циркониеви коронки и чиста керамика.
Не отлагайте перфектната усмивка за бъдещето и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.