Skip links

Вадене на мъдрец – кога се налага и защо?

„Ще ми вадят зъб“ – за мнозина тази реплика звучи плашещо и обикновено винаги е свързана с притеснения от страна на пациентите. Екстракцията на зъб е една от най-честите интервенции в денталната медицина. В тази статия ще разгледаме подробно кога и защо т.нар. мъдреци следва да бъдат извадени и какво да правим и съответно да не правим преди/след процедурата.

Кога се появяват мъдреците и каква е функцията им?

Самото им наименование подсказва само по себе си, че това са последните от постоянните зъби. Те се поникват  на сравнително късна възраст много след останалите постоянни зъби. Най-често това става в периода между 17 и 25 години, като разбира се появата им е индивидуална за всеки.

Доста често появата им е свързана с възпалителен процес, което от своя страна се изразява в различна по интезитет болка, подуване и цялостен дискомфорт. Именно поради тази причини те са смятани за едни от най-проблемните зъби.

До какви проблеми могат да доведат?

Процесът при поникването на мъдрец е изключително бавен и трае дълго време. Понякога зъбът може единствено да пробие венеца частично, което може да доведе до образуването на т.нар. венечен джоб. Това крие риск попадане на бактерии в гингивата. Самото им разположение и затрудненият достъп до тях затруднява и почистването. За да избегнете проблеми в бъдеще, препоръчително е да посещавате редовно дентален лекар за професинално почистване.

Друг потенциален проблем може да бъде позицията му срямо останалите зъби или случайте, в които той въобще не поникват. До това може да се стигне или при липса на зародиш, или защотот е останал в костта и не може да „пробие“.

Кога се налага да се пристъпи към вадене на мъдрец?

Ваденето на мъдрец следва да се направи най-общо казано, когато те не ни служат пълноценно – ако създават дискомфорт, болка или пречат на дъвкателната функция.

Как ще се проведе ваденето му зависи от това дали е нормално поникнал или не. В първият случай ваденето протича по стандартния начин, по който би бил изваден всеки друг зъб. В случайте, когато той е ретиниран (непоникнал) или частично поникнал. Тогава се налага намесата на хирург, който да острани зъба чрез интервенция.

Във всички случай, не отлгайте грижата за своята усмивка и ваденето на мъдрец, ако това се налага. Не се колебайте да запазите своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Главинов

Спокойствието на д-р Главинов е неговата отличителна черта, то обаче съвсем не се дължи на случайността. Зад усереността на нашият хирург стят години опит и работа по много и различни случаи.