Skip links

Как да се справим с пародонтозата?

Кървящи венци и постоянен дискомфорт. Това са основните признаци на пародонтоза, от които страдат пациентите с тази диагноза. Неправилната профилактика и липсата на адекватно лечение на този проблем в крайна сметка може да завърши на твърде висока цена – със загубата на зъби.

В тази статия ще разгледаме подробно какви са причините, водещи до нея, каква е профилактиката на това състояние и какво можем да направим, ако вече страдаме от него, така че на минимизираме щетите и да се радваме отново на красива и здрава усмивка. Ще обърнем специално внимание на какво лечение следва да се подложат пациентите и какви препоръки трябва да спазват.

Какво представлява пародонтозата?

Пародонтозата е сред най-често срещаните заболявания денталната медицина. Характеризира се с много силно изразено подуване и кървене на венците, постоянен дискомфорт и повишена чувствителност. Причините за нея зависят от множество фактори, а един от най-големите рискове, който крие е загубата на един или повече зъби в следствие на нелекуването на заболяването.

Оставена да се развива без лечение тя води до хронично и болезнено възпаление на венците, което може да прогресира с времето. Друг риск, който крие нелекуваната пародонтоза, е загуба на костна маса, както и значително отслабване на здравината на зъбите, което в крайна сметка за завърши със загубата им.

Какви причини, водят до развитие на пародонтоза?

В последните години тя е сред изключително често срещаните заболявания. Това не е изненада предвид, че все повече хора да изложени на рисковите фактори, свързани с това заболяване.

Една от водещите причини е неспазването ежедневно на добра орална хигиена в домашни условия. Освен правилното почистване на зъбите в продължение на поне три минути с подходяща четка и паста за зъби заедно с редовната употреба на вода за уста. Недоброто отстраняване на плаката от зъбите води до нейното минерализиране, което от своя страна я превръща в зъбен камък. Само по себе си това е достатъчна предпоставка за развитие на заболявания на зъбите и венците.

Не по-малка роля за здравето на зъбите и венците играе и диетата, която спазваме. Здравословното и балансирано хранене със сигурност ще допринесе за здравето на венците и зъбите.

Тютюнопушенето също е сред най-опасните навици, свързани развитие на заболяването. Честата употреба на тютюневи изделия и съдържащият се в тях никотин може да доведе не само до развитие, но и до бързо прогресиране на пародонтозата. Доказано е, че при пушачите по-лесно се образуват т.нар. венечни джобове, в които могат да се натрупват пародонтални бактерии, това повишава многократно риска от увреждане на венците.

Един от често подценяваните фактори е генетичният. Установено е, че при някои хора предразположеността към венечни заболявание ги прави няколко пъти по-уязвими спрямо останалите. В дентална клиника Impression Dent обръщаме специално внимание на генетичния фактор и прилагаме на пациентите с пародонтоза генетични тестове, с които да докажем или отхвърлим такава предразположеност.

Някои заболявания и приемани медикаменти също могат да са рисков фактор. Сред тези заболявания са някои дихателни и сърдечно-съдовите болести, диабет, остеопороза и др. Пациентите страдащи от тях трябва да са особено старателни в грижата за устната кухина.

И последно, но не и по важност – пропускането на редовните профилактични прегледи при дентален лекар също може да се превърне в риск. Понякога един обстоен преглед може да установи заболяването в начална фаза и да предприеме навременни мерки.

Лечение – какво да правим и какво да не правим?

Пародонтозата е многофакторно заболяване и за него универсално лекарство няма. Въпреки това тя е лечима и може да бъде овладяна с правилните мерки както от страна на денталния лекар, така и от страна на пациента.

Една от най-важните препоръки, които трябва да спазвате е да спрете или поне да намалите значително тютюнопушенето. Както вече споменахме, пушенето е сред основните фактори, които усложняват заболяванията на венците, за което свидетелстват редица проучвания. Спирането за на тютюнопушенето поне за периода на лечение ще спомогне за по-бързото и лесно възстановяване на пациента.

Ключов фактор за успешното лечение е спазването на висока орална хигиена. Не забравяйте да миете и почиствате редовно зъбите и венците за предпочитане със специално разработени за целта продукти. На пазара се предлагат много и различни – паста за зъби, вода за уста, гел за венци, които да ги успокои. Изборът е изцяло Ваш, като единственото условие е да ги използвате редовно, за да подпомогнат процеса на лечение.

По време на пародонтално лечение е желателно да избягвате преки контакти с други хора – като целуване, хранене и т.н., тъй като тази болест е силно заразна и се предава именно чрез такъв пряк контакт.

Един от най-разпространените митове, свързани с пародонтозата е, че се повлиява чрез лечение с антибиотик. За съжаление антибиотикът не би могъл да подпомогне процеса на лечение. Това е така, защото бактериалният слой около венците, който е причина за заболяването в повечето случаи има устойчивост към такъв тип медикаменти. Не предприемайте лечение с антибиотик, освен ако то не е назначено от лекуващия лекар, който следи състоянието Ви по време на лечението.

И последно, но не и по важност – бъдете стриктни в посещенията при Вашия стоматолог. Той трябва да следи отблизо лечението Ви и да прилага необходимите терапии, така че да се справите с пародонтозата.

Не отлагайте грижата за усмивката си и запишете своя час за преглед и консултация в Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.