Skip links

Какво представлява коронката на зъб и как се извършва нейното поставяне?

Сред най-предпочитаните решения за възвръщане на естетиката на зъбите е поставянето на коронка. Този метод е доказано ефективен и дълготраен. Научете повече за коронките, видовете, на кои зъби и в кои случаи се поставят и друга важна информация от нашия екип от дентална клиника Impression Dent.

Какво е коронка на зъб и какви видове има?

Според същността си, това са отливки, които имат за цел да съхранят целостта на зъба, особено в случай че той е твърде увреден и видимата му част е загубила естетиката и функционалността си. 

Това най-често се случва като последствие от фрактура и счупване, наличие на голяма обтурация, което отслабва зъбната структура, промяна на цвета на естествените дъвкателни апарати.

Коронката обгръща зъба и му придава изцяло нов вид.

В зависимост от материала на изработка се разграничават и различни видове – порцеланови, керамични, металокерамични, циркониеви. Сред популярните варианти се открояват металните модели с керамични ръбове, както и циркониевите.

Всеки материал се характеризира с някои ключови предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид преди да решите окончателно.

Сред най-съществените особености, които да съобразите, е разположението на дъвкателните органи – за предни зъби трябва да търсите по-голяма естетика, за която могат да допринесат циркониевите изработки, както и керамиката.

Как се извършва поставяне на коронка на зъб?

Преди да се извърши поставянето на коронката е необходимо зъбът да се  подготви за процедурата. Вижте всички стъпки по извършване на тази манипулация в следващите редове:

 1. Избор на материал
  Трябва да изберете от какъв материал искате да се изработи този композит, като видовете се различават по естетически функции, здравина, дълготрайност, цена. Това е нещо, което ще обсъдите подробно заедно с Вашия лекар. В този процес участват и специалистите от зъботехническата лаборатория, които ще изработят самата коронка. 
 2. Подготовка
  В зависимост от това дали ще се работи върху жив зъб или върху умъртвен такъв, се преценява и процедурата по подготовката. В първия случай се налага изпиляване. Този процес трябва да бъде много деликатен и прецизен, за да се запази максимално много от дентина, който предпазва зъбната пулпа. По този начин ще има достатъчно голяма повърхност за поставяне на коронката.
  Изпиляването е необходимо, за да може след финализирането на процедурата този зъб да не пречи на съседните. Този първоначален етап се извършва под локална анестезия.
 3. Снемане на отпечатък
  Взема се отпечатък от дъвкателния орган, който се изпраща в зъботехническа лаборатория, където се изработва.
 4. Изработка
  Този процес отнема от няколко дни до седмица или две, в зависимост от сложността на процеса и избрания от вас материал и начинът му на обработка. В дентална клиника Impression Dent този процес се случва в по-кратки от стандартните срокове, тъй като работим със собствена зъботехническа лаборатория Impression Lab.
  Освен да се работи по зададената форма на вашите дъвкателни органи, се взема предвид и цветът за постигане на естествени и безупречни резултати.
  Докато се изработи и дойде момент за поставянето на постоянната коронка най-често върху зъба се поставя временна такава.
 5. Поставяне
  След като е готова, зъболекарят я поставя, за да се увери, че пасва идеално. Корекции могат да бъдат направени, ако е необходимо, за да се гарантира, че тя не пречи на захапката и че е удобна за пациента. След като всичко е наред, се залепва постоянно със специален цимент.

В някои случаи може да има нужда от допълнителна грижа, като лечение на коренови канали, ако нервът е засегнат или в близост до мястото на изпиляване. 

Защо да се доверите на екипа на Impression Dent?

Коронката е висококачествено и ефективно решение за възвръщане на естетиката на усмивката.

За да постигнете блестящи резултати обаче, ще се нуждаете от специалисти в областта на денталната медицина, които имат необходимото оборудване, индивидуален подход, отношение към детайла и опит в поставянето на зъбни коронки. Такъв събирателен образ ще откриете във всеки член от нашия екип.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment