Skip links

Защо да изберем базални импланти?

Липсващи зъби, загуба на дъвкателната функция, храносмилателни смущения и психологически дискомфорт. Това са само част от проблемите, с които пациентите се сблъскват преди да предприемат стъпки за дентално лечение.
В много от случаите за такива пациенти поставянето на импланти е основата на възвръщането на тяхната усмивка и шанс да водят отново пълноценен начин на живот.

В тази статия ще разгледаме подробно базалните импланти – какво представляват, кога се използват и за какво трябва да бъдат подготвени пациентите преди и след лечение. Ако и вие сте сред тези, които обмислят възстановяване на усмивката си с базални импланти – прочетете следващите редове.

 

Какво представляват базалните импланти?

Базалните импланти представляват съвременен и ефективен метод за възстановяване на загубени зъби. Този вид импланти е особено подходящ за пациенти със значителна загуба на костна маса в челюстите,

Базалните импланти са специални видове импланти, които се фиксират в кортикалната кост. Тя е по-твърда и по-устойчива в сравнение с алвеоларната кост, използвана при традиционните импланти.

Базалните импланти са разработени така, че да осигурят стабилност и дълготрайност дори при пациенти с намалена костна маса. Този вид импланти често предпочитан при лечение на пациенти, които страдат от заболявания като пародонтоза или други проблеми, свързани със загубата на кост.

Какви са предимствата на базалните импланти?

 1. Подходящи за пациенти с намалена костна маса

Както вече споменахме, това е едно от най-големите предимства на базалните импланти – те могат да бъдат използвани при пациенти с намалена костна маса. Традиционните импланти изискват значително повече костна маса за успешна интеграция, докато базалните могат да бъдат поставени директно в по-твърдата базална кост. Така на практика няма необходимост от допълнителни хирургични интервенции като присаждане на костозаместващо вещество.

 1. По-кратък възстановителен период
  Процесът на възстановяване при пациенти с поставени базални импланти е значително по-бърз в сравнение с традиционните импланти.

В много случаи при тях новите конструкции, с които да бъдат възстановени зъбите, могат да бъдат поставени само в рамките на няколко дни вместо да изчакват месеци. Това е особено важно за хора, които искат бързо и ефективно решение на проблема с обеззъбяването.

 1. Намален риск от развитие на инфекции

Опитът показва, че при пациентите с поставени базални импланти по-рядно се наблюдават инфекции в сравнение с тези, при които са поставяни традиционни импланти. Това се дължи на факта, че базалната кост е по-малко податлива на инфекции и има по-добра кръвоснабдителна система. Така методът е по-безопасен и значително намалява риска от възникване на усложнения след процедурата.

 1. По-голяма стабилност и дълготрайност

Технологията на базалните импланти предполага да издържат на големи натоварвания, което ги прави надежден избор като дългосрочно решение за възстановяване на зъбите. Те са идеални именно за хора, които искат надеждно и устойчиво решение.

 1. Минимална хирургична интервенция

При поставянето на базални импланти хирургичната интервенция е минимална. Това означава по-малко болка и по-бързо възстановяване за пациента. Мнозина  изпитват страх от стоматологични процедури именно поради болката и дискомфорта, свързани с тях. С базалните импланти дискомфортът и притесненията са значително намалени.

 

Защо да изберете базални импланти?

Има няколко основни причини, поради които може да изберете базалните импланти пред традиционните методи за възстановяване на липсващи зъби. Сред тях са:

 1. Профилактика срещу загуба на костна маса

Базалните импланти благоприятстват предотвратяването на загубата на костна маса, което е често срещан проблем при пациенти с липсващи зъби. Тъй като тези импланти се фиксират в по-дълбоките слоеве на костта, те стимулират костната тъкан и предотвратяват нейното изтъняване и разграждане.

 1. Естетичен и функционален резултат

Базалните импланти предлагат не само естетичен, но и функционален резултат. Те изглеждат и се усещат като естествени зъби, което помага за връщането и дори подобряването на качеството на живот. С тях можете да се храните и говорите нормално, без да се притеснявате.

 1. Дългосрочна инвестиция

Въпреки че базалните импланти може да имат по-висока цена спрямо други методи за възстановяване на зъбите, те представляват дългосрочна инвестиция в здравето.

Тяхната издръжливост и устойчивост ги правят по-рентабилни в дългосрочен план, тъй като няма да се налага чести подмени или „ремонти“ на вече извършеното дентално лечение.

 1. Подходящи дори при пълна загуба на зъбите

Базалните импланти са подходящи за различни случаи, включително при пациенти с пълна или частична загуба на зъби. Те могат да се използват както за индивидуални импланти, така и за фиксирането на цялостни реконструкции на челюстите. Това ги прави универсално решение.

 1. По-добро качество на живот

Пациентите, които избират базалните импланти, често споделят за подобрено качество на живот. Те могат да се наслаждават на храна, която преди това е била трудна за консумация, а също така да се усмихват уверено без притеснения. Това значително подобрява ежедневния им живот и разбира се самочувствието.

Изброените предимства на базалните импланти са доказателство, че те представляват иновативен и ефективен метод за възстановяване на зъбите. Това е от изключителна ползва най-вече при при пациенти със значителна загуба на костна маса.

Краткият процес на възстановяване, минималната хирургична интервенция и по-малката вероятност от инфекции правят този тип импланти предпочитан избор на все повече пациенти и специалисти в сферата на оралната хирургия и имплантология.

Именно изборът на базални импланти може да бъде цялостно решение за проблемите произтичащи от загубата на зъби.

Защо да се доверите на Impression Dent?
Клиниката има богат опит в поставянето на базални импланти и е помогнала на стотици пациенти да разрешат проблема със загубата за зъби.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Leave a comment