Skip to content

Какво представлява зъбният камък и защо е важно да се почиства редовно?

Вероятно повечето от вас са се сблъсквали с така неприятния зъбен камък, който освен че понякога е доста видим, често и създава личен дискомфорт. Нека обаче разгледаме по-детайлно какво всъщност представлява той и какви са причините за появата му.

Дори и да полагате изключителни грижи за здравето на зъбите си, бактериите в устата не спират да съществуват. Точно те при смесването си с органични вещества и мъртви клетки, водят до образуването на така наречената зъбна плака. Тя попада под линията на венците, като с течение на времето и при неправилно почистване, може да доведе до нарушаване емайла на зъбите, образуване на кариеси или да се превърне в зъбен камък.

Със сигурност има хора, които са предразположени към наличието на този проблем и такива, които не се срещат с него.

Кои са факторите, влияещи върху появата на зъбния камък?

  • На първо място от значение е съставът на слюнката при всеки един от нас. Именно тя е основополагаща за появата на такъв проблем, а самият и състав зависи от естеството на приеманата храна, хидратацията на тялото, както и от типа слюнчени жлези, които я секретират.
  • Подреждането на зъбите също е от основно значение за появата на зъбен камък. Когато те са неправилно подредени, съответно и почистването им става по-трудно. Лошо направените пломби с ръбове и неравности също задържат повече плака, която постепенно се превръща и в камък.
  • Според специалисти наличието на зъбен камък се обуславя и от така вредния навик – тютюнопушене. При пушачите зъбният камък е по-тъмен на цвят, по-твърд и по-здраво закрепен за зъбите. Премахването му се оказва предизвикателство, а повторната му поява е почти сигурна.

 

За да предпазите зъбите си от появата на този лош враг е необходимо да посещавате стоматолога си поне веднъж на 6 месеца. Това ще позволи на лекаря да почиства навременно зъбната плака и да наблюдава зъбите за възникване на проблем.

И все пак, грижата е във ваши ръце!

  • Съветваме ви да миете зъбите си два пъти на ден по 2 минути. Със сигурност 30-секундното миене няма да премахне плаката или да предотврати образуването на зъбен камък.
  • Използвайте четка с меки влакна, която е достатъчно фина, за да проникне до всяко едно ъгълче.
  • Проучванията установяват, че електронните четки за зъби премахват зъбната плака по-добре, отколкото стандартните модели. Без значение обаче какъв вид използвате, уверете се, че отделяте необходимото време за поддържане на устната си хигиена.
  • Изберете паста за зъби с флуорид. Той спомага за възстановяване на повредата на емайла и предпазва от появата на кариеси.
  • Конец. И отново конец. Колкото и добре да почиствате зъбите си с четка, зъбният конец е единственият начин, чрез който сигурно и бързо можете да премахнете зъбната плака докрай.
  • Погрижете се за менюто си. Бактериите в устата се развиват благодарение на сладките и тестени храни, които консумираме. Когато си похапваме от тях, храним и бактериите в устата си, затова е важно да наблегнем на здравословната храна.
  • Както споменахме и по-рано, пушачите са по-предразположени към появата на зъбен камък. Ако сте от тях – помислете дали не е време да преустановите навика си.

При появата на зъбен камък, единственото решение за премахването му, е посещението при стоматолог. Вероятно сте наясно, че толкова твърд филм трудно би могъл да бъде заличен по друг начин. Ние, от дентална клиника Impression Dent гр.София, приветстваме пациентите, които полагат нужните грижи за усмивката си и посещават стоматолога си често!

Какви са методите за премахване на зъбен камък?

Най-често използваният метод е свързан с употребата на ултразвуков апарат, който чрез различните си накрайници и трептене разрушава твърдия слой. В последствие се преминава и към ръчно почистване, което спомага за премахване на по-фините отлагания.

Предпочитаната и изключително ефикасна технология за полиране и почистване с въздушна струя под налягане е AIR-FLOW. Чрез нея стоматологът успява да достигне до места, които са недостижими при конвенционалния метод. Само чрез една единствена процедура системата, работеща със сода бикарбонат, струя вода и въздух в оптимално съотношение, отстранява биофилма, петна и млад зъбен камък от естествени зъби, възстановявания и импланти.

Не забравяйте, че редовното почистване на зъбния камък противодейства възпалителния процес на венците! 

Д-р Бялев е на разположение да отговори на всичките ви въпроси и да даде експертното си мнение при възникване на проблем. Можете да се свържете с нас на: +359 886 117 887 и да запазите своя час за първа безплатна консултация.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

фасети сапфирени дентална клиника Impression Dent гр.София
Полезно
Д-р Бялев

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Home Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават. Различните по вид брекети

Прочети цялата статия
Дентална-Клиника-Impression-Dent-Кабинет-Д-р-Бялев
Полезно
Д-р Бялев

Какво представлява лазерната стоматология?

Home Стоматологията е дял от медицината, който предлага богат арсенал от възможности за подобряване здравето и естетическия вид на усмивката. Съществуват практики, които са предпочитани от пациентите ни предвид лекотата, с която се прилагат и добрия резултат, който се постига – например лечението с брекети или поставянето на фасети. Има

Прочети цялата статия
ортодонтско лечение за възрастни дентална клиника Impression Dent София кв.Хладинлинка
Полезно
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Брекети за възрастни – възможно ли е?

Home За видовете брекети и за това, че те са един от най-предпочитаните варианти за лечение на зъбно-челюстни деформации, ви разказахме в предишен материал. Постарахме се и да ви запознаем със 7 важни факти за сапфирените брекети – едни от най-предпочитаните в последните години. И след цялата тази информация, запитвания

Прочети цялата статия