Skip links
Сапфирени брекети 01

7 важни факти за сапфирените брекети

В предишния си материал ви разказахме за видовете брекети и разликата между тях. Стана ясно, че всички те имат своите предимства и недостатъци, а според индивидуалния случай на всеки пациент, специалистът ортодонт може да даде най-добрия съвет кой от вариантите е най-подходящ. Към такова ортодонтско лечение се пристъпва, когато имате неправилно подредени зъби или неправилна захапка.

Много пациенти се притесняват от носенето на ортодонтски апарати и това е причината да залагат на всякакви други възможности за корекция, но не и на ортодонтско лечение. Те избират естетични композитни възстановявания или фасетиране, но истината е, че няма по-добър начин за изправяне на зъбите от поставянето на на такива приспособления, просто защото структурата на зъбите остава непокътната.

Една от най-добрите и предпочитани алтернативи за лечение са сапфирените брекети. За разлика от традиционните метални, тези изработки се характеризират с факта, че не са толкова видими, тъй като материалът, от който са изработени, е прозрачен. Това е и причината този вид ортодонтски апарати да бъде фаворит на много наши пациенти.

Ние, екипът на дентална клиника Impression Dent, предоставяме на вниманието ви 7 важни факти за този вид, които, сигурни сме, ще привлекат интереса ви.

1. Те наистина са направени от сапфир

Първото нещо, за което се сещаме, когато чуем думата сапфир, са бижута, скъпоценни и много скъпи камъни. Въпреки че материалът, използван за направата им, е сапфир, той е синтетичен, но със същата химична структура и състав като естествения. Разликата е единствено в това, че е произведен на по-ниска цена.

2. По-малко вероятно е да се отлепят

В сравнение с други видове козметични брекети като керамичните, моделите от сапфир прилепват по-устойчиво на зъба, което затруднява и падането им.

3. Не променят цвета си

Най-голямото предимство на сапфирените брекети е, че този кристал не пожълтява с времето. Не забравяйте обаче, че за зъба под скобата не се отнася същото. Ето защо е изключително важно да посветите време на устната си грижа и хигиена.

4. Сапфирените брекети се използват в ортодонтията повече от 30 години

В средата на 80-те години камъкът е изваян за първи път. Сапфиреният кристал се използва в ортодонтията, търсейки се начин да се направят ортодонтските апарати по-дискретни и устойчиви на петна.

Въпреки че сапфирените ортодонтски апарати изглеждат като нещо ново и иновативно, истината е, че те са на пазара от почти 4 десетилетия.

5. Сапфирните брекети не удължават продължителността на лечението

Подобно на традиционните керамични и метални брекети, продължителността на лечението ще зависи от проблемите, които трябва да бъдат коригирани при вашата захапка, а не от производствения материал. Тоест, резултатите ще бъдат постигнати за същия период от време, независимо дали сте избрали сапфир или традиционен модел.

6. Те не са най-скъпите на пазара

Въпреки че цената им е по-висока от тази на традиционните, керамични или метални брекети, сапфирените не са най-скъпото ортодонтско лечение. Алайнери Invisalign е с най-висока цена.

7. Можете да редувате метални със сапфирени ортодонтски апарати

Точно така! Можете да се консултирате със своя ортодонт относно възможността да носите сапфирен модел на зъбите, които са най-отпред и най-видими при усмивка и говор, като в същото време да използвате метални изработки за по-задните и скрити зъби.

Екипът на дентална клиника Impression Dent е на разположение да отговори на най-често задаваните от вас въпроси и да ви осигури професионална консултация с един от най-добрите ортодонти у нас – д-р Яна Мохаммад-Бялева.

Ако мечтаете за своята нова и перфектно подредена усмивка, запишете своя час за консултация на телефон: +359 886 117 887


Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.