Кои са най-честите причини за чувствителни зъби?

Чувствителността на зъбите е често срещан проблем, който засяга все повече хора. Дискомфортът, причинен от чувствителните зъби може да влоши значително качеството на живот. В тази статия ще разберете:

В какво се изразява чувствителността на зъбите?

Внезапна и остра болка при консумация на топли или студени храни и напитки. Така накратко може да се опише чувствителността на зъбите. Тя може да бъде изключително неприятна и да попречи на нормалното ви ежедневие. Причината за нея е оголването на мекия дентин вътре в зъба, като по този начин се откриват микропролуки. Това са отворите на малки каналчета, които водят към центъра на зъба, където е разположен нерв.

Именно това е причината за възникването на остра болка при прием на горещи и студени храни и напитки. Същото се случва и при консумация на кисело и сладко.

Както вече споменахме, чувсвтвителността на зъбите е често срещан проблем, който се наблюдава както при млади, така и при по-възрастни пациенти. Смята се, че дамите са по-предразположени към чувствителност на зъбите спрямо мъжете.

При много от хората с чувствителни зъби могат да се появят и допълнителни усложнения. Болката при докосване на зъбите може да стане причина пациентът да започне да избягва опрделени храни и напитки, причиняващи дискомфорта и дори на промени хранителните си навици. Почистването на зъбите също може да бъде съпроводено с болка. Това е предпоставка то да не се извършва достатъчно добре, като недобрата устна хигиена неминуемо води до завишен риск от развитие на кариес и парадонтални заболявания.

 

Prichini-za-chuvstvitelni-zubi-Sofia

Кои са най-често срещаните причини за чувствителни зъби?

Изстаняването на емайла и отдръпването на венците сред основните „виновници“ за чувствителността на зъбите. Тя обаче може да бъде и комбинация от няколко фактора.

Най-честата причина за изстъняването на емайла е неправилно почистване на зъбите. Една от основните грешки, които много от хората допускат, е прилагането на твърде голям натиск и/или използването на много твърда четка за зъби. Редовната консумация на храни и напитки, създаващи киселинност в устната кухина, е друга причина за ерозирането на емайла.

Не на последно място, появата на чувствителност може да се дължи на избелване на зъбите. Добрата новина този случай е, че това обикновено е временно явление, което се наблюдава по време на процедурата или в дните непосредствено след нея. Въпреки това е препоръчително всички избелващи процедури да се правят при спазване на препоръките на квалифициран дентален лекар.

Какво да направим, ако страдаме от чувствителни зъби?

Третирането на чувствителните зъби е най-важният въпрос, който вълнува пациентите с този проблем. Използването на паста за чувствителни зъби е изключително важно за облекчаването на болката. На пазара има много и различни продукти, сред които можете да избирате. Вашият стоматолог може да ви насочи към най-подходящата за вас. Независимо от вида и марката на пастата, на която ще се спрете – не забравяйте, че е важно да я използвате поне 2 пъти на ден, като ефектът от нея обикновено се усеща след няколко дни употреба.

Не забравяйте също да замените твърдата четка за зъби с такава с меки косъмчета, с която почистването да е по-щадящо. Препоръчване ви да се спрете на мека или ултрамека четка, която е разработена именно за грижа за чувствителни зъби.

Ако чувствителността обаче не се повлияе и след това, не отлагайте посещението при стоматолог. С времето това може само да задълбочи проблема.Квалифицирният стоматолог най-добре може да прецени как следва да се третира чувствителността на зъбите във вашия конкретен случай. В някои случай се прилагат специални продукти за облекчаване на симптомите, сред кои флуоризиращи и реминерализиращи гелове и други.

В определени случаи зъболекарят може да прецени, че трябва да запечата дентина или да да го покрие чрез обтурация или казано по-просто т. нар. пломба.

Ако и вие страдате от чувствителни зъби, не се колебайте да се свържете с нас, за да намерим заедно решение на проблема. Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Свържете се с нас Потърсете ни на телефон +359 886 117 887 и запазете своя първи час за консултация! Очакваме ви!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

д-р Ибрахим Бялев от Дентална клиника Impression Dent

Вашият лекар

Д-р Бялев

Естетична Стоматология

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология, той залага на висококачествените медицински материали от най-ново поколение, като следва тенденциите в областта на стоматологията.

Вижте други полезни статии

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия