Какво е бруксизмът (скърцане със зъби) и как се лекува?

Бруксизмът или скърцането със зъби е сериозен проблем, който засяга както възрастни, така и деца и може да доведе до увреждане на зъбите и челюстта. В тази статия ще разберете:

Какво е бруксизъм и бруксумания?

Бруксизмът е парафункционална реакция на скърцане със зъби, която се получава в резултат на хоризонтални движения на долната челюст под действието на силно напрегнатите дъвкателни мускули. Най-характерно за бруксизма е стискането и скърцането със зъби през нощта. При това положение зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и така при плъзгателно движение се чува характерното скърцане със зъби, което вече нспоменахме. Сходен проблем е и бруксоманията, която представлява парафункционална реакция на стискане на зъбите само че в статично положение (без движение на долната челюст). Дневното стискане със зъби се нарича бруксомания. Това състояние може да води след себе си редица усложнения като изтриване на емайла, предшествано от чувствителност на зъбите и болезненост. Повредите върху емайла на зъбите са свързани най-вече с намалената височина на захапката и пренатоварване на ставата на долната челюст. То на свой ред води до болезненост при отваряне на устата. Заболявянвто се свърза и с болки с мускулите и главоболие, а липсата адекватно лечение може да доведе до по-бързата загуба на зъбите.
Bruxism-lechenie-i-prichini

Какви са причините за бруксисъм?

Причините могат да са много и различни, като сред най-честите се нареждат:
• Повишен стрес, най-често свързан с гняв, напрежение и т.н.
• Проблеми със съня и заспиването
• Някои стомашни заболявания
• Болест на Паркинсон
• Страничен ефект при някои видове медикаментозна терапия.
Не забравяйте също да замените твърдата четка за зъби с такава с меки косъмчета, с която почистването да е по-щадящо. Препоръчване ви да се спрете на мека или ултрамека четка, която е разработена именно за грижа за чувствителни зъби.

Какви са методите за справяне с проблема?

Леките случаи на бруксизъм не изискват лечение, но ако се стигне до други функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта, тогава лечението е наложително. Най-важното, което трябва да знаем за справянето с бруксизма е, че за бъде излекуван следва да бъде отстранена причината за него. Различните методи за лечение включват шини, психотерапия, медикаментозна или протетична терапия.

-Шините могат да бъдат изработени както на долната така и на горната зъбна редица. Тяхната функция е да държи разделечени зъбите като предотвратяват допълнителното изтъркване на зъбите. Шината има положителен ефект върху захапката и мускулния тонус, като понякога предотвратява патологичния рефлекс. Те се изработват от специални пластмасови плаки и определена дебелина, като се носят нощем и не пречат на нормалното ежедневие.

– Психотерапията е приложима, когато причините за бруксизма са психологически. В тези случаи терапията следва да е насочена към овладяване на стреса. Ако причината за бруксизма е нарушение на съня, се налагат изследвания на съня и специална терапия.

– Медикаментозна терапия включва мускулни релаксанти, които са показани при бруксизъм, но не винаго терапията е напълно ефективна.

– Протетичната терапия по същество представлява протезиране с корони и мостове на изновените зъби и възстановявне на първо място фукнцията на дъвкателния апарат.

Ако и вие страдате от бруксизъм или бруксумания, не се колебайте да се свържете с нас, за да намерим заедно решение на проблема. Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Свържете се с нас Потърсете ни на телефон +359 886 117 887 и запазете своя първи час за консултация! Очакваме ви!

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

д-р Ибрахим Бялев от Дентална клиника Impression Dent

Вашият лекар

Д-р Бялев

Естетична Стоматология

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди. Един от най-добрите специалисти в естетичната стоматология, той залага на висококачествените медицински материали от най-ново поколение, като следва тенденциите в областта на стоматологията.

Вижте други полезни статии

Анелия-нова-усмивка-Дентална-Клиника-гр.София-Impression-Dent
Полезно
Д-р Бялев

Видове Фасети. Кой да изберем?

Фасетите са един от най-предпочитаните методи за корекция на несъвършенства по зъбите. В съвременната естетична стоматология изборът на фасети е богат, а за да разберете кои биха най-подходящите за вас трябва да съобразите редица фактори.

Прочети цялата статия
Pulpit-Kakvo-Predstavlqva-Dentalna-Klinika-Impression-Dent.
Полезно
д-р Главинов

Вадене на зъб. Какво е нужно да знаем?

Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Impression Dent се борим по последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно.

Прочети цялата статия