Skip links

Какво е бруксизмът (скърцане със зъби) и как се лекува?

Бруксизмът или скърцането със зъби е сериозен проблем, който засяга както възрастни, така и деца и може да доведе до увреждане на зъбите и челюстта. В тази статия ще разберете:

  1. Какво е бруксизъм и бруксумания?
  2. Какви са причините за бруксисъм?
  3. Какви са методите за справяне с проблема?

Какво е бруксизъм и бруксумания?

Бруксизмът е парафункционална реакция на скърцане със зъби, която се получава в резултат на хоризонтални движения на долната челюст под действието на силно напрегнатите дъвкателни мускули. Най-характерно за бруксизма е стискането и скърцането със зъби през нощта. При това положение зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и така при плъзгателно движение се чува характерното скърцане със зъби, което вече нспоменахме. Сходен проблем е и бруксоманията, която представлява парафункционална реакция на стискане на зъбите само че в статично положение (без движение на долната челюст).

Дневното стискане със зъби се нарича бруксомания. Това състояние може да води след себе си редица усложнения като изтриване на емайла, предшествано от чувствителност на зъбите и болезненост. Повредите върху емайла на зъбите са свързани най-вече с намалената височина на захапката и пренатоварване на ставата на долната челюст. То на свой ред води до болезненост при отваряне на устата. Заболявянвто се свърза и с болки с мускулите и главоболие, а липсата адекватно лечение може да доведе до по-бързата загуба на зъбите.

Bruxism-lechenie-i-prichini

Какви са причините за бруксисъм?

Причините могат да са много и различни, като сред най-честите се нареждат:
• Повишен стрес, най-често свързан с гняв, напрежение и т.н.
• Проблеми със съня и заспиването
• Някои стомашни заболявания
• Болест на Паркинсон
• Страничен ефект при някои видове медикаментозна терапия.
Не забравяйте също да замените твърдата четка за зъби с такава с меки косъмчета, с която почистването да е по-щадящо. Препоръчване ви да се спрете на мека или ултрамека четка, която е разработена именно за грижа за чувствителни зъби.

Какви са методите за справяне с проблема?

Леките случаи на бруксизъм не изискват лечение, но ако се стигне до други функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта, тогава лечението е наложително. Най-важното, което трябва да знаем за справянето с бруксизма е, че за бъде излекуван следва да бъде отстранена причината за него. Различните методи за лечение включват шини, психотерапия, медикаментозна или протетична терапия.

-Шините могат да бъдат изработени както на долната така и на горната зъбна редица. Тяхната функция е да държи разделечени зъбите като предотвратяват допълнителното изтъркване на зъбите. Шината има положителен ефект върху захапката и мускулния тонус, като понякога предотвратява патологичния рефлекс. Те се изработват от специални пластмасови плаки и определена дебелина, като се носят нощем и не пречат на нормалното ежедневие.

– Психотерапията е приложима, когато причините за бруксизма са психологически. В тези случаи терапията следва да е насочена към овладяване на стреса. Ако причината за бруксизма е нарушение на съня, се налагат изследвания на съня и специална терапия.

– Медикаментозна терапия включва мускулни релаксанти, които са показани при бруксизъм, но не винаго терапията е напълно ефективна.

– Протетичната терапия по същество представлява протезиране с корони и мостове на изновените зъби и възстановявне на първо място фукнцията на дъвкателния апарат.

Ако и вие страдате от бруксизъм или бруксумания, не се колебайте да се свържете с нас, за да намерим заедно решение на проблема. Екипът на Дентална клиника Impression Dent е на разположение да се погрижи за вас и красотата на усмивката ви! Свържете се с нас Потърсете ни на телефон +359 886 117 887 и запазете своя първи час за консултация! Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.