Skip links

Анестезия в стоматологията по време на бременност – какво трябва да знаем?

Какво стоматологично лечение може да се провежда при бременност?

По време на бременността заради повишените изисквания към майчиния организъм се наблюдава висок риск от развитие на кариес и други заболявания в устната кухина. Важно е да имаме предвид, че всички лекарства които се приемат от майката по време на бременността оказват и влияние върху плода. Едно от лекарствата, използвани по време на лечение са денталните упойки. Това налага да се разберат ефектите им по време на бременността. Както е известно, майката и плодът са свързани помежду си чрез плацентата. Хранителните вещества се прехвърлят на плода през плацентата и отпадъчните продукти, получени от метаболитните процеси в плода, се прехвърлят на майката за екскреция. Лекарствата, прилагани на бременни жени, могат да повлияят на плода, след като се прехвърлят на плода през плацентата.

Каква анастезия може да се прилага на бременни?

Ефектите на упойките върху плода се определят от количеството локална анестезия, преминала през плацентата. А то се определя не само от приложеното количество локално анестетично средство, но и от метода на приложение – дали са използвани вазоконстриктори (вещества, стесняващи кръвоносните съдове), скоростта на метаболизиране и т.н. При използване на вазоконстриктори денталната упойка се прехвърля бавно върху плода и така се намалява нейната граница на безопасност. Анестетиците имат малки директни ефекти върху плода, дори при високи дози.

Счита се, че лидокаинът (най-използваната упойка) е относително безопасен за употреба при бременни жени. Денталните упойки се класифицират според според техния риск в няколко категории. Лекарствата в категории А и Б се счита, че не представляват опасност за хората. Категории А и Б се различават според това дали лекарството е тествано при хора или не. Лекарствата, чийто тератогенен (аномален) риск не може да бъде елиминиран, се класифицират в категория В. Категория D включва лекарства с положителни доказателства за риск от човешки фетус. Лекарствата в категория X не се препоръчват за бременни жени или такива които смятат да забременеят скоро.  

Anestesia-pri-bremenni-jeni-Dentalna-Klinika-Impression-Dent

За какво да внимаваме по време на зъболечение при бременност?

Лечението на бременни жени въпреки ниския риск е препорачително да се извършва само след втория тримесър, поради факта че експозицията на лекарства през първия триместър води до тератогени (аномалнии) ефекти. В допълнение, бременните жени, страдащи от заболявания, които могат да предизвикат тежки усложнения, свързани с бременността, също са по-склонни да получат странични ефекти от локални анестетици, дори при малки дози.
Следователно дозата и типът на локалната анестезия трябва да бъдат внимателно определени за тези жени. Затова препоръката е денталното лечение по време на бременност да е добре обмислено, за да се сведат до минимум рисковете за майката и плода.
Въпреки деликатното състояние на жената в този период грижата за здравето на устната кухина е от голямо значние, затова съветът ни е да не пропускате редовните прегледи при стоматолог. Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.