Skip links

Грижа за усмивката след лечение с Invisalign

В тази статия ще научите:

Алайнерите Invisalign са най-доброто решение, което съвременната ортодонтия предлага за изправяне на зъби с доказано добри резултати. Ако скоро ви предстои да приключите си лечението тази статия е за вас. 

Какво следва след края на лечението с Invisalign?

Ако вече сте преминали лечение с алайнерите Invisalign, то със сигурност сте останали очаровани от новия забележителен вид на усмивката си. И въпреки, че по-трудната част е зад гърба ви, не бива да забравяте, че грижата за вашата нова усмивка продължава и след като вече не носите алайнери. Важно е да знаете, че ортодонтското лечение продължава дори след като зъбите ви са изправени. Ето какво ви очаква от тук нататък.
Наред с редовните ортодонски прегледи, добрата устна хигиена е от първостепенно значение, затова не забравяйте да миете зъбите си поне 2 пъти дневно. Ще се учудите колко по-лесна (а и приятна) е грижата за зъбите, когато те вече са поредени добре, особено ако преди лечението са били силно изкривени. Носенето на т. нар. ретайнер също е важна част от лечението.

Какво е ретайнер и за какъв период от време се носи?

Той представлява ретенционен апарат, който придържа зъбите, докато тъканите около тях се реорганизират. Правилното носене на ретайнерите е от ключово значение за стабилността на захапката в последствие. Вероятно вече си задавате въпроса колко време е необходимо да се носи ретайнер. Отговорът е индивидуален за всеки и зависи от множество фактори, като преценката за това е на вашия ортодонт. Това, което трябва да знаете е, че при някои пациенти и в зависимост от случая носенето на ретайнер може да продължи няколко години, а при други да остане за постоянно.
Има два вида ретайнери – подвижни и неснемаеми. Първите изключително много наподобяват по форма познатите ви от лечението с Invisalign алайнери. Подвижен ретайнер се носи докато спите. Вторият тип или неснемаем ретайнер фиксира зъбите от вътрешната страна и както се досещате от името му, не се сваля. Той представлява много тънка и същевременно здрава тел, която се залепя върху задната повърхност на долните и на горните резци и кучешки зъби. Този тип ретайнер е изключително дискретен и не се забелязва от околните. Той не пречи на говора, на храненето и на почистването на зъбите.

Прозрачни Алайнери Invisalign Impression Dent.jpeg

Как да запазим ефекта от ортодонското лечение с Invisalign?

След като вече сте положили толкова много усилия и сте инвестирали време, средства търпение със сигурност искате да запазите резултата от лечението с алайнерите. Носенето на ретайнер за опрделеното от вашия ортодонт време, стриктната устна хигиена и разбира се регулярните консултации с вашия ортодонт гарантират да запазите добрите резултати и да се радвате на красива усмивка и перфектно подредени зъби и след края на лечението с алайнерите на Invisalign.
Дентална клиника Impression Dent е оторизиран представител на системата Invisalign за България. Нашият ортодонт д-р Яна Моххамад-Бялева е на разположение да отговори на всички въпроси, свързани със системата Invisalign и да планира вашето индивидуално лечение за по-красива и отлично подредена усмивка.
Запазете своя час за през контактната ни форма или се обадете на тел. +359 886 117 887 всеки делничен ден между 10.00 и 20.00 часа. Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.