Skip links

Какви са предимствата на алайнерите при изправянето на зъби?

Добре подредените и здрави зъби са в основата на красивата усмивка. За мнозина обаче дискомфортът от носенето на брекети и не особено естетичният им вид често е повод да отлагат във времето лечението си. За щастие обаче съвременната дентална медицина предлага нови по-добри възможности, сред които са алайнерите. В тази статия ще научите:

  1. Какво са алайнерите и кога се използват?
  2. Какви са предимствата на алайнерите Invisalign пред останалите методи за изправяне на зъби?
  3. Как протича лечението Invisalign и какви са очакваните резултати?

Какво са алайнерите и кога се използват?

Алайнерите, познати още като „прозрачни шини“, са съвременната модерна алтернатива на традиционно използваните за изправяне на зъбите брекети. Те са надежден начин за разрешаването на различни проблеми и са предпочитани от ортодонтите и пациентите заради ефективността и удобството, които предлагат.
Те са доказан метод за корекция на различи състояния като например дълбока захапка, кръстосана захапка във фронталния и в страничния участък, отворена захапка, струпвания, струпвания на зъби. Ефективно средство и за затваряне на диастеми и треми (разстояния) между зъбите. Резултатите от ортодонтско лечение с алайнери не отстъпват по нищо на тези, които могат да бъдат постигнати с брекети.
Основното предимство на алайнерите е, че спестяват много от дискомфорта на пациента при ортодонтско лечение, в това число и броя посещения при специалист ортодонт в хода на лечението.

Nevidimi-Alaigneri-invisalign-D-r-Yana

Какви са предимствата на алайнерите Invisalign пред останалите методи за изправяне на зъби?

Алайнерите Invisalign са прозрачната алтернатива на брекетите. Методът Invisalign е изключително напреднал и високотехнологичен, като резултатите при лечение с него са напълно съпоставими с традиционното лечение с брекети.
Алайнерите Invisalign са изцяло прозрачни и дискретни и не създават психолочиески дискомфорт и притеснение при носенето им. Те са много по-комфортни в сравнение с брекетите, тъй като се изработват индивидуално за всеки пациент чрез прецизно лазерно изрязване, съобразено с линията на венеца на пациента и пасват идеално.
Основното предимство на Invisalign е 3D технологията, която методът използва и която показва на лекуващия специалист да предвиди как ще се изместят зъбите при всяко преместване на шината. Това дава възможност и на ортодонта и на пациента да са информирани за очакваните резултати още преди същинското лечение да е започнало и да дава ясна представа как ще изглежда усмивката на пациента непосредствено след края на лечението.

Как протича лечението Invisalign и какви са очакваните резултати?

В хода на лечението със системата Invisalign се поставят поредица от прозрачни шини, които се сменят през определен период от време (обикновено всяка от тях се носи поне седмица).
Всички шини в комплекта са изработени така, че постепенно да изместват подредбата на зъбите. Това позволява желаните резултати да се постигнат за максимално кратко време в зависимост от сложността на случая на конкретния пациент.
Невидимите брекети Invisalign са много по-удобни за носене спрямо брекетите. Те са почти незабележими и не причиняват неудобството да задържат храна, което често е повод за притеснения от страна на пациентите, лекувани със стандартни брекети. Едно от най-големите им предимства за удобството на пациента е, че не пречат на говора, което ги прави предпочитан избор на малки и големи.
Продължителността на лечението с алайнерите зависи от много и различни фактори, като тези, които следва да се вземат предивид са състоянието на захапката, до колко криви са зъбите на конкретния пацинет и т.н.
Опитът показва, че средно за повечето възрастни процесът на лечение трае около година, но в определени случаи може да достигне и до две години. За постигане на максимално добър ефект алайнерите следва да бъдат носени между 20 и 22 часа всеки ден докато трае лечението. Важно е да знаете, че добрите резултати до голяма степен зависят от постоянството на пациента и стриктното спазване на препоръките на ортодонта.
Дентална клиника Impression Dent е оторизиран представител на системата Invisalign за България. Нашият ортодонт д-р Яна Моххамад-Бялева е на разположение да отговори на всички въпроси, свързани със системата Invisalign и да планира вашето индивидуално лечение за по-красива усмивка. Запазете своя част за през контактната ни форма или се обадете на тел. +359 886 117 887 всеки делничен ден между 10 и 20 часа. Очакваме ви!

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.