Skip links

Дентални импланти – всичко, което трябва да знаем

Красивата  усмивка е мечта за всеки, особено за онези, които имат липсващи зъби искат да възвърнат здравето и функционалността ѝ. Съвременната дентална медицина предлага множество високотехнологични методи това да се случи. Сред тях е поставянето на дентални импланти. В тази статия събрахме отговрите на най-често задаваните въпроси, свързани с тях.

Какво представляват денталните импланти?

Зъбният имплант представлява малък титаниев винт, който се поставя по хирургичен път в челюстната кост. По този начин импплантът изпълнява функцията на корените на липсващите зъби.

В определени случай денталните импланти са ключов фактор при възстановяването не само на естетическите качества на усмивката, но и на възвръщането на нейната функционалност. Никога не бива да забравяме, че само здравата усмивка може да бъде красива усмивка.

На какъв принцип работят зъбните импланти? В денталната практика титаниевият имплант се свързва с костта, като по този начин създава здрава основа за възстановяване на липсващите зъби. Според редица научни изследвания успехът на имплантирането варира от 96% до 98%, което е изключително висок процент успеваемост.

Това само по себе си е гаранция за успех и на по-нататъшното лечение и пълната рехабилитация на усмивката, особено при пациенти, които по една или друга причина са изгубили във времето един или повече зъби.

Dental prosthetics realistic vector illustration with healthy teeth and denture crown implanted with implants

Какви са видовете дентални импланти?

Според вида на поставянето им, имплантите биват имедиантни и такива с отложено поставяне. В следващите редове ще разгледаме различните случаи при които се използват двата вида импланти и ще се запознаем по-подробно с тяхното предназначение и характеристики

Имедиантните импланти се поставят веднага след екстракция на зъб и могат да бъдат натоварени с коронка в рамките на седмица до 10 дни след извършване на интервенцията.

Малко по-различна е ситуацията при имплантите с отложено натоварване. При тях е препоръчително да се поставят при наличие на отминал възпалителен процес.

При този тип импланти е необходимо да се изчака между 4 и 6 месеца, за да се оформи нова здрава кост около импланта. Едва след това може да се премине и към следващите стъпки като поставяне на коронка над импланта.

Кои от двата варианта на имплантиране да се избере зависи от множество фактори, които са строго индивидуални за всеки пациент и конкретното му състояние. Затова консултацията с опитен имплантолог е от ключово значение още преди започване на лечението.

Какво трябва да знаем преди поставянето на дентални импланти?

Както и по-рано споменахме индивидуалният подход във всеки случай е от изключително значение за успеха на имплантацията. Все пак има няколко основни препоръки преди нея, които важат за всички.

Една от най-важните сред тях е преди поставяне на импланти на пациента да се направи т.нар. 3D CBCT скенер. Който показва детайлен 3D образ на костните структури, показва тяхната плътност и позволява прецизирането на дължината и дебелината при избор на имплант.

Резултатите от него следва да бъдат обсъдени с лекуващия дентален лекар. Също толкова важно е да обсъдите с него  цялостното си здравословното състояние. Важно е лекарят да е наясно дали пациентът има придружаващи заболявания, алергии, дали приема медикаменти и т.н.

Какво следва след поставянето на дентални импланти?

След като денталните импланти са поставени според захапката на пациента  се изработва фиксирана корона или протеза. Те могат да бъдат метало-керамични или циркониеви конструкции. В повечето случаи коронката се поставя след минимум 4 месеца от поставянето на импланта.

И последно, но не и по важност, е провеждането на контролни прегледи по време на възстановителния период, така че и лекарят и пациентът да бъдат спокойни, че леченито протича нормално и по план.

Ако мечтаете за пълна промяна на усмивката чрез дентални импланти, не се колебайте да запазите своя час за преглед и консултация в Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Главинов

Спокойствието на д-р Главинов е неговата отличителна черта, то обаче съвсем не се дължи на случайността. Зад усереността на нашият хирург стят години опит и работа по много и различни случаи.