5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият? В тази статия ще разберете:

Смучене на пръст или други предмети

Много от децата, особено в по-ранна възраст имат подобни вредни навици, от които е трудно да отвикнат. Макар да изглеждат безобидни те могат да доведат до сериозни проблеми в бъдеще. Смученето на различни предмети може да разбърка реда на зъбите, да доведе до изкривяване на захапката и дори деформиране на устната кухина.

Дишане през устата

Дишането е процес, който следва да се извършва през носа. Когато детето диша основно през устата това може да доведе до скелетна и зъбна деформация. Освен това въздушната струя не преминава през носа и това крие рискове този орган за остане недоразвит.
детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София

Скърцане със зъби (бруксизъм)

Триенето на зъбите е изключително вреден навик, който също може да остави своя негативен отпечатък върху развитието на детските зъби. Често това се случва по време на сън и напълно несъзнателно. Причините за него най-често са свързани със стрес и тревожност. Бруксизмът може да бъде причина за различни деформации, счупвания и дори за загуба на зъби.

Наследственост

Генетиката играе важна роля в случая. Смята се, че ако единият и/или двамата родители на детето са имат недобре подредени или криви зъби, то е напълно възможно детето да унаследи тези проблеми.

Липса на профилактика

Препоръчително е детето да посещава стоматолог поне два пъти годишно. Липсата на профилактика понякога може да доведе до проблеми, някои от които могат да рефлектират върху изкривяване на зъбите и други проблеми. Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Ортодонт Доктор Яна Мохаммад-Бялева

Вашият лекар

Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Ортодонт

Аз ще се погрижа да имаш перфектно подредена усмивка. Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва Медицински университет „Факултет по Дентална медицина“ в гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.

Вижте други полезни статии

детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София
Полезно
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият?

Прочети цялата статия
Чувствителни-зъби-лечение-и-причини
Д-р Бялев

Чувствителни зъби. Какви са причините и как се лекува?

Чувствителността на зъбите е проблем, с който се сблъскват много хора. За съжаление той често води до сериозен дискомфорт, като в немалко случаи значително влошава качеството на живот на страдащите от него

Прочети цялата статия
x-ray-teeth
Полезно
д-р Гребенарова

Има ли риск при използването на дентален рентген?

Рентгеновите снимки в стоматологията са един от основните диагностични похвати. Благодарение на тях всеки дентален лекар може да установи с най-голяма точност наличието

Прочети цялата статия