Skip links

5 вредни навика, които водят до криви на зъби при децата?

Редица нездравословни навици могат да изглеждат безобидни отстрани, но понякога крият сериозни рискове от изкривяване на зъбите. Тези навици могат да станат за причина за по-сериозни проблеми, ако не бъдат изкоренени в детството. Кой са те и какви са опасностите, които крият? В тази статия ще разберете:

  1. Смучене на пръст или други предмети
  2. Дишане през устата
  3. Скърцане със зъби (бруксизъм)
  4. Наследственост
  5. Липса на профилактика

Смучене на пръст или други предмети

Много от децата, особено в по-ранна възраст имат подобни вредни навици, от които е трудно да отвикнат. Макар да изглеждат безобидни те могат да доведат до сериозни проблеми в бъдеще. Смученето на различни предмети може да разбърка реда на зъбите, да доведе до изкривяване на захапката и дори деформиране на устната кухина.

Дишане през устата

Дишането е процес, който следва да се извършва през носа. Когато детето диша основно през устата това може да доведе до скелетна и зъбна деформация. Освен това въздушната струя не преминава през носа и това крие рискове този орган за остане недоразвит.

детско ортодонтско лечение дентална клиника Impression Dent гр.София

Скърцане със зъби (бруксизъм)

Триенето на зъбите е изключително вреден навик, който също може да остави своя негативен отпечатък върху развитието на детските зъби. Често това се случва по време на сън и напълно несъзнателно. Причините за него най-често са свързани със стрес и тревожност. Бруксизмът може да бъде причина за различни деформации, счупвания и дори за загуба на зъби.

Наследственост

Генетиката играе важна роля в случая. Смята се, че ако единият и/или двамата родители на детето са имат недобре подредени или криви зъби, то е напълно възможно детето да унаследи тези проблеми.

Липса на профилактика

Препоръчително е детето да посещава стоматолог поне два пъти годишно. Липсата на профилактика понякога може да доведе до проблеми, някои от които могат да рефлектират върху изкривяване на зъбите и други проблеми. Не отлагайте грижата за своята усмивка и запишете час за консултация в дентална клиника Impression Dent в София. Свържете се с нас на тел. +359 886 117 887 или чрез контактната форма.

Здравей,
аз съм Д-р Яна Бялева

Д-р Яна Мохаммад–Бялева завършва „Факултет по Дентална медицина“ към Медицински университет гр. Пловдив, като още по време на обучението си се насочва към основните си интереси в денталната медицина, а именно ортодонтия и естетика.