Skip links

Защо е важна навременната намеса, ако страдаме от гингивит?

Кървенето на венците е сред честите най-честите оплаквания, свързани с оралното здраве, на които обаче понякога не обръщаме достатъчно внимание. Гингивитът, който се характеризира с кървене на венците е едно от състоянията, на които трябва да обърнем внимание и да потърсим съветите на квалифициран дентален лекар веднага след появата на първите симптоми.

Основният риск, който крие нелекуваният гингивит е развитието на пародонтоза. Тя от своя страна може да доведе до по-сериозни усложнения, най-сериозното от които е загуба на зъби.

В тази статия ще разгледаме подробно причините за развитие на заболяването, какви са първите и последващи симптоми, както и какви са методите за лечението му.

Какво е гингивит?

Гингивитът представлява възпалително инфекциозно, което се характеризира с локално възпаление на венците, придружено с характерно кървене. В по-голямата част от случаите той причината за него се корени в натрупването на плака по зъбите, както и под венците, където почистването обикновено е по-затруднено. Така се създават идеални условия за развитие на бактериите в плаката, което от своя страна причина за появата на възпаление.

Важно е да отбележим, че наличието на бактерии в устната кухина е нещо съвсем естествено. Според научни данни в устата на човек има поне 10 хил. вида различни бактерии, които подпомагат функциите на организма (като храносмилане, защита от патогени и др). В определени ситуации обаче, когато бактериите се размножават и разпространяват се стига до нарушаване на естествения баланс в организма на човека. Това обикновено е причина за развитието на възпалителни заболявания, сред които е гингивита. 

Как да разпознаем симптомите на гингивита?

Понякога първите симптоми могат да бъдат пренебрегнати от пациентите, но тяхното разпознаване е от ключово значение за навременното лечение и овладяване на състоянието. Както при всяко друго заболява, изключително важно е да разпознаем първите признаци, за да можете да предприемем лечение възможно най-бързо.

Най-често срещаните симптоми се изразяват в:

  • кървене на венците – венците на страдащите от гингивит обикновено са силно зачервени и кървящи. За сравнение – нормално здравите венци имат розов цвят;
  • подуване на венците – те стават гладки за разлика от здравите венци, които имат по-скоро „гранулиран вид“ (подобен на кората на цитрусов плод).
  • ускорено натрупване на плака или зъбен камък – те могат да бъдат забелязани с дори и с просто око;
  • лош дъх – неприятната миризма в устната кухина е още един от симптомите, характерни за гингивита.

 Кои са факторите утежняващи състоянието и как да облекчим дискомфорта?

Различни фактори могат да увеличат значително риска от развитието на заболявания на венците. Един от най-големите врагове безспорно е тютюнопушенето. То води до свиване на кръвоносните съдове, а от там на разширяването на гингивалните капиляри, което значително увеличава риска.

Наред с тютюнопушенето алкохолът също попада сред рисковите фактори. Причината за това е много проста – алкохолните напитки имат високо съдържание на захар, а както знаем, бактериите се хранят с именно в глюкоза, което създава отлична среда за развитието им.

Стресът също играе голяма роля. Той е пагубен за имунната устойчивост на организма, а колкото по-слаба е имунната ни система, толкова по-лесно е развитието на бактериите в него. Консумацията на сладкиши и изобщо на храни, богати на захар, също увеличава риска от проблеми с венците и зъбите като цяло.

Освен вредните навици, някои съществуващи заболявания могат да спомогнат за развитието на гингивит. Много често сред причините за него могат да са хормонални смущения. При жените бременността или менопаузата могат да станат причина за подобни хормонални смущения, които да оставят негативен отпечатък върху тъканта на венците.

В по-ранна възраст (например в пубертета), както и в някои периоди на менструалния цикъл също може да се наблюдават промени, свързани с развитието на гингивит.

Пациентите, страдащи от диабет трябва да обръщат специално внимание на венците си. Доказано е, че диабетът повишава риска от заболяването, който в последствие може да доведе до по-сериозния пародонтит. Едновременно с това не бива да забравяте, че пародонтозата влияе пряко върху контрола на кръвната захар при диабетиците.

Приемът на някои групи лекарства (като антикоагуланти, имуносупресори и др.) променят тъканта на венците и увеличават риска от проблемите с венците. Интензивната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (като например широко разпространеният ибупрофен) също може да проворика заболяването.

Друг рисков фактор са някои заболявания на имунната система, които значителни могат да повишат риска. Сред тях с ХИВ (СПИН), левкемия, анемия и други. Недостигът в организма на някои ключови витамини (А, B, C или D) също може да доведе до гингивит.

Защо е важно да започнем навременно и адекватно лечение?

Освен неудобството от симптомите, от съществено значение е това състояние да се лекува възможно най-скоро, тъй като с течение на времето то се развива в пародонтит.

Ако не се лекува, пародонтитът води до разрушаване на алвеоларната кост и до разклащане на зъбите, което в крайна сметка води до загуба на зъби. Освен това пародонтитът е рисков фактор за някои заболявания, включително диабет, сърдечно съдови и респираторни заболявания. Да излекувате гингивита и да се научите как да го предотвратите означава да се грижите за цялостното си здраве. 

Какво представлява лечението?

Лечението трябва да бъде комплексно и включва грижа както у дома, така и в стоматологичния кабинет. Първата и най-важна стъпка е натрупаните по зъбите плака и зъбен камък бъдат отстранени в кабинета на денталния лекар. Важно е да запомните, че само миенето на зъбите в домашни условия не е достатъчно.

Как протича лечението? На първо място вашият лекар ще снеме анамнеза и ще  постави точна диагноза. От изключително значение е да се определи дали страдате от гингивит или пародонтит. Първото заболяване е напълно обратимо, както споменахме и в началото. При второто обаче процесът е необратим и изисква различен протокол на лечение.

Ако все пак бъде поставена диагнозата гингивит, тогава ще се пристъпи към почистване на зъбите с помощта на ултразвук, така зъбният камък и натрупаната плака да бъдат качествено отстранени.

Друг важен момент от лечението са навиците, които пациентът трябва да придобие, за да ускори максимално. Следвайте стриктно съветите на денталния лекар какви добри навици трябва да възприемете. Сред най-важните правила при лечението на заболяването са:

  • Мийте зъбите си минимум два пъти на ден с подходяща четка и паста за зъби.
  • Използвайте конец за зъби или интердентални четки веднъж дневно. Те са ефикасно средство за отстраняване на плаката, която се образува в междузъбното пространство, където обикновената четка за зъби не може да достигне и почисти.
  • Ако е необходимо включете в грижата за оралната си хигиена антиплакова вода за уста. Така че подпомогнете да се намали образуването на плака.
  • Намалете консумацията на сладкиши и храни с високо съдържание на захар, които спомагат за образуването на зъбна плака.

Добрата и стриктна орална хигиена по време на лечението ще помогне да възвърнете комфорта си и да се справите с неприятния проблем, като същевременно запазите здравето на зъбите и венците си за възможно най-дълго време.

Как да мием зъбите си, ако страдаме от кървящи венци?

Вече споменахме колко важна е хигиената и в частност доброто почистване на зъбите за предотвратяване и справяне с гингивита. Следвайте правилото да миете зъбите си два пъти на ден в продължение на поне 3 минути с подходяща четка за зъби. Не забравяйте да подменяте поне през 3 месеца четката за зъби, за д сте сигурни, че е в добро състояние.

Препоръчително е също да се спрете на паста за зъби, чието действие е насочено срещу образуването на плака по зъбите. Редовното и правилно измиване на зъбите премахва биофилма, покриващ зъбите няколко часа след миенето. Именно той се превръща в плака, ако не се спазва добра орална хигиена.

Не отлагайте грижата за своята усмивка, ако забележите първите симптоми на гингивит. Не се колебайте да запазите своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.

Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT", в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.