Skip links

Защо е важно да почистваме зъбната плака?

Поддържането на здрави венци е мисия, която освен много важна за здравословното състояние и естетиката на усмивката, е основополагаща и за самочувствието. Кой не иска да се усмихва свободно, без притеснения, че има развалени, пожълтели зъби, лош дъх или други несъвършенства?

В основата на това обаче стои добрата орална хигиена и по-специално – почистването на зъбна плака.

Какво представлява плаката и защо е важно да се отстранява? Научете от нашия екип от дентална клиника Impression Dent в следващите редове на тази блог статия.

Какво представлява зъбната плака?

Образуването на плака е естествен процес, който се случва ежедневно. Това е филм или налеп, който се образува по дъвкателните органи под въздействието на протеините, намиращи се в слюнката, както и хранителните остатъци, които остават по зъбната повърхност и междузъбните пространства след хранене.

До няколко часа след това, образуваният налеп има средно лепкава консистенция, а до няколко дни след това – много лепкава.

Защо е важно да я почистваме редовно?

Под въздействието на слюнката, бактериите, които се откриват в хранителните остатъци, мъртвите клетки и други вещества, образуващи зъбната плака, се видоизменят и се превръщат в патогени.

С времето този прозрачен филм, който наричаме зъбна плака, променя своя цвят и структура, втвърдява се, вследствие на процеса на минерализация. В рамките на 15-20 дни, в зависимост от устната хигиена, хранителните навици и други индивидуални особености, твърдата структура се превръща в зъбен камък.

Това може да доведе до много сериозни последствия, като образуване на кариеси, възпаления на венците, които се задълбочават в заболявания като гингивит и пародонтит, както и бактериални инфекции.

Съвети от Impression Dent за справянето със зъбната плака

Лекарите от екипа на Impression Dent винаги съветваме нашите пациенти да спазват много добра устна хигиена, защото до голяма степен тя е в основата на опазването на здравата и красива усмивка.

След като вече стана ясно колко опасна може да бъде плаката, която се натрупва върху зъбите, е време да поговорим повече и за отстраняването, лечението и превенцията.
Ето няколко съвета, които да приложите в ежедневието си:

  1. Отстраняване и поддръжка
    За да премахнете този биофилм, който се формира като резултат от естествените процеси в устната кухина, трябва да спазвате много добра орална хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти дневно, като броят на измиванията е препоръчително да се равнява на този на храненията.

Използвайте четка с нежни косъмчета, които почистват не само повърхностно, но и проникват в по-труднодостъпните междузъбни пространства. За да сте сигурни, че ще отстраните остатъците, образуващи зъбната плака, използвайте още конци и вода за уста.

  1. Лечение
    Когато резултатите са вече налице и камъкът е започнал да се формира, трябва незабавно да насрочите час при вашия дентален специалист, който да оцени степента на развитие и да направи почистване с високоефективна и професионална апаратура, с която минерализираната твърда обвивка да бъде отстранена ефикасно.
  2. Превенция
    Съветваме ви да посещавате вашия дентален лекар редовно, дори и да не усещате проблеми, защото много често чрез профилактични прегледи те биха могли да се открият и разрешат в преди да възникнат по-сериозни усложнения.

От дентална клиника Impression Dent имаме индивидуален подход към всеки пациент, а всеки член на нашия екип е квалифициран в областта на стоматологията и разполага с богат опит.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.