Skip links

Как да се справим с болката във венците?

Болката във венците може да бъде изключително неприятна и да се дължи на различни причини. Тя може да бъде пулсираща и силна, да се усеща само при натиск или да се появява спорадично при определени условия.

Независимо обаче дали се появява рядко, или дискомфорта е на ежедневна база, е необходимо да се консултирате с дентален специалист възможно най-скоро, за да избегнете възможни усложнения.

От екипа на дентална клиника Impression Dent ви споделяме повече информация за причините за поява на болка във венците и начините за премахването на проблема, който я причинява.

Кои са най-честите причини за болка във венците?

Тази болка може да възникне от различни причини – от нерви до заболявания на венечната тъкан. За отстраняването на болезненото чувство и поддържането на здравето на устната кухина е важно да се установи причината за възникването на този дискомфорт. Eто и най-честите фактори за поява на болка:

  1. Гингивит – това е начална форма на възпаление на венечната лигавица, причинено от натрупване на зъбна плака. Много е важно да се вземат навременни мерки, защото при липса на лечение, състоянието може да прогресира и да доведе до усложнения, като пародонтит.
  2. Пародонтит – тук освен дискомфорт в областта на венците, изразено в  кървене, оток и болка, може да се наблюдава и разпространение на инфекцията в другите тъкани. При усложнение на заболяването, тъканите и костите, които поддържат зъбите, могат да се възпалят и дори да се достигне до разклащане и загуба на дъвкателни органи.
  3. Наранявания – възможно е при травми, като консумация на твърда храна, неправилна техника за миене на зъби, употреба на неподходящи четки с твърди косъмчета, може да причинят дискомфорт.
  4. Абсцес – може да причини натрупване на гной, което да доведе до болка и оток.
  5. Други – хормонални промени, като по време на бременност и  навлизане в менопауза, могат да повлияят на чувствителността на венечната лигавица.
    В допълнение, дефицитът на някои витамини, като аскорбинова киселина, може да доведе до податливост към възпаления и по-изразена чувствителност.

Ако имате симптоми като отдръпване на венците и оголване на зъбите, разклащане, подута лигавица, оток, кървене, съпътствани от болезненост, е време да посетите своя дентален специалист. От дентална клиника Impression Dent можем да се погрижим за здравето на вашата усмивка.

Съвети от Impression Dent за справяне с болезненото чувство в областта на венците

Като квалифицирани и опитни професионалисти, в дентална клиника Impression Dent често се сблъскват с проблемни венци. Вижте някои съвети за облекчаване на болката и овладяване на ситуацията, които споделяме.

Спазвайте добра устна хигиена

Редовното миене на зъбите поне два пъти на ден и използването на зъбна конец веднъж дневно може да помогне за предотвратяване на натрупването на плака, което е основна причина за възпалението и болезнеността.

Избягвайте храни, които могат да раздразнят лигавицата

Твърди, кисели или много горещи храни могат да влошат състоянието на раздразнените венци. Докато овладеете състоянието, консумирайте ястия с по-мека консистенция, които са добре темперирани.

Консултирайте се с дентален специалист

Най-правилното решение за справяне с проблема е консултацията със стоматолог, който да установи причината за раздразнението и появата на болезненото чувство.

Денталният специалист може да ви препоръча лечение с домашни средства, като гаргараа със смрадлика, лайка, сода бикарбонат, специална вода за уста, както и да инициира лечение с антибиотик или други медикаменти.

В допълнение, той може да почисти натрупаната плака и зъбен камък, които са сред най-честите причинители на този тип заболявания.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.