Skip links

Как се извършва лечението на гранулом?

Понякога, при навлизане на бактерии в тялото, имунната система отвръща с подобаващ отговор, чрез който сигнализира за наличния проблем. Най-често се изразява чрез възпалителен процес. Пример за възникването на такава инфекция в устната кухина и задълбочаването на проблема е формирането на гранулом.

Какво представлява той, какви са симптомите и кои са методите на лечение ще научите в следващите редове от екипа на дентална клиника Impression Dent.

Какво представлява?

Това е образувание, което е огнище на инфекция. В него се наблюдава протичане на възпалителен процес и интензивно развитие на възпаление. Грануломът се образува след като инфекцията премине през каналите на зъба и достигне до корените. При достигането там образува видоизменени клетки, наричани още макрофаги, които освен зъба, могат да засегнат дори и венеца.

Какви са симптомите на гранулом и от какво се причинява?

Характерно за състоянието е възможността да протича безсимптомно в начална фаза. До откриването му често се стига случайно при посещение при денталния специалист или при направа на панорамна снимка във връзка с друг дъвкателен орган. Чрез наличието на рентгенова снимка може да се определи и степента на усложнение и разпространение, въз основа на което да се определи метод на лечение.

Когато инфекцията е разпространена, може да се наблюдават неприятни симптоми, като:

  • оток;
  • повишена телесна температура;
  • дискомфорт;
  • болка; 
  • подуване в областта на венците;
  • силна пулсираща болка от неочакван и спорадичен характер.

Тези симптоми и появата на гранулом могат да бъдат предизвикани от кариес, увредена коронка или зъб, както и други зъбни проблеми, които позволяват на бактериите да проникнат в корена на зъба. Най-често в основата на всичко стои лоша орална хигиена, липса на редовни профилактични прегледи и липса на правилно лечение на вече съществуващи проблеми.

Кои са методите за лечение на гранулом?

Лечението на гранулом на зъба може да бъде труден и продължителен процес, изискващ извършването на специализирани стоматологични процедури, тъй като това състояние възниква в резултат на хронична инфекция около корена на зъба.

Целта на лечението е да се елиминира инфекцията и да се предотврати нейното разпространение. Ето основните методи за лечение на гранулом на зъба:

  1. Лечение на коренови канали – предвид факта, че грануломът засяга корените на зъбите, ендодонсткото лечение е най-често използваният метод за лечение. Тази процедура в областта на ендодонтията включва отстраняване на инфектираната или умъртвена пулпа от вътрешността на дъвкателния орган. Може да се извършва както на умъртвен зъб, така и на такъв, на който тепърва следва да бъдат премахнати нервите. След това каналите се почистват и се запълват със специален материал, който да ги запечата и по този начин да се предотврати повторното проникване на бактерии. По този начин се съхранява дъвкателната и естетичната функция на зъба.
  2. Хирургическа намеса – ако ендодонтското лечение не е успешно или не е възможно, може да се наложи хирургическа намеса. При апикоектомията се отстранява възпалената тъкан заедно с върха на корена. Раната след това се затваря хирургически, което е предимство, защото позволява на областта да заздравее.
  3. Екстракция – ако дъвкателният орган е силно увреден и вашият дентален специалист прецени, че не може да бъде запазен, може да се наложи изваждането му. Това е последната мярка, когато другите методи за лечение не са подходящи или ефективни.

От дентална клиника Impression Dent съветваме да поддържате добра орална хигиена и да извършвате редовни профилактични прегледи при нашите специалисти, за да избегнете усложнения и инфекции, които да застрашат функционалността и целостта на дъвкателните ви органи, какъвто е случаят и при гранулома.

Не отлагайте грижата за своята усмивка и запазете своя час за преглед и консултация в дентална клиника Impression Dent тел. 0886 117 887 или чрез контактната форма ТУК.