Skip links

Ако имате несъвършенства върху зъбната повърхност, разрушаване на структури и неправилни форми, особено на фронтално разположените дъвкателни органи, най-вероятно изпитвате дискомфорт от наличието им и това пречи на вашето самочувствие.

Има различни начини да постигнете зашеметяваща усмивка. Ние, екипът на дентална клиника Impression Dent, забелязваме, че пациентите ни търсят бързи и коренно различни резултати на достъпни цени, което е труднопостижима задача и изключва някои от методите за корекция на зъбите, като поставянето на ортодонтски апарати.

За щастие, съществува бондингът, който ви позволява бързо и безболезнено да се сдобиете с безупречен дъвкателен апарат и да забравите за дискомфорта.

Какво е Бондинг?

„Бондингът“ представлява директно изграждане на фронталните (предните) зъби или така наречените директни композитни фасети. 

Той се поставя по вестибуларната-предната повърхност на зъба и има за цел да подобри естетиката. Именно за това, тази процедура се причислява към естетичната дентална медицина. Използваме го при нужда от лека корекция на формата, големината, цвета на зъба или при съществуващи множество стари обтурации – пломби.

Може да се изработи при наличие на диастеми – резстояния при централните резции или при леки фрактури на режещите им ръбове. Изключително подходяща процедура при млади пациенти, които искат да подобрят естетиката и хармонията на усмивката си.

При какви случаи се препоръчва бондинг?

Може да се възползвате от тази щадяща и високотехнологична процедура, ако имате някое от следните обстоятелства:

Възстановяване на увредени дъвкателни органи

Може да бъде използван за поправяне на малки дефекти, като дентални фрактури и пукнатини;

Корекция на неравности

С помощта на тази дентална процедура може да се коригират неравности върху зъбната повърхност, което води до подобряване на външния им вид;

Запълване на празни пространства

Може да се използва за запълване на промеждутъчни пространства между дъвкателните органи, които ви причиняват дискомфорт или смущение във външния вид;

Покриване на петна и оцветяване

Ако имате петна или оцветяване, бондингът може да бъде използван за покриването им и създаване на бляскав ефект, както и за възвръщането на белотата;

Козметични промени

Може да се използва за промяна на формата, дължината или ширината, което води до подобряване на външния ви вид и самочувствие.

Може да се изработи при наличие на диастеми – разстояния при централните резци или при леки фрактури на режещите им ръбове. Изключително подходяща процедура при млади пациенти, които искат да подобрят естетиката и хармонията на усмивката си.

Какви са предимствата на бондинга?

Тази процедура се характеризира като една от най-популярните в естетическата стоматология, защото дава блестящи резултати. Едно от основните предимства на процедурата, е че тази услуга предлага възможност за избор на цвят на композитния материал, който да отговаря на цвета на естествените дъвкателни органи, което от своя страна е много важно за постигането на хармоничен и натурален вид.

За разлика от повечето процедури, тя е бърза и не изисква обработване на зъбите. Тя може да бъде извършена в едно посещение при стоматолога, без да се налага време за изработка на специални протези. По този начин, ако разполагате с малко свободно време, често ви се налага да пътувате в чужбина и не можете да отделите толкова време за последователни посещения при специалист, ще се сдобиете с нова усмивка светкавично бързо.

Най-важното предимство е минималната загуба на зъбна структура. Бондингът изисква по-малко изпиляване, в сравнение с други естетични процедури, като поставяне на циркониеви коронки.

Кога е приложим бондингът?

Бондингът позволява директно възстановяване с естетичен фотополимер в едно посещение. Процедурата е без или с минимално изпиляване на зъбните тъкани на:

Счупени зъби и Пукнатини

Поставянето на бондинг при счупени дъвкателни органи и пукнатини има някои особености, които трябва да бъдат взети под внимание, като проучване на вредата, подготовка на дъвкателния орган, избор на подходящ композитен материал и довършителни процедури.

Преди да се извърши поставянето на покривен композит, е важно да се проучи степента на увреждането на счупения зъб. Това позволява на денталния специалист да определи подходящия метод за възстановяване.

Дъвкателният орган трябва да бъде подготвен предварително, за да се осигури добро прикрепяне на материала, използван в процеса Това може да включва почистване и изглаждане на зъбната повърхност.

Използва специален композитен материал, който се подбира в зависимост от специфичните нужди на пациента. Този материал трябва да е подходящ за възстановяване на формата и функцията на счупения елемент.

При поставянето на бондинг, особено на предни зъби, специалистът трябва да се стреми към постигане на естетичен резултат. Това включва съвпадение на цвета и формата с останалите дъвкателни органи.

Несъвършенства, като цвят и форма

Процедурата позволява корекция на формата, дължината и цвета.

Кариес на фронтални и задни зъби

При кариес на фронтални и задни зъби е важно да се извърши подготовка на увредената област. Преди да се предприеме естетическия процес, е важно да се помисли за премахването на кариозната тъкан. Това ще запази функционалността на дъвкателния орган и ще му придаде красив и поддържан облик.

При извършване на процеса при кариес е важно да се избере подходящ материал, който да осигури натурален резултат. Този материал трябва да осигурява дълготрайна защита на емайла. Материалът се фиксира чрез специален уред. След това се извършва полиране на повърхността, за да се постигне гладък и приятен на допир финален резултат.

Криви зъби

Може да се извърши при умерено изкривяване. Нашите дентални специалисти ще направят щателна оценка на състоянието и ще ви предложат най-ефективното и дълготрайно решение.

Диастема или трема - раздалечаване

Използва се използва специален композитен материал, който се адаптира към естествената форма и се моделира, за да се запълни раздалечената област. Този материал има естетичен вид и се подбира цветово.

Абразия - изтрити зъби

При обезцветяване може да се приложи поставяне на композитен материал, като полимер, който да възвърне блестящата ви усмивка.

Мнения от наши пациенти

Didi TotevaDidi Toteva
18:47 10 Oct 22
I want to express my gratitude to Dr. Ibrahim and the entire team. Because without them I wouldn't have this smile. Thank you from the bottom of my heart. ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
Daria kDaria k
10:14 13 Sep 22
Provided an informative consultation for me, we’re very responsive, and understood my needs.
Antoniya YonovaAntoniya Yonova
16:06 11 Mar 22
I am very happy with my new smile from Dr Byalev and his team - they did their best and the result is amazing! Thank you so much!
Mikael WilmarthMikael Wilmarth
15:45 13 Dec 20
They are perfect !!! Nice front desk !!! all the best !!!
js_loader