Skip to content

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават.

Различните по вид брекети имат своите предимства, недостатъци и особености, точно както и различните фасети, предлагани на пазара. В този материал ще поговорим за прес-керамиката – едно съвременно решение, още наричано „керамика без метал“. Коя е подходящата възраст за поставянето на такъв вид фасети, кои са алтернативните варианти и още интересна информация, прочетете по-долу:

Какво представляват прес-керамичните фасети?

Ние вярваме, че всеки заслужава да има красива усмивка, с която да се чувства уверен. Много от филмовите звезди и модели са заложили на фасетите като на начин за постигането на перфектен имидж. Няма нужда обаче да минавате по червения килим, за да се гордеете с холивудска усмивка.
Козметичната процедура за поставяне на този вид фасети се състои в лепенето на тънки прес-керамични люспи върху зъбите, с чиято помощ се променя техният вид и форма. Това е така наречената „керамика без метал“, като използваният материал може да достигне дебелина от 0.3 мм. Прес-керамиката е изключително подходяща за поставяне на предните зъби.

Има ли подходяща възраст за поставянето на прес-керамични фасети?

Обикновено естетичните стоматолози препоръчват на пациентите си да поставят фасети след достигането на определена възраст. Това е така, защото при растеж позицията на венеца и зъба се променя, което от своя страна образува разстояние между фасетите и венците. Изключително важно е да се съобразите с нормалния цикъл на растеж на тялото си и да се консултирате със стоматолога си относно възможностите, които денталната медицина предлага.

Любопитен факт е, че при жените растежът на челюстите приключва около навършване на 17 години, а при мъжете след 20-годишна възраст!

Какви са алтернативните варианти?

За тези пациенти, които са твърде млади за поставянето на фасети, съществуват и други алтернативи. Един от вариантите за поправяне на повредени зъби е бондингът. При тази процедура не се извършва изпилване на емайла, но пък от друга страна композитният бондинг не се счита за толкова здрав материал, колкото са фасетите.
Ако причината за поставяне на фасети е в неправилно подредените зъби и струпването им, то изключително подходящ вариант за лечение са безцветните алайнери
Invisalign.

Прес-керамичните фасети трябва да се подменят

Пациентите, които желаят да си поставят фасети, трябва да са запознати с времето за подмяната им. Повечето фасети се изработват по такъв начин, че да издържат между 15 и 20 години. В зависимост от възрастта, на която сте ги поставили, е възможно да се наложи да ги подмените 1 или 2 пъти в живота си.

Преди да прибегнете към процедура за поставяне на фасети

Когато обмисляте процедура за поставяне на фасети е много важно да се обърнете към естетичен стоматолог за професионално му мнение. Той ще ви даде съвети, относно това дали сте в подходяща възраст за тази козметична процедура и кой е на-добрият начин на лечение във вашия случай. Заповядайте на своя първи безплатен преглед в Impression Dent!

Час за консултация можете да запишете на телефон+359 886 117 887

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

Новини
Д-р Бялев

Спечели звездна усмивка, като на Анелия с Impression Dent

До края на Август – дентална клиника Impression Dent заедно с прекрасната Анелия раздава подаръци на стойност над 8000лв
Защото знаем, че красивата усмивка е синоним на самочувствие и по-добър живот!

Прочети цялата статия
Усмивка-Циркониеви-корони-клиничен-случай
Клинични случаи
Д-р Бялев

Случаят Милена – една мечта за красива усмивка

При първото си посещение при нас, може би донякъде естествено, Милена стъпи в кабинета ни обезпокоена. Запознахме се с лъчезарната млада жена и разбрахме, че „пътешествието“ и сред денталните кабинети продължава дълго. От няколко години Милена се доверява на различни стоматолози с надеждата да се справи с проблемните си зъби.
На пациентката е поставена металокерамика на горната челюст, но видът и не е достатъчно естетичен. Наблюдава се прозиране на метала, а цветът и формата на новите и зъби се оказват проблем и за самата нея.

Прочети цялата статия
Какво представляват фасетите
Полезно
Д-р Бялев

Какво представляват зъбните фасети

За всички онези пациенти, които имат различни притеснения относно естетичния вид на зъбите си, фасетите се явяват едно от най-добрите решения. В подходящите случаи те могат да подобрят драстично цялостния външен вид на зъбите на човек и заедно с това да изградят нова визия, която да бъде причина за много по-добро самочувствие.

Прочети цялата статия