Skip to content

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават.

Различните по вид брекети имат своите предимства, недостатъци и особености, точно както и различните фасети, предлагани на пазара. В този материал ще поговорим за прес-керамиката – едно съвременно решение, още наричано „керамика без метал“. Коя е подходящата възраст за поставянето на такъв вид фасети, кои са алтернативните варианти и още интересна информация, прочетете по-долу:

Какво представляват прес-керамичните фасети?

Ние вярваме, че всеки заслужава да има красива усмивка, с която да се чувства уверен. Много от филмовите звезди и модели са заложили на фасетите като на начин за постигането на перфектен имидж. Няма нужда обаче да минавате по червения килим, за да се гордеете с холивудска усмивка.
Козметичната процедура за поставяне на този вид фасети се състои в лепенето на тънки прес-керамични люспи върху зъбите, с чиято помощ се променя техният вид и форма. Това е така наречената „керамика без метал“, като използваният материал може да достигне дебелина от 0.3 мм. Прес-керамиката е изключително подходяща за поставяне на предните зъби.

Има ли подходяща възраст за поставянето на прес-керамични фасети?

Обикновено естетичните стоматолози препоръчват на пациентите си да поставят фасети след достигането на определена възраст. Това е така, защото при растеж позицията на венеца и зъба се променя, което от своя страна образува разстояние между фасетите и венците. Изключително важно е да се съобразите с нормалния цикъл на растеж на тялото си и да се консултирате със стоматолога си относно възможностите, които денталната медицина предлага.

Любопитен факт е, че при жените растежът на челюстите приключва около навършване на 17 години, а при мъжете след 20-годишна възраст!

Какви са алтернативните варианти?

За тези пациенти, които са твърде млади за поставянето на фасети, съществуват и други алтернативи. Един от вариантите за поправяне на повредени зъби е бондингът. При тази процедура не се извършва изпилване на емайла, но пък от друга страна композитният бондинг не се счита за толкова здрав материал, колкото са фасетите.
Ако причината за поставяне на фасети е в неправилно подредените зъби и струпването им, то изключително подходящ вариант за лечение са безцветните алайнери
Invisalign.

Прес-керамичните фасети трябва да се подменят

Пациентите, които желаят да си поставят фасети, трябва да са запознати с времето за подмяната им. Повечето фасети се изработват по такъв начин, че да издържат между 15 и 20 години. В зависимост от възрастта, на която сте ги поставили, е възможно да се наложи да ги подмените 1 или 2 пъти в живота си.

Преди да прибегнете към процедура за поставяне на фасети

Когато обмисляте процедура за поставяне на фасети е много важно да се обърнете към естетичен стоматолог за професионално му мнение. Той ще ви даде съвети, относно това дали сте в подходяща възраст за тази козметична процедура и кой е на-добрият начин на лечение във вашия случай. Заповядайте на своя първи безплатен преглед в Impression Dent!

Час за консултация можете да запишете на телефон+359 886 117 887

Хареса ли ви статията ? Споделете я с приятели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Още полезни статии от нашия блог

детско ортодонтско лечение
Полезно
Д-р Яна Мохаммад-Бялева​

Защо се изкривяват детските зъби?

Home Честа тема на статиите ни стават изкривенит е или неправилно подредени зъби, които се оказват проблем не само при възрастните, но и при децата. Добрата новина е, че съществуват начини за лечението им, особено тогава, когато се явяват фактора за ниско самочувствие. Нека си поговорим за това какви са

Прочети цялата статия
фасети сапфирени дентална клиника Impression Dent гр.София
Полезно
Д-р Бялев

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Home Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават. Различните по вид брекети

Прочети цялата статия
Дентална-Клиника-Impression-Dent-Кабинет-Д-р-Бялев
Полезно
Д-р Бялев

Какво представлява лазерната стоматология?

Home Стоматологията е дял от медицината, който предлага богат арсенал от възможности за подобряване здравето и естетическия вид на усмивката. Съществуват практики, които са предпочитани от пациентите ни предвид лекотата, с която се прилагат и добрия резултат, който се постига – например лечението с брекети или поставянето на фасети. Има

Прочети цялата статия