Skip links
Керамични фасети 01

Коя е подходящата възраст за поставянето на прес-керамични фасети и техните алтернативи

Кривите зъби са често срещан проблем както при деца, така и при възрастни. Както разбрахте от предходния ни материал, подходяща възраст за поставяне на брекети няма – те са решението при различни на години пациенти и се явяват предпочитан избор заради сигурните резултати, които обещават.

Различните по вид брекети имат своите предимства, недостатъци и особености, точно както и различните фасети, предлагани на пазара. В този материал ще поговорим за прес-керамиката – едно съвременно решение, още наричано „керамика без метал“. Коя е подходящата възраст за поставянето на такъв вид средства за корекция на усмивката, кои са алтернативните варианти и още интересна информация, прочетете по-долу:

Какво представляват прес-керамичните фасети?

Ние вярваме, че всеки заслужава да има красива усмивка, с която да се чувства уверен. Много от филмовите звезди и модели са заложили на фасетите като на начин за постигането на перфектен имидж. Няма нужда обаче да минавате по червения килим, за да се гордеете с холивудска усмивка.
Козметичната процедура за позициониране на този вид композити се състои в лепенето на тънки прес-керамични люспи върху зъбите, с чиято помощ се променя техният вид и форма. Това е така наречената „керамика без метал“, като използваният материал може да достигне дебелина от 0.3 мм. Прес-керамиката е изключително подходяща за поставяне на предните зъби.

Има ли подходяща възраст за поставянето на прес-керамични фасети?

Обикновено естетичните стоматолози препоръчват на пациентите си да поставят керамични фасети след достигането на определена възраст. Това е така, защото при растеж позицията на венеца и зъба се променя, което от своя страна образува разстояние между композитите и венците. Изключително важно е да се съобразите с нормалния цикъл на растеж на тялото си и да се консултирате със стоматолога си относно възможностите, които денталната медицина предлага.

Любопитен факт е, че при жените растежът на челюстите приключва около навършване на 17 години, а при мъжете след 20-годишна възраст!

Какви са алтернативните варианти?

За тези пациенти, които са твърде млади за тази процедура, съществуват и други алтернативи. Един от вариантите за поправяне на повредени зъби е бондингът. При тази процедура не се извършва изпилване на емайла, но пък от друга страна композитният бондинг не се счита за толкова здрав материал, колкото са тези керамични изработки.
Ако причината за поставяне на фасети е в неправилно подредените зъби и струпването им, то изключително подходящ вариант за лечение са безцветните алайнери Invisalign.

Прес-керамичните фасети трябва да се подменят

Пациентите, които желаят да изберат такъв тип композити, трябва да са запознати с времето за подмяната им. Повечето керамични модели се изработват по такъв начин, че да издържат между 15 и 20 години. В зависимост от възрастта, на която сте ги поставили, е възможно да се наложи да ги подмените 1 или 2 пъти в живота си.

Преди да прибегнете към процедура за поставяне на фасети

Когато обмисляте процедура за фасетиране на зъбите ви е много важно да се обърнете към естетичен стоматолог за професионално му мнение. Той ще ви даде съвети, относно това дали сте в подходяща възраст за тази козметична процедура и кой е най-добрият начин на лечение във вашия случай. Запазете час за преглед в Дентална клиника Impression Dent София

Час за консултация можете да запишете на телефон: +359 886 117 887


Здравей,
аз съм Д-р Ибрахим Бялев

Аз ще направя красивата ти усмивка възможна! Д-р Бялев е с 8 години опит в естетичната стоматология. Основател е на стоматологична клиника „IMPRESSION DENT“, в София, България. Работи непрекъснато в посока да развива стоматологичната си практика с разбиране към пациентите и техните нужди.